BCLA - Δικηγορική εταιρεία:

Τι ισχύει για την εργασία κατά την σύνταξη; Πώς επηρεάζονται οι αποδοχές;

«Φρένο» στην απασχόληση των συνταξιούχων βάζει ο νόμος Κατρούγκαλου, σύμφωνα με τον οποίο το ύψος της σύνταξης όσων συνταξιούχων ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 12 Μαΐου 2016 «ψαλιδίζεται» κατά 60%.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις που συμπολίτες μας ενώ έχουν βγει στην σύνταξη αποφασίζουν να επιστρέψουν στην εργασία ή να αυτοαπασχοληθούν με σκοπό να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Φαίνεται όμως πως αυτό «τιμωρείται» από τις νέες ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό, που οδηγούν σε περικοπές των συντάξεων κατά 60%.

Όπως έγινε γνωστό, οι νέες αυτές ρυθμίσεις αφορούν στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων που εντάσσονται στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ενώ η εν λόγω μεγάλη μείωση θα πραγματοποιείται επί του ακαθάριστου ποσού του συνόλου των συντάξεων που λαμβάνουν οι δικαιούχοι, είτε αυτές είναι κύριες είτε επικουρικές.

Συγκεκριμένα:

  • Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν ξεπεράσει το 55οέτος της ηλικίας τους συνεχίζουν να παίρνουν σύνταξη, αλλά το ύψος της μειώνεται κατά 60%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα εισπράττουν μόνο ένα τμήμα της σύνταξής τους, όσο παράλληλα εργάζονται.
  • Οι συνταξιούχοι άνω των 55 ετώνόμως θίγονται σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, γιατί:

α) οι συνταξιούχοι που θα αναλάβουν εργασία ως μισθωτοί με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, θα δουν το συνολικό ακαθάριστο ποσό των συντάξεων τους να περικόπτεται αδιακρίτως κατά 60%.

Παράδειγμα: Συνταξιούχος με σύνταξη 1.200 € (μεικτά), πλέον λαμβάνει το ποσό των 480,00 € (μεικτά).

β) οι συνταξιούχοι που θα αναλάβουν δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.) και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.), θα ανέμεναν κανονικά το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος των συντάξεων που υπερβαίνει τα 1.570 € (60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη), να περικόπτεται. Πλέον, θα περικόπτεται αδιακρίτως το 60% επί του συνολικού ακαθάριστου ποσού των συντάξεων.

Παράδειγμα: Συνταξιούχος που λάμβανε σύνταξη 1500 € μικτά με το νέο νόμο λαμβάνει το ποσό των 600,00 € (μεικτά) από τη σύνταξή του.

Δηλαδή, στο εξής και βάσει των πρόσφατων ρυθμίσεων, περικόπτεται αδιακρίτως το 60% επί του συνολικού ακαθάριστου ποσού των συντάξεων. Ειδικά στη σημερινή εποχή που πολλοί είναι αναγκασμένοι να επιστρέφουν στην εργασία μετά την σύνταξη για να στηρίξουν την οικογένειά τους, που σε πολλές περιπτώσεις βαρύνεται από χρέη, ανεργία, περικοπές μισθών και την γενικότερη οικονομική επισφάλεια, η ρύθμιση αυτή έρχεται να επιβαρύνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο. Αυτό συνέβη και στον Χ.Σ., συνταξιούχο ετών 58: Ο Χ.Σ. μέχρι τον Απρίλιο του 2016 έπαιρνε σύνταξη στα 1.200 €  μεικτά και με το που ξεκίνησε να εργάζεται ξανά σε ιδιωτική επιχείρηση για να ξεπληρώσει ένα δάνειο της οικογένειάς του ενημερώθηκε πώς δικαιούται το ελάχιστο ποσό των 480 € μεικτά από την σύνταξή του. Πριν τις νέες ρυθμίσεις ο Χ.Σ. θα μπορούσε να βιοπορίζεται από τη νέα δουλειά του και θα λάμβανε επιπλέον 1.039 € μεικτά από την αρχική του σύνταξη, πράγμα που θα του επέτρεπε να ξεφύγει σε βάθος χρόνου από το οικονομικό βάρος του δανείου που τώρα φαντάζει αδύνατο.

Επιπλέον, με τον νέο τρόπο υπολογισμού, βαριές απώλειες συγκριτικά με άλλες κατηγορίες νέων συνταξιούχων θα έχουν οι ασφαλισμένοι με 35ετία και ιδιαίτερα οι υψηλόμισθοι.

Παράδειγμα: Ένας υπάλληλος του Δημοσίου με 35 έτη ασφάλισης και σύνταξη ύψους 1.646 €, θα έπαιρνε με το παλιό σύστημα σύνταξη 1.075 €. Με το νέο σύστημα όμως, εφόσον εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, η σύνταξή του περιορίζεται στα 829 €.

Υποστηρίζεται ότι η κατάτμηση των συνταξιούχων αλλά και των ασφαλισμένων σε πολλές κατηγορίες, με κριτήριο μεν το χρόνο, αλλά χωρίς καμία ιδιαίτερη δικαιολόγηση ως προς το γιατί πρέπει να διαφοροποιούνται οι συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων, εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Η έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις «γκρίζες ζώνες» στο νόμο που πρέπει να αποσαφηνιστούν.

[activecampaign form=5]

Επικοινωνήστε μαζί μας στα social

Scroll to Top