5 σημεία-κλειδιά για τον φόρο επιδόματος αλλοδαπής.
Τις απαντάμε για εσάς με αφορμή άλλη μια απόφαση που επιστρέφει τον παράνομο φόρο σε στρατιωτικό!
Μια ακόμα ιστορία αξιωματικού, που πλήρωσε φόρο παρά τον νόμο και μέσω του γραφείου μας πήρε τα χρήματα που χωρίς αιτία ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε για το επίδομα αλλοδαπής.
Ο Γ.Ν., αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού,
εκ πείρας πια γνωρίζει αυτά τα βασικά σημεία.
Εκτός από πείρα και γνώση όμως εισέπραξε και 10.276 €! Το τελευταίο ερώτημα-σημείο το έθεσε μάλιστα ο ίδιος σε εμάς:
1. Τι λέει το Σύνταγμα και ο νόμος για την φορολόγηση επιδομάτων γενικά:
Αρχικά, σύμφωνα με το Σύνταγμα, φόρο δεν μπορεί ποτέ να επιβάλει μια διοικητική αρχή, όπως είναι η εφορία (Δ.Ο.Υ), διότι κάθε φόρος επιβάλλεται μόνο μετά από ψήφιση σχετικού νόμου από την Βουλή.
Επομένως πράξη του κράτος που επιβάλει φόρο, χωρίς να στηρίζεται από κάποιον ψηφισμένο από την βουλή νόμο είναι άκυρη.
Πιο συγκεκριμένα το επίδομα αλλοδαπής μέχρι στιγμής στην ισχύουσα ψηφισμένη από το Ελληνικό κοινοβούλιο νομοθεσία, θεωρείται μη φορολογητέα ύλη. Για να φορολογηθεί, θα πρέπει πρώτα να αλλάξει ο νόμος.
Επιπλέον, το επίδομα αλλοδαπής, χορηγείται για να καλύψει ο στρατιωτικός το κόστος ζωής του σε μία ξένη χώρα. Διότι πηγαίνει εκεί κατ’ εντολή του Ελληνικού Δημοσίου και όχι κατ’ επιλογή του ίδιου. Έτσι θα ήταν δυσανάλογο να επωμίζεται ένα άτομο (ο στρατιωτικός) το κόστος για μια υπηρεσία μέσω της οποίας εξυπηρετείται δημόσιος σκοπός και ωφελείται το σύνολο της κοινωνίας.
2. Δηλαδή, δεν θα πρέπει να συμπεριλάβω το επίδομα αλλοδαπής στη φορολογική μου δήλωση;
Κανονικά, δεν πρέπει να το δηλώσετε ως φορολογητέο εισόδημα, διότι όπως φανερώνει η πείρα, η εφορία δεν θα σπεύσει να σεβαστεί τον νόμο, αλλά αντίθετα θα κάνει τα πάντα για να αποδείξει ότι η φορολόγηση του εισοδήματος αλλοδαπής, είναι σύμφωνη με τον νόμο.
3. Εάν έχω ήδη πληρώσει τον επιπλέον φόρο τι μπορώ να κάνω;
Στην περίπτωση αυτή πρέπει να προβείτε σε ανάκληση της φορολογικής σας δήλωσης. Εάν η σχετική προθεσμία έχει παρέλθει, τότε το θέμα περιπλέκεται ελαφρώς.
Θα πρέπει να ζητήσετε λοιπόν τη μερική ανάκληση της φορολογικής σας δήλωσης , όσον αφορά το επίδομα αλλοδαπής και την τροποποίηση του εκκαθαριστικού σημειώματος που σας επιβάλει τον φόρο από το δικαστήριο…
4. Πότε παραγράφεται η αξίωσή μου για επιστροφή του φόρου επιδόματος αλλοδαπής;
Αυτός είναι κλασσικός ισχυρισμός του Δημοσίου, ως απάντηση στην προσφυγή σας.
Ότι τάχα η απαίτηση σας έχει παραγραφεί επομένως το δικαστήριο θα πρέπει αναγκαστικά να απορρίψει την προσφυγή σας.
Όμως αυτό δεν ισχύει: ναι μεν υπόκειται σε παραγραφή η αξίωση σας για την επιστροφή του φόρου, όμως η προθεσμία της παραγραφής τρέχει από την ημέρα που εσείς θα ασκήσετε την προσφυγή σας, όχι από την ημερομηνία έκδοσης του εκκαθαριστικού σημειώματος. Η Δ.Ο.Υ ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα….
5. Γιατί η Δ.Ο.Υ. αντί να εφαρμόζει την νομοθεσία, προσπαθεί να δικαιολογήσει την πληρωμή του φόρου;
Αυτό δεν είναι γνωστό ούτε σε εμάς. Η αλήθεια είναι ότι τόσοι δικαστικοί αγώνες θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν απλώς οι αρμόδιοι για την έκδοση των διάφορων εκκαθαριστικών σημειωμάτων γνώριζαν και εφάρμοζαν την νομοθεσία, πριν φτάσει το θέμα στις δικαστικές αίθουσες.
Ωστόσο το γραφείο μας, πολεμά χρόνια αυτήν την άδικη και άνομη τακτική. Γνωρίζουμε όχι μόνο την νομοθεσία και τα δικαιώματα του στρατιωτικού φορολογούμενου, αλλά και όλες τις τεχνικές με τις οποίες η αντίθετη πλευρά προσπαθεί να επιβάλει τον φόρο.