Ανάσα για πολλούς επιχειρηματίες θα αποτελέσει ο νέος νόμος ο οποίος πρόκειται να ψηφιστεί πολύ σύντομα και θα ρυθμίζει τα δάνεια και τις οφειλές τους προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία μέσω ενός εξωδικαστικού μηχανισμού.
Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου για πρώτη φόρα δημόσιο, τράπεζες και ταμεία θα συμμετέχουν από κοινού στην απομείωση των χρεών υπερχρεωμένων πλην βιώσιμων επιχειρήσεων με σκοπό την διάσωση θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη της οικονομίας και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.
Ειδικότερα για όσα μέχρι τώρα έχουν γίνει γνωστά:
- Στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα μπορούν να μπουν όλες οι επιχειρήσεις ακόμη και οι ατομικές και κάθε είδους χρέη (προς Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία ή ιδιώτες πιστωτές). Το τοπίο παραμένει θολό ακόμη για τους ελεύθερους επαγγελματίες και το αν αυτοί θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο.
- Ο νέος νόμος θα αφορά μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις και όχι όσες έχουν πτωχεύσει ή διακόψει την λειτουργία τους.
- Οι οφειλές τους θα πρέπει να ξεπερνούν στο σύνολο τους τις 20.000 ευρώ.
- Ο κάθε ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών του μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, όπου και θα του υποδεικνύονται τα έγγραφα που οφείλει να προσκομίσει με ηλεκτρονικό τρόπο.
- Οι ενδεχόμενες λύσεις που μπορεί να προκύψουν είναι ποικίλες και αφορούν είτε πολυετείς επιμηκύνσεις της περιόδου αποπληρωμής, διαγραφές μέρους των οφειλών ή και άλλους τρόπους ρύθμισης ή αναδιάρθρωσης του χρέους.
- Οι διαδικασίες θα ποικίλλουν αναλόγως με το μέγεθος της επιχείρησης. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις την αίτηση για αναδιάρθρωση των οφειλών θα αναλαμβάνει συντονιστής από το Μητρώο Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ενώπιον του θα διεξάγονται οργανωμένα διαπραγματεύσεις μεταξύ της επιχείρησης και όλων των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων, στη περίπτωση που υπάρχουν σχετικά χρέη. Στις διαπραγματεύσεις θα συμμετέχουν εκπρόσωποι τόσο των εργαζόμενων όσο και των προμηθευτών, εφόσον υπάρχουν οφειλές και προς εκείνους.
- Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα ακολουθούν ένα αυτοματοποιημένο ή μικτό σύστημα διαπραγματεύσεων.
- Εφόσον η διαδικασία καταλήξει σε συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών η οποία θα αφορά το 60% των συνολικών οφειλών του επιχειρηματία τότε θα παραπέμπεται σε δικαστή προς επικύρωση. Μετά την επικύρωση η συμφωνία θα επιβάλλει την συμμόρφωση του συνόλου των πιστωτών.
- Η διαδικασία εξεύρεσης λύσης και διαπραγματεύσεων θα κρατά περίπου δύο μήνες όπου και θα παύουν όλα τα καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του οφειλέτη με δυνατότητα παράτασης έως έξι μηνών συνολικά.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι και αυτός ο νόμος, όπως και ο νόμος Κατσέλη για τα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά» θα έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν.