BCLA - Δικηγορική εταιρεία:

Κόλαφος η απόφαση του ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις αποδοχών για τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση όλων των ειδικών μισθολογίων

Η δικαίωση είναι γεγονός για όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ αλλά και για όλους όσοι ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια. Στρατιωτικούς, αστυνομικούς, όπως και καθηγητές πανεπιστημίου, που είδαν τις αποδοχές τους να κατακρημνίζονται στα χρόνια των μνημονίων.

Δικαιώνονται άμεσα οι νοσοκομειακοί γιατροί

Ειδικότερα, η ολομέλεια του ΣτΕ αποφάνθηκε, κάνοντας δεκτή την προσφυγή των τεσσάρων γιατρών του ΕΣΥ που αποτάθηκαν σε αυτό, πως οι περικοπές στους μισθούς των γιατρών είναι αντισυνταγματικές.

Ο δρόμος είναι πια ανοικτός: Μην συναινείτε να ακροβατείτε ανάμεσα στην ανέχεια και στην πλήρη φτωχοποίηση. Διεκδικήστε όσα σας ανήκουν.

 

 

Τι σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ για τους γιατρούς του ΕΣΥ

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ οι γιατροί του ΕΣΥ θα λάβουν αναδρομικά τα ποσά που τους οφείλονται με σημείο αναφοράς την 1/08/2012 αλλά και θα υπάρξει πλήρης  αναπροσαρμογή των αποδοχών τους. Πρόκειται για μια απόφαση – σταθμό καθώς το ΣτΕ καθιστά σαφές πως πρέπει να δοθεί οριστικό τέλος σε μια αδικία που διαρκεί σχεδόν έξι χρόνια.

 

Ποιους γιατρούς του ΕΣΥ αφορά;

Ωστόσο, τόσο η καταβολή των αναδρομικών όσο και η μισθολογική αναπροσαρμογή στα επίπεδα του 2012 αφορά όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια και διεκδίκησαν τα ποσά που παράνομα παρακρατήθηκαν όπως και την επαναφορά του μισθού τους στα επίπεδα του 2012. Όσοι γιατροί λοιπόν προσέφυγαν στα δικαστήρια, μπορούν τώρα να διεκδικήσουν και να λάβουν αναδρομικά τα ποσά που παράνομα και αντισυνταγματικά τους αφαιρέθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση.

Ακριβώς γιατί, τόσο οι μνημονιακοί νόμοι όσο και η σχετική υπουργική απόφαση στην βάση της οποίας μειώθηκαν αναδρομικά από την 1.08.2012 οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ, κρίθηκαν ως παράνομες καθώς παραβιάζουν τις εξής συνταγματικές αρχές:

α)  της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των γιατρών του ΕΣΥ,

β) της αναλογικότητας και

γ) της ισότητας στα δημόσια βάρη

 

Να σημειωθεί ότι για τους υπόλοιπους γιατρούς του ΕΣΥ που δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια η αναπροσαρμογή του μισθού τους  θα πραγματοποιηθεί από εδώ και στο εξής.

 

 

Κόλαφος η απόφαση του ΣτΕ για τους μνημονιακούς νόμους

Παράλληλα η ολομέλεια του ΣτΕ ξεκαθάρισε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να παρέχει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση στους γιατρούς όπως και να αναγνωρίσει τον ιδιαίτερο κοινωνικό τους ρόλο, που σχετίζεται με την υποχρέωση του κράτους  να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.

Έτσι, έστω και αργά αναγνωρίζεται ο κοινωνικός ρόλος  των νοσοκομειακών γιατρών που εν μέσω οικονομικής κρίσης δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό καταφέραν να κρατήσουν όρθιο, το απαξιωμένο από το ελληνικό κράτος Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποδεικνύει πως κανείς  πολίτης δεν μπορεί να περιμένει να τον δικαιώσει με δική του πρωτοβουλία το ελληνικό κράτος. Ο δρόμος της δικαστικής διεκδίκησης των συνταγματικών δικαιωμάτων είναι μονόδρομη επιλογή για την πλήρη δικαίωση των πολιτών.

 

Τι σημαίνει η συγκεκριμένη απόφαση για όσους είδαν μισθούς και συντάξεις να εξανεμίζονται λόγων μνημονίων;

Αυτή η απόφαση καταδεικνύει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για αναμονή. Όσοι πολίτες υποφέρουν από τις διαρκείς περικοπές των εισοδημάτων τους  έχουν και την δυνατότητα και την υποχρέωση να διεκδικήσουν δικαστικά το δίκιο τους.

Όλες οι υποθέσεις είναι μαχητές. Καμία περίπτωση δεν είναι χαμένη. Η δικαστική οδός αποτελεί τον πλέον ασφαλή και βέβαιο τρόπο για να διεκδικήσουν οι πολίτες ότι με βίαιο, ανάλγητο και παράνομο τρόπο τους στέρησε το ελληνικό κράτος.

Το μήνυμα είναι σαφές: Ανήκετε στα ειδικά μισθολόγια; Είστε γιατρός, στρατιωτικός , καθηγητής πανεπιστημίου ; Σας κόψανε τον μισθό; Μην τους χαρίζετε τίποτα. Απαιτήστε και πάρετε πίσω τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά.

 

Η δικαιοσύνη είναι η μόνη επιλογή

Μην συμβιβάζεστε με την παρανομία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα social

Scroll to Top