+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Νέα απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά! Τι απαντάει η ΑΔΕΔΥ

Η νέα απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει όλους τους συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σχετικά με το νόμο 4093/2012. Σύμφωνα με αυτήν, η κυβέρνηση υποχρεούται να επιστρέψει τις περικοπές των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας σε όλους τους δικαιούχους αλλά και να επαναφέρει τις συντάξεις στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τις μειώσεις. Στο πλευρό των πολιτών βρίσκεται και το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καθώς και άλλες 80 αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Το ποσό που καλείται να επιστρέψει το κράτος υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση, αδυνατώντας να καταβάλλει τα χρήματα αυτά, έχει βρεθεί σε αδιέξοδο και προσπαθεί να επινοήσει νέα «τεχνάσματα» ώστε να περιορίσει το ποσό των αναδρομικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παλαιότερο τρικ της με το νόμο Κατρούγκαλου το 2016 και ο επανυπολογισμός των συντάξεων, τα οποία η Πολιτεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ως γραμμή άμυνας απέναντι στην απόφαση του ΣτΕ.

Η ΑΔΕΔΥ με επίσημη ανακοίνωση της προτρέπει όλους τους δικαιούχους να προβούν σε δικαστική διεκδίκηση για την επιστροφή των αναδρομικών τους. Όπως αναφέρει η νομική υπηρεσία της “η μοναδική αξιόπιστη λύση για την πλήρη επιστροφή των αναδρομικών είναι η ονομαστική δικαστική απόφαση που θα αφορά προσωπικά τον κάθε δικαιούχο”. Επιπλέον, συνιστά οι αγωγές να γίνουν ανεξαρτήτως διετούς παραγραφής, ώστε οι πολίτες να διεκδικήσουν όλες τις περικοπές τους από το 2013 ως σήμερα. Τέλος, επισημαίνει ότι αγωγή μπορούν να ασκήσουν, εκτός από τους δημοσίους υπαλλήλους, και οι δικαιούχοι ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το ΣτΕ θα συνεδριάσει εκ νέου την 1η Φεβρουαρίου για να αποφασίσει σχετικά με την αναδρομικότητα της απόφασης, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί ως τις 15 Μαρτίου. Αυτή είναι και η καταληκτική ημερομηνία κατά την οποία οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ πρόκειται να επηρεάσει και τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων από όλους τους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα πρέπει εξίσου να προβούν σε νομική προσφυγή.

Ο χρόνος τρέχει για αυτό θα πρέπει να τρέξετε και εσείς! Για να λάβετε πίσω ολόκληρο το ποσό των αναδρομικών σας θα πρέπει να καταθέσετε αγωγή μέχρι τις 15 Μαρτίου. Μετά το πέρας της προθεσμίας θα χάσετε δια παντός το δικαίωμα διεκδίκησης.

Ο δρόμος της διεκδίκησης είναι πλέον ανοιχτός! Η ομάδα της BCLA έχοντας δικαιώσει εκατοντάδες συνταξιούχους με δικαστικές αποφάσεις είναι σε θέση να σταθεί στο πλευρό σας και να σας βοηθήσει να διεκδικήσετε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το ποσό των αναδρομικών σας.

Scroll to Top