Οι συνταξιούχοι δεν “εγκαταλείπουν” τα αναδρομικά τους.
Αν και οι συνταξιούχοι ήλπιζαν σε μία γενναία απόφαση του ΣτΕ και των συναρμόδιων Υπουργείων για την επιστροφή των αναδρομικών, προσγειώθηκαν απότομα στην πραγματικότητα των νέων μειωμένων συντάξεων.
Το ΣτΕ δεν έδωσε τέλος στην υπόθεση των αναδρομικών καθώς η τελευταία απόφαση δεν ξεδιαλύνει απόλυτα το ζήτημα της διεκδίκησης. Το “παραθυράκι” που υπάρχει για μερική επιστροφή παρακρατηθέντων σε πολλές δόσεις, αφορά μόνο το 10μηνο που μεσολάβησε από την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ κρίνοντας αντισυνταγματικές τις μνημονιακές κρατήσεις έως και τον Μάιο του 2016 με την έναρξη ισχύος του Νόμου Κατρούγκαλου.
Ο επανυπολογισμός των συντάξεων όμως ίσχυσε από την 01/01/2019 και όχι από το Μάιο του 2016. Οι συνταξιούχοι λοιπόν, μέχρι και την αρχή του χρόνου, συνέχισαν να λαμβάνουν σύνταξη με ενσωματωμένες μνημονιακές περικοπές. Στο νέο εκκαθαριστικό φάνηκε πως ο Ν. Κατρούγκαλου επανανομοθέτησε ουσιαστικά αυτές τις περικοπές ενσωματώνοντας τες στον επανυπολογισμό.
Η επανανομοθέτηση των μνημονιακών περικοπών μέσω του Νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/16) “φούντωσε” τις αγωγές, με τους συνταξιούχων να βγαίνουν στην “πρώτη γραμμή” διεκδικώντας το συνολικό ποσό των χρημάτων που παρακρατήθηκαν, για το συνολικό διάστημα των περικοπών.
Τι ζητούν πίσω οι συνταξιούχοι;
Το Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε μία νέα απόφαση που κρίνει το ζήτημα των αναδρομικών, χωρίς ουσιαστικά να λύνει το πρόβλημα και να ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους αδικημένους. Αυτό που απαιτεί η πλειοψηφία των συνταξιούχων που έχει κινηθεί νομικά είναι η επιστροφή των αναδρομικών από 01/01/2013 έως και τις 31/12/2018, δηλαδή την τελευταία ημερομηνία πριν την ισχύ του επανυπολογισμού των συντάξεων που έχει κριθεί συνταγματικός. Οι εκδικάσεις των αγωγών (πρωτόδικα και κατ’ έφεση) προχωρούν κανονικά και θα κριθούν από τα ελληνικά δικαστήρια. Άλλωστε υπάρχουν ήδη αποφάσεις που έχουν δικαιώσει υποθέσεις διεκδικήσεων συνταξιούχων.
Δημοσιονομικό κόστος που “εκτοξεύεται” στα 15 δισεκατομμύρια.
Μόνο στη σκέψη του κόστους το Κράτος προσπαθεί με κάθε τρόπο και τέχνασμα να αποφύγει τις επιστροφές. Ήδη το κόστος αυξάνεται καθώς, ο κρατικός μηχανισμός θα κληθεί να προχωρήσει σε καταβολή συντάξεων χηρείας και να διορθώσει λάθη σε ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων. Οι συνολικές επιστροφές που θα πρέπει να αποπληρωθούν ξεκινούν από τα 4,2 δισ. και θα αγγίξουν ανάλογα με τις εξελίξεις έως και τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.
Με απλά λόγια οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να αρκεστούν στην επιστροφή ενός μικρού μέρους των κρατήσεων τους και δεν επιθυμούν να λάβουν τα χρήματα σε πολλαπλές δόσεις. Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται με σκοπό να επιστραφεί το συνολικό ποσό των χρημάτων για το συνολικό διάστημα των περικοπών μέχρι και 31/12/2018. Από τη στιγμή που ο επανυπολογισμός των νέων συντάξεων έχει κριθεί συνταγματικός η μοναδική ευκαιρία για διεκδίκηση είναι τώρα.
Με πληροφορίες από την “Καθημερινή”.