+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Ακάλυπτες επιταγές και συναλλαγματικές ευκολίας πώς λειτουργούν στο εμπόριο

Με μια ελληνική αγορά να έχει περιέλθει σε τέλμα λόγω των επαναλαμβανόμενων μνημονιακων χτυπημάτων το να είσαι επιχειρηματίας ακόμη στις μέρες μας αποτελεί από μόνο του άθλο!

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως σε μια αγορά που καρκινοβατεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της ο εμπορικός και γενικά ο επιχειρηματικός κόσμος δεν μπορεί παρά να έχει βρεθεί σε αδιέξοδο

Η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα για μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων και η απειλή των λουκέτων γιγαντώνεται.

Η παύση της χρηματοδότησης από την πλευρά των τραπεζών, η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης, η υπερφορολόγηση και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών συνθέτουν επίσης τη ζοφερή εικόνα του επιχειρηματικού και εμπορικού γίγνεσθαι.

Οι επιταγές που άλλοτε αποτελούσαν μοχλό κίνησης της αγοράς έχουν εξαφανιστεί αφού και οι τράπεζες εκδίδουν μπλοκάκια με το σταγονόμετρο, ενώ σε μάστιγα εξελίσσεται το ζήτημα των ακάλυπτων επιταγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας Α.Ε. για το μήνα Μάιο καταγράφεται αύξηση των ακάλυπτων επιταγών. Πιο συγκεκριμένα το ύψος ακάλυπτων επιταγών τον Μάιο ανήλθε στα 17,99 εκ. ευρώ από 12,02 εκ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό για τον Απρίλιο καταγράφοντας αύξηση 49,58%. Οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίστηκαν τον Μάιο ανήλθαν στα 913 τεμάχια, ενώ τον Απρίλιο ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 677 καταγράφοντας αύξηση 34,86%.

Παράλληλα, αύξηση καταγράφηκε και στις συναλλαγματικές το μήνα Μάιο σε σύγκριση με τα στοιχεία του Απριλίου. Αναλυτικότερα το ποσό των απλήρωτων συναλλαγματικών τον Μάιο ανήλθε στα 3,47 εκ. ευρώ από 2,92 τον Απρίλιο καταγράφοντας αύξηση 18,84%.

Ολοένα και συχνότερη γίνεται στους εμπορικούς και επιχειρηματικούς κύκλους της εγχώριας αγοράς η χρήση της «συναλλαγματικής ευκολίας».

 

Η  «συναλλαγματική ευκολίας» είναι μια συναλλαγματική, την οποία ο αποδέκτης ή ο εκδότης υπογράφει «κατά χάρη», δηλαδή απλώς και μόνο για να συμβάλλει στη χρηματική διευκόλυνση του εκδότη ή του λήπτη, αποσκοπώντας να προεξοφληθεί αυτή σε τρίτο πρόσωπο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει στην πραγματικότητα οικονομικό αντιστάθμισμα ή ουσιαστική σχέση που να γέννησε την ανάγκη για να προκύψει η συγκεκριμένη συναλλαγματική.

 

Για να γίνει πιο αντιληπτή η λειτουργία της «συναλλαγματικής ευκολίας», κάποιο φερέγγυο πρόσωπο είναι δυνατόν να αποδεχθεί για παράδειγμα συναλλαγματική μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τον εκδότη. Ο αποδέκτης δηλαδή δεν υπογράφει τη συναλλαγματική με πρόθεση να την πληρώσει αλλά για να διευκολύνει τον εκδότη θέτοντας τη φερεγγυοδοτική του ικανότητα στη διάθεσή του. Λόγω της φερεγγυότητας του αποδέκτη η συναλλαγματική αυτή μεταβιβάζεται ή προεξοφλείται εύκολα, οπότε ο εκδότης ικανοποιεί φορτικό οφειλέτη του ή βρίσκει χρηματικό ποσό από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή από προμηθευτή του.

Ωστόσο, η συναλλαγματική ευκολίας είναι επικίνδυνη για τον αποδέκτη σε περίπτωση που ο εκδότης, αντιστοίχως, δεν κατορθώσει να εξοφλήσει την συναλλαγματική κατά τη λήξη της. Το μόνο που απομένει στον αποδέκτη είναι απαιτήσεις από την σχέση του με τον εκδότη (προς διευκόλυνση του οποίου αποδέχθηκε τη συναλλαγματική), που όμως λόγω της αφερεγγυότητας του εκδότη δεν θα του χρησιμεύσουν καθόλου πρακτικά.

 

Στην πράξη, η «συναλλαγματική ευκολίας» δεν αποκλείεται να αποτελέσει για μια επιχείρηση χείρα βοηθείας, γι’ αυτό άλλωστε και έχει αυξηθεί η διακίνησή τους στην εγχώρια αγορά. Πάντως, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις που οι τράπεζες με στόχο το δικό τους κέρδος επιχειρούν να εκμεταλλευτούν αυτούς που χρησιμοποιούν τέτοιου είδους συναλλαγματικές. Για παράδειγμα μια επιχείρηση αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και αδυνατεί να εξοφλήσει τις οφειλές της προς μια τράπεζα. Προκειμένου να μην καταγγελθεί η όποια σύμβαση πίστωσης και να συνεχίσει να χρηματοδοτείται η εν λόγω εταιρεία, χρησιμοποιούνται οι “συναλλαγματικές ευκολίας”.

 

 

Scroll to Top