+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Eργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ξανά στο μεροκάματο λόγω μνημονίων

Oι συνταξιούχοι που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου είδαν τις απολαβές τους να μειώνονται κατά 60%. Όσοι εργάζονταν ήδη πριν να τεθεί σε ισχύ ο νόμος 4387/2016 υπάγονται στις ρυθμίσεις των προηγούμενων μνημονιακών νόμων. Σύμφωνα με αυτές, όσοι είναι κάτω των 55 είδαν τη σύνταξη τους να αναστέλλεται, ενώ μετά τη συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου το ποσό κύριας και επικουρικής που υπερβαίνει τα 970 ευρώ καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η καταβολή εισφορών συνεχίζεται κανονικά και μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους, το ποσό της μηνιαίας ακαθάριστης κύριας ή κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 1.940 ευρώ αναστέλλεται.

Αρκετοί είναι εκείνοι οι συνταξιούχοι που λόγω της βίαιης μείωσης των εισοδημάτων τους, κάνουν δουλειές του ποδαριού για να επιβιώσουν και να βοηθήσουν τις οικογένειές τους.

Δούλεψαν μια ολόκληρη ζωή και οι απολαβές τους δεν φτάνουν πλέον ούτε για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Ο κ. Νίκος είναι 75 ετών «πως να ξεκουραστώ; Θα πεθάνω από την πείνα. Δεν μπορώ να σταματήσω να δουλεύω. Εάν το κάνω θα πεθάνω», δηλώνει στην κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA και στον δημοσιογράφο Σπύρο Λάμπρου. Συνεχίζει να εργάζεται στο μαγαζί που διατηρούσε για χρόνια. Είναι πλέον στο όνομα συγγενικού του προσώπου και εκείνος δουλεύει με καθεστώς μαύρης εργασίας.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και για τον κ. Βασίλη. Συνταξιούχος του ΟΓΑ εκείνος που κάθε μέρα βρίσκεται ξανά στα χωράφια για να επιβιώσει. Είναι 79 ετών. «Αφού δεν μου φτάνουν πρέπει να πάω, γιατί αν δεν πάω η οικογένεια μου τι θα κάνει;» διερωτάται και συμπληρώνει: «Τα χρήματα της σύνταξης δεν φτάνουν ούτε για τους λογαριασμούς του σπιτιού».

Η κυρία Μαρία στα 70 της αναγκάζεται καθημερινά να βρίσκεται πίσω από τον πάγκο στις λαϊκές. «Πώς να ζήσω με 400 ευρώ; Θα συνεχίσω να δουλεύω όσο αντέξω, μέχρι να πεθάνω», λέει.

Πολλοί είναι και οι συνταξιούχοι αστυνομικοί που εργάζονται ως φύλακες σε εταιρείες ασφαλείας.

Ο Σπύρος Γκίκας είναι συνταξιούχος οικοδόμος. Δεν έβρισκε μεροκάματο και αναγκάστηκε να βγει στη σύνταξη με μειωμένη. Οι απολαβές του είναι περίπου 400 ευρώ. Πλέον μαζεύει παλιοσίδερα σε μάντρα, όπως και άλλοι συνταξιούχοι. «Προσπαθώ να βοηθήσω τα παιδιά και τα εγγόνια μου», δηλώνει.

«Αυτή είναι η μοίρα μας. Με τα μνημόνια καταδικαστήκαμε σε ισόβιο αγώνα για το μεροκάματο», λένε οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι.

Scroll to Top