Χάνουν οι οφειλέτες διαπραγματευτική ικανότητα απέναντι στις “Εταιρείες Διαχείρισης Υποχρεώσεων”…
Με μία πρώτη ανάγνωση της ανατρεπτικής αυτής απόφασης του Αρείου Πάγου φαίνεται πως οι νομικοί σύμβουλοι πια δεν θα μπορούν να μπλοκάρουν αλλά ούτε να καθυστερήσουν πλειστηριασμούς. Ως εκ τούτου ο μόνος βέβαιος τρόπος να προστατεύσει ένας οφειλέτης την περιουσία του δείχνει να είναι η ρύθμιση.
«Ρύθμιση Οφειλών ή Πλειστηριασμός»
Μέσω της αποφάσεως αναμένουμε δυστυχώς να δούμε προσπάθεια ανατροπής παλαιότερων σχετικών αποφάσεων που είχαν εκδοθεί υπέρ των οφειλετών. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες διαχείρισης προτάσσουν πως σκοπός είναι η “βιώσιμη ρύθμιση κόκκινων δανείων, και όχι η αύξηση των πλειστηριασμών”…
Άλλωστε οι περισσότεροι έχουν καταλήξει άγονοι σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά.
Σύμφωνα με την Τράπεζα Ελλάδας, οι Εταιρείες Διαχείρισης Υποχρεώσεων, αυτήν την στιγμή, διαχειρίζονται δάνεια – οφειλές ύψους 87 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα:
- 32,3 δις είναι επιχειρηματικής φύσεως
- 12,2 δις αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες
- 42,1 δις είναι ιδιωτών ή νοικοκυριών
- Τα 18,16 δις εκ των οποίων, αφορούν καταναλωτικά δάνεια
- Τα λοιπά 23,9 δις αφορούν στεγαστικά
Ταυτόχρονα, το συνολικό ρυθμισμένο ποσό που αφορά δάνεια που διαχειρίζονται οι Εταιρείες Διαχείρισης (σύμφωνα με τον απολογισμό του έτους τους) αφορά 590.000 οφειλέτες και 27 δις αντίστοιχα…
Μέσα στο 2022 μόνο, άλλαξαν χέρια 8.265 ακίνητα μέσω πλειστηριασμών.
Σχεδόν τα τριπλάσια σε ποσότητα από τα 2.725 ακίνητα που άλλαξαν χέρια το 2021.
Από το 2018 μέχρι και τα τέλη του 2022 όμως, έχουν διεξαχθεί 559.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Είναι ασφαλές να πούμε πως οι περισσότεροι, αποδείχθηκαν άγονοι.
Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης προς τους ιδιώτες προτάσσουμε, ως BCLA, όλους τους οφειλέτες να τον εκμεταλλευτούν. Αρκεί μόνο να μπορούν να συμπεριληφθούν οι οφειλές τους στα κριτήρια που τίθενται βάσει νόμου.
Σαφώς, αυτά φαίνεται πως θα γίνουν ακόμη πιο συμπεριληπτικά στο κοντινό μέλλον. Οι αλλαγές, με νομοθετική ρύθμιση, στον Εξωδικαστικό που ευελπιστούμε να δούμε, είναι μεταξύ άλλων
- η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων,
- η διεύρυνση κατηγοριών οφειλών
- Ίσως, η δυνατότητα χρήσης εξωδικαστικού για μία μόνο οφειλή
- Αλλά και η απαραίτητη αξιολόγηση όταν απορρίπτεται μία πρόταση ρύθμισης
Η διαδικασία ρύθμισης οφειλών, είτε αυτή προκύψει από τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών, είτε μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων με τους διαχειριστές της οφειλής, σίγουρα δεν είναι απλή. Είναι θεμιτό να έχετε ικανούς σύμμαχους καθ’ όλη αυτήν την περιπέτεια.
Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, τώρα, πριν να είναι αργά.