+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Αντισυνταγματική κρίθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, «ανάσαναν» οι συνταξιούχοι

Εδώ θα μιλήσουμε για την εισφορά αλληλεγγύης που έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους  χιλιάδες συνταξιούχοι και που πλέον κρίνεται αντισυνταγματική με βάση γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιώνει τους συνταξιούχους που κινήθηκαν νομικά με μαζικές προσφυγές διεκδικώντας την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η πρακτική των εκάστοτε κυβερνήσεων που εναλλάσσονται στην εξουσία τα τελευταία χρόνια είναι λίγο-πολύ γνωστή!΄

Προκειμένου να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» στους ελλειμματικούς κλάδους του δημοσίου προχωρούν ανεξέλεγκτα και εν μέσω πανικού σε περικοπές, χωρίς να διαθέτουν σαφές πλάνο, με μόνο κριτήριο την άμεση εφαρμογή τους για την εξεύρεση πόρων.

Έτσι παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να καταπατώνται τα δικαιώματα των πολιτών. Το παραπάνω βεβαιώνουν και ειδικοί καταξιωμένοι Συνταγματολόγοι, που χαρακτηρίζουν τους νόμους αυτούς το λιγότερο «προβληματικούς».

Στην περίπτωσή μας τώρα, η «εισφορά αλληλεγγύης» είναι όρος της νέας εποχής που μπήκε στο καθημερινό λεξιλόγιό μας με τον ν. 3865/2010 και συγκεκριμένα με το άρθρο 11.

Η εν λόγω εισφορά επιβλήθηκε στους συνταξιούχους του Δημοσίου, για να αντληθούν χρήματα «προς κάλυψη των ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο του νόμου.

Τι προβλέπει η διεθνής νομοθεσία

Πρώτα απ’ όλα κάθε εργαζόμενος έχει νόμιμο δικαίωμα σε σύνταξη συγκεκριμένου ύψους, για την οποία εργάστηκε τόσα χρόνια, υπομένοντας και τις προβλεπόμενες κρατήσεις για να την εξασφαλίσει.

Μάλιστα η σύνταξη θεωρείται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) προστατευόμενο περιουσιακό δικαίωμα, που προστατεύεται με σχετική πάγια νομολογία του ΣτΕ από το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συνθήκης της Ρώμης (ΝΔ 53/1974). Η αφαίρεση της περιουσίας είναι αντίθετη με τις διατάξεις αυτές, εκτός αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι δημόσιου συμφέροντος για να επιβληθεί το αντίθετο.

Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση όμως, από τη στιγμή που το κράτος επιβάλλει την ανάληψη ιδιωτικής περιουσίας, το άρθρο 4 του Συντάγματος αναφέρει πως αυτό θα πρέπει να ισχύσει για όλα τα περιουσιακά δικαιώματα όλων των Ελλήνων βάσει της αρχής της αναλογικότητας.

Και εδώ ερχόμαστε στο εξής εύλογο ερώτημα: «πώς γίνεται να εφαρμοστούν διατάξεις που είναι ευθέως αντισυνταγματικές και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο;»

Και επίσημα αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης

Τον λόγο παίρνει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου που απαντά με ισχυρή πλειοψηφία (25 υπέρ – 9 κατά) πως η εισφορά αλληλεγγύης είναι αντισυνταγματική καθώς παραβιάζει διατάξεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρας μας και κυρίως το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ. Συγκεκριμένα, η εισφορά αλληλεγγύης είναι αντίθετη στις κατοχυρωμένες συνταγματικές αρχές:

  • της ισότητας ενώπιον του νόμου
  • της ισότητας στα δημόσια βάρη
  • της αναλογικότητας
  • της μέριμνας του κράτους για την κοινωνική ασφάλιση
  • της ασφάλειας δικαίου

Τι σημαίνει Αυτό σημαίνει πρακτικά πως όσοι έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν και να παλέψουν για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης βγαίνουν κερδισμένοι, καθώς είχαν το νόμο με το μέρος τους.

Πέρα από το γεγονός ότι η δυναμική διεκδίκηση μέσω δικηγόρων έφερε την άμεση κατάργηση της καταβολής της εισφοράς, διατάχθηκε και η αναδρομική επιστροφή της σε όσους είχαν προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια πριν την έκδοση της απόφασης.

Τι μας λέει η Μαρία για την απόφασή της να κινηθεί νομικά

Μια από τους συνταξιούχους που κινήθηκαν νομικά ήταν η Μαρία Χ., 62 ετών, πρώην ιδιωτική υπάλληλος μεγάλης χονδρεμπορικής επιχείρησης, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, δηλώνοντας όμως ότι:

«ο νόμος το λέει ξεκάθαρα ότι η εισφορά είναι παράνομη και τώρα έχω την δικαστική απόφαση που με δικαιώνει».

Πράγματι, εκατοντάδες ήταν οι συνταξιούχοι που ένιωσαν αδικημένοι από την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης αυτής και έσπευσαν να καταθέσουν προσφυγές μέσω της έμπειρης δικηγορικής ομάδας της BCLA.

Ο αγώνας των συνταξιούχων είναι δικαιολογημένος, το αίτημα τους αυτονόητο και το δικαίωμά τους στην σύνταξη κατοχυρωμένο και προστατευμένο από την διεθνή νομοθεσία.

Αυτό πιστεύει και υπερασπίζεται η BCLA, συνεχίζοντας να στηρίζει όσους αγωνίζονται, τους συνταξιούχους πρώην ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και όλους όσους θέλουν να εκφράσουν την ένστασή τους και να δικαιωθούν ενάντια στην κατάφωρη αδικία που υπέστησαν.

Διορθώσεις με βάση τις εξής θεωρητικές οδηγίες: Εισαγωγή που μιλά στον αναγνώστη. Μικρές παράγραφοι και τίτλοι για βελτίωση readability. Μικρότερες προτάσεις και bullets όπου ήταν δυνατό επίσης με σκοπό readability.

Scroll to Top