+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

cisco-bcla-news

Cisco: Τι συμβαίνει με τα προσωπικά δεδομένα;

Η αλήθεια για τη Cisco / Webex.

Στην επιφάνεια βγαίνουν τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια με την Cisco και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων 1,5 εκ μαθητών και εκπαιδευτικών.

Στις 22 Μαρτίου, το Υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε επιτέλους τη σύμβαση που είχε με τη Cisco σχετικά με την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης Webex, κάτι που είχε ζητήσει επανειλημμένως η αρχή του GDPR αλλά και η αντιπολίτευση.

Την ευθύνη δεν πήρε ποτέ το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, που θίχτηκε, σε αντίθεση με την Cisco που απάντησε με σιγουριά και ηρεμία στους χιλιάδες γονείς και εκπαιδευτικούς πως τα προσωπικά τους δεδομένα είναι ασφαλή! Είναι όμως;

Ένα από τα στοιχεία που υπήρχαν έως τότε, ήταν και το έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που η Υπουργός Νίκη.Κεραμέως ανάρτησε, θέλοντας να αποκρύψει την αλήθεια της επι πληρωμής συνεργασίας. Δηλώθηκε ως δωρεά από την αρμόδια εταιρεία, κάτι που αναληθές.

Το ρινγκ στο κοινοβούλιο γέμισε από εκφράσεις και απόψεις, χωρίς να ασχολείται επί της ουσίας και να λειτουργεί με πράξη και όχι με λόγο. Το υπουργείο αναφέρθηκε στην συνεργασία αυτή, δικαιολογώντας την παρουσία της Cisco λόγω της προηγούμενης κυβέρνησης που είχε ήδη υπογράψει το 2019.
Ένα μπαλάκι πινγκ πονγκ που μετέφερε συνεχώς ευθύνες.

cisco-bcla-news

Τι συμβαίνει όμως με την Cisco, τα προσωπικά δεδομένα και το πραγματικό κόστος;

Από την αναφορά της δωρεάς, φτάσαμε στα κονδύλια και στη χρηματοδότηση.
Η πρόταση «προφανώς δεν μπορούσε να είναι για πάντα δωρεάν η χρήση της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης. Αντί να δαπανηθούν νέα κονδύλια του Ελληνικού Δημοσίου, μετά τη λήξη της δωρεάν σύμβασης, αξιοποιήθηκαν υφιστάμενες άδειες, χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον επιβάρυνση για το Δημόσιο. Η τηλεκπαίδευση εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, συμβάσεις για το οποίο υπεγράφησαν από την τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019 (4 και 5 Ιουλίου 2019!) και περιλαμβάνουν πληθώρα προϊόντων της εταιρείας Cisco».

Οπότε καταλήγουμε πως δεν μιλάμε ξεκάθαρα για αγορά, αλλά εμπορευματοποίηση προσωπικών δεδομένων για τουλάχιστον 1,5 εκ χρήστες.

Έπειτα από την πίεση και την μεγάλη διάσταση που έλαβε το θέμα, το υπουργείο δήλωσε πως κινήθηκε με την καθοδήγηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (GDPR) και πως δεν έχει ξεπεράσει τα όρια ή έχει παραβεί κανόνες.

Πόσο λογικό θα ήταν αν γινόταν η σύνδεση των εκπαιδευτικών από μια ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας (μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου) και όχι μέσω της Webex;
Αν υπήρχαν ειδικές ρήτρες που απαγορεύουν οποιαδήποτε χρήση προσωπικών δεδομένων για οποιονδήποτε σκοπό;
Αν υπήρχε παραμετροποιημένη λειτουργία της πλατφόρμας, π.χ. απενεργοποιημένη λειτουργία βιντεοσκόπησης και αποθήκευσης.
Νόμος 4/2020

Τι ανακοίνωσε η Cisco

«Στην Cisco (Webex) δεσμευόμαστε για το σεβασμό του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων των χρηστών μας, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων της ΕΕ. Δεν χρησιμοποιούμε για εμπορικούς σκοπούς και δεν μοιραζόμαστε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών μας σε τρίτα μέρη και δεν διεξάγουμε δραστηριότητες δημιουργίας προφίλ με τα δεδομένα αυτά».

«Οποιαδήποτε υποστήριξη ή τεχνικά δεδομένα που συλλέγονται, όπως περιγράφεται στη βασική συμφωνία προστασίας δεδομένων, διαγράφονται και χρησιμοποιούνται μόνο για την παροχή υπηρεσιών στους χρήστες μας. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, το Υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιεί το Cisco Webex για τη διεξαγωγή της διαδικτυακής εκπαίδευσης για χιλιάδες μαθητές. Οποιεσδήποτε πληροφορίες από έναν χρήστη που συμμετέχει στην υπηρεσία Webex χρησιμοποιούνται, συλλέγονται και αποθηκεύονται, σύμφωνα με τους νόμους περί προστασίας δεδομένων της ΕΕ και τα Διεθνή Πρότυπα Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (ISO 27001, ISO27017, ISO27018, ISO27701 συμπεριλαμβανομένων των SOC 2 Type II, SOC 3 and C5) και ασφαλώς δεν χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία προφίλ ή την κοινή χρήση των δεδομένων των χρηστών με οποιονδήποτε τρίτο μέρος. Επιπλέον, το Cisco Webex υποστηρίζει την κορυφαία στην αγορά κρυπτογράφηση end-to-end, παρέχοντας στους χρήστες μας και στα δεδομένα τους, την πλέον σύγχρονη αρχιτεκτονική ασφάλειας».

Πόσο ασφαλής νιώθεις με μια πλατφόρμα ή μια εταιρεία που έχει εισβάλει στον υπολογιστή σου;

Γνωρίζεις τώρα την αλήθεια για τη Cisco / Webex;

Μάθετε περισσότερα και κινηθείτε νομικά τώρα. Διαβάστε σχετικά εδώ.

Συνομιλήστε μαζί μας

Καλέστε μας: 211-0121395

Scroll to Top