Το 1999 ξεκίνησαν να καταγράφονται τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα. Την τελευταία φορά που ανακοινώθηκαν τα στατιστικά, το 2017, τα καταγεγραμμένα περιστατικά είχαν φτάσει τα 107.617. Σημαντικό επίσης να σημειωθεί πως 2.039 από αυτά ήταν θανατηφόρα. Ένας εργάτης δηλαδή χάνει τη ζωή του κάθε τρεις εργάσιμες μέρες.
Ως εργατικό ατύχημα, έχει οριστεί βάσει νόμου κάθε βίαιο συμβάν που προκλήθηκε είτε κατά την εκτέλεση της εργασίας, ή και εξ αφορμής αυτής. Επίσης, οποιοδήποτε συμβάν προκάλεσε στον εργαζόμενο ανικανότητα να εργαστεί για τις επόμενες μέρες. Ως βίαιο συμβάν αξίζει να αναφερθεί, πως ορίζεται η επίδραση ενός εξωτερικού παράγοντα με τρόπο έκτακτο και αιφνίδιο.
Τα καταγεγραμμένα αυτά περιστατικά που προαναφέραμε, αν και πολλά σε αριθμό, δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα τελείως. Εξάλλου δεν περιλαμβάνονται τα αδήλωτα ατυχήματα, αλλά και τα ατυχήματα που υπέστησαν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, εργάτες γης, θαλάσσης ή σε ορυχεία.
Μόνο μέσα στο 2017, είχαν προκληθεί 7.357 εργατικά ατυχήματα, 76 εκ των οποίων ήταν δυστυχώς θανατηφόρα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που έχουν συμβάλλει στην αύξηση των ατυχημάτων εν ώρα εργασίας. Μπορεί να υπάρχουν κατοχυρωμένοι κανόνες για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ), αλλά οι έλεγχοι τήρησης τους που γίνονται, είναι λίγοι.
Συγκεκριμένα, το 2017, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) πραγματοποίησε 14.000 ελέγχους. Ενώ αυτός ο αριθμός είναι μεγάλος, δεδομένου του ότι υπήρχαν 236.500 δηλωμένες επιχειρήσεις εκείνη την χρονιά, θα χρειαζόντουσαν υποθετικά 17 χρόνια για να ελεγχθούν όλες.
Αξίζει να ειπωθεί πως εργατικό ατύχημα μπορεί να θεωρηθεί και οποιαδήποτε ασθένεια που προήλθε λόγω εκτέλεσης της εργασίας, ή και οποιοσδήποτε παράγοντας που επιδείνωσε κάποια προϋπάρχουσα συνθήκη στην υγεία του εργαζόμενου. Αυτά τα γεγονότα συχνά τείνουν να παραβλέπονται.
Νομικά, ανεξαιρέτως την περίπτωση, ο εργαζόμενος υποχρεούται να λάβει αρχικά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κατά δεύτερον, χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης.
Είναι σημαντικό να μην αφήνουμε τέτοια περιστατικά να περνούν απαρατήρητα. Οι ασφαλείς και υγιείς συνθήκες εργασίας είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Πόσο μάλλον εν μέσω πανδημίας, η ανάγκη τήρησής του είναι τεράστια, ειδικά μιλώντας για εργαζόμενους στο υγειονομικό, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις ταχυμεταφορές, στα σούπερ μάρκετ και ως ντελίβερι.
Μιλώντας σε παγκόσμια επίπεδα, σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) κάθε χρόνο πάνω από 2,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι χάνουν την ζωή τους, είτε από σχετικά ατυχήματα, είτε από σχετικές ασθένειες. Πράγμα που μπορεί να σημαίνει πως τουλάχιστον 6,000 ατυχήματα σημειώνονται καθημερινά, καθώς και 340 εκατομμύρια τον χρόνο.
Πιθανώς οι συνθήκες εργασίας να μην καλυτερεύσουν κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν έχετε επιλογές.
Άλλωστε, όταν ένα εργατικό ατύχημα δεν δηλώνεται, ο εργάτης αυτομάτως χάνει τις παροχές που προβλέπονται βάσει νόμου. Αν η υγεία σας έχει κινδυνεύσει ενώ δουλεύετε, συμβουλευτείτε την νομική μας ομάδα.
Τα στατιστικά δυστυχώς μιλούν από μόνα τους. Τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και σε παγκόσμιο, τα ποσοστά ατυχημάτων εν ώρα εργασίας σπάνε ρεκόρ κάθε χρόνο που περνάει. Πως περιμένουμε να αλλάξει αυτή η συνθήκη όταν δεν διεκδικούμε τα απολύτως απαραίτητα; Δηλαδή την αναγνώριση του εργατικού ατυχήματος ως τέτοιο και κατ’ επέκταση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την αποζημίωση του εργαζομένου που προβλέπει ο νόμος.
Για όσους από εσάς νιώθετε πως έχετε αδικηθεί, είμαστε εδώ να σας ακούσουμε. Ενημερωθείτε για τις επιλογές σας και πράξτε ανάλογα.