+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

H ΜcDonald’s έχασε στην Ευρώπη τα δικαιώματα στο εμπορικό της σήμα!

Η γνωστή αμερικανική αλυσίδα fast food McDonald’s, έχασε το δικαίωμα στο εμπορικό της σήμα στην Ευρώπη, ύστερα από κρίση του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUIPO). Η απόφαση βγήκε πριν από περίπου μία εβδομάδα μετά από δικαστικό αγώνα που είχε ξεκινήσει η Supermac,  ιρλανδική ανταγωνιστική εταιρεία, η οποία ισχυριζόταν ότι η McDonald’s δεν εκμεταλλευόταν το εμπορικό της σήμα στην Ευρώπη και το χρησιμοποιούσε μόνο προς εκφοβισμό των μικρότερων επιχειρήσεων.

 

Μεγαλύτερο πλήγμα όμως για τη McDonald’s αποτελεί η απώλεια του εμπορικού σήματος στο Big Mac, το γνωστότερο προϊόν της εταιρίας. Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι η ιρλανδική Supermac αδυνατούσε να επεκταθεί εκτός της χώρας εξαιτίας της ομοιότητας των ονομάτων Supermac και Big Mac!  Εκτός αυτού, η McDonald’s είχε απαγορεύσει στην ιρλανδική αλυσίδα την πώληση των προϊόντων SnackBox, παρότι δεν προσέφερε κάτι αντίστοιχο στο μενού της. Η απόφαση του EUIPO βασίστηκε στο γεγονός ότι η McDonald’s δεν έχει εκμεταλλευτεί αρκετά το εμπορικό της σήμα, που είχε κατοχυρώσει από το 1996. Ως αποτέλεσμα, μικρότερες επιχειρήσεις fast food, όπως η Supermac, δεν μπορούσαν να επεκταθούν στην Ευρώπη. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας McDonald’s δήλωσε απογοητευμένος με την απόφαση του EUIPO. Σχολίασε πως το Γραφείο δεν έλαβε υπόψη τις τρανταχτές αποδείξεις που έφερε η εταιρεία ενώπιόν του και γι’ αυτό τον λόγο η McDonald’s σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

 

Από την άλλη πλευρά, ο Πατ Μακντόναφ, γενικός διευθυντής της ιρλανδικής Supermac, δήλωσε χθες πως κέρδισε τη μάχη με τον εκφοβισμό και πως αυτή είναι μία νίκη που θα ευνοήσει όλες τις μικρές επιχειρήσεις. Εξάλλου, ο Μακντόναφ επιθυμούσε να επεκτείνει την επιχείρησή του στην Ευρώπη.

 

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η αμερικανική εταιρεία fast food χάνει δικαστική μάχη αφού το 2009 είχε ηττηθεί σε αντίστοιχη δικαστική διαμάχη για το εμπορικό σήμα με την εταιρεία McCurry της Μαλαισίας!

Scroll to Top