BCLA - Δικηγορική εταιρεία:

348.000 € αποζημίωση για ιατρικό λάθος!

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά ιατρικά λάθη των τελευταίων ετών στην Ελλάδα καταδικάστηκε, δίνοντας συνολική αποζημίωση 348.000 ευρώ!

Το θύμα της υπόθεσης αυτής ήταν μια γυναίκα 42 ετών που έχασε τη ζωή της λίγο μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού!

Το δικαστήριο έκρινε πως ο θάνατος της άτυχης γυναίκας ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς πλημμελών χειρισμών από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου ιδρύματος, το οποίο είχε αναλάβει την επέμβαση του τοκετού.

Το ιστορικό του περιστατικού

Στις 29 Δεκεμβρίου 2009, η 42χρονη γυναίκα μπήκε στο νοσοκομείο για να κάνει την προγραμματισμένη καισαρική τομή, η οποία είχε κριθεί αναγκαία λόγω «ανώμαλης ισχιακής προβολής του εμβρύου».

Να σημειωθεί πως η 42χρονη έπασχε από αλλεργικό άσθμα και σε περιπτώσεις κρίσης έπαιρνε ένα συγκεκριμένο φάρμακο, γεγονός για το οποίο είχε ενημερώσει τους γιατρούς της.

Την ημέρα του τοκετού, η 42χρονη βρισκόταν στην αίθουσα χειρουργείου για την καισαρική, όταν, στις 12 το μεσημέρι, παρουσίασε «οξεία αναπνευστική δυσχέρεια με αδυναμία ακρόασης του αναπνευστικού ψιθυρίσματος».

Η αναισθησιολόγος τής χορήγησε κορτιζόνη και αδρεναλίνη και της τοποθέτησε μάσκα οξυγόνου. Η γυναίκα επανήλθε και τρεις ώρες μετά, η αναισθησιολόγος της χορήγησε ραχιαία αναισθησία (επισκληρίδιος), για να πραγματοποιηθεί η καισαρική.

Στις 3.30 το μεσημέρι, το θύμα γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι με την κατάσταση της ίδια να κρίνεται επίσης άριστη.

Δυόμισι ώρες μετά, τη μετέφεραν σε απλό θάλαμο νοσηλείας, όπου η αναισθησιολόγος της χορήγησε δύο αναλγητικά δεδομένου ότι είχε περάσει η επίδραση της αναισθησίας για την επέμβαση.
Αρκετές ώρες μετά, στις 23.40, η 42χρονη αισθάνθηκε δυσφορία και έκανε δύο εισπνοές από το φάρμακο της για τις κρίσεις άσθματος, ενώ η μαία τής χορήγησε κορτιζόνη και η νοσηλεύτρια τής τοποθέτησε μάσκα οξυγόνου.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους κατά τη διάρκεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), ημαία και η νοσηλεύτρια κάλεσαν αμέσως την εφημερεύουσα αναισθησιολόγο η οποία βρέθηκε στο θάλαμο μέσα σε 5 λεπτά.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, «η αναισθησιολόγος βρήκε τη λεχώνα σε κατάσταση άπνοιας, χωρίς σφυγμό παρότι στο διάστημα αυτό της είχε χορηγηθεί και δεύτερη αμπούλα κορτιζόνης, ενώοδηγήθηκε μαζί με τηναναισθησιολόγο στο χειρουργείο, όπου κλήθηκαν αμέσως ο εφημερεύων καρδιολόγος και οι εφημερεύοντες γυναικολόγοι».

«Συνδέθηκε σε μόνιτορ, επιχειρήθηκε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση με αδρεναλίνη ενδοφλεβίως και ενδοτραχειακώς, μαλάξεις και απινιδώσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν έως τις 00.45, οπότε και σταμάτησαν καθώς δεν υπήρχε ανταπόκριση από την ασθενή, δεδομένου ότι ουδέποτε ανέκτησε καρδιακή λειτουργία». 

Η απόφαση του δικαστηρίου

Σε πολυσέλιδη απόφασή του (3847/2015) το δικαστήριο έκρινε πως η 42χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της εξαιτίας των λανθασμένων και ελλιπών χειρισμών από γιατρούς και νοσηλευτές.

Στην απόφαση αυτή συνέβαλε

 • το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής εξέτασης πως «πρόκειται για ασφυκτικό θάνατο συμβατό με την αναφερόμενη κρίση βρογχικού άσθματος»
 • οι μαρτυρικές καταθέσεις ειδικευμένων επιστημόνων πως «η κρίση βρογχικού άσθματος συνέβη στο πλαίσιο νοσηλείας της σε απλό θάλαμο, δεν διαγνώστηκε έγκαιρα και η ιατροφαρμακευτική θεραπεία που έλαβε ήταν καθυστερημένη».

 

Πως οδηγήθηκε το δικαστήριο στην ενοχή γιατρών και νοσηλευτών

Οι δικαστές τόνισαν πως«αν η δεύτερη κρίση βρογχικού άσθματος που υπέστη η ασθενής είχε διαγνωστεί έγκαιρα, τότε θα ήταν δυνατή η ταχεία χορήγηση εξειδικευμένης θεραπείας και το πιθανότερο είναι να είχε αποτραπεί ο θάνατός της. Σε κάθε περίπτωση, επρόκειτο για ασθενή με γνωστό ιστορικό παροξυσμικού αλλεργικού άσθματος, εγκυμονούσα, με πρόσφατη βαρεία κρίση πριν τη διενέργεια καισαρικής τομής και η οποία έχρηζε ιδιαίτερης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας-επίβλεψης».

Ακόμη, «η απόφαση των γιατρών για τη μετακίνηση της λεχώνας από την αίθουσα τοκετών όπου ευρίσκετο υπό συνεχή παρακολούθηση σε απλό θάλαμο νοσηλείας, χωρίς συνεχή και επισταμένη ιατρική και νοσηλευτική παρακολούθηση από έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ήταν καθοριστική για την εξέλιξη του επακολουθήσαντος περιστατικού της δεύτερης οξείας ασθματικής κρίσης της λεχώνας, και του συνεπεία αυτής επελθόντος θανάτου από ασφυξία εντός 5 λεπτών από την εκδήλωση της βαριάς ασθματικής κρίσης».
Η μεγάλη αποζημίωση στην οικογένεια

Η αστική Δικαιοσύνη έκρινε λοιπόν πως η κόρη και τα άλλα μέλη της οικογένειας της άτυχης γυναίκας δικαιούνται το ποσό των 348.800 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

 • η ανήλικη κόρη της θα λάβει το ποσό των 205.050 ευρώ για ψυχική οδύνη, αλλά και για στέρηση διατροφής και παροχής υπηρεσιών
 • η μητέρα της θανούσης, η οποία ανέλαβε και την ανατροφή του παιδιού, θα λάβει το ποσό των 87.500 ευρώ για ψυχική οδύνη
 • η αδελφή της θανούσης θα λάβει το ποσό των 56.250 ευρώ

 

Έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιώς για τις αποζημιώσεις των γιατρών ανά ειδικότητα δείχνει πως:

 • οι γυναικολόγοι – μαιευτήρες επιβαρύνονται με μέση αποζημίωση τα 623.000 ευρώ, την υψηλότερη ανάμεσα στις ειδικότητες
 • οι νευροχειρουργοί επιβαρύνονται με το ποσό των 460.000 ευρώ
 • οι μικροβιολόγοι με 391.000 ευρώ.
 • οι ωτορινολαρυγγολόγοι με περίπου 117.000 ευρώ,
 • οι καρδιολόγοι με περίπου 171.000 ευρώ
 • οι πλαστικοί χειρούργοι με περίπου 172.000 ευρώ.

Που δίνονται οι περισσότερες και μεγαλύτερες αποζημιώσεις:

 • 36,93% σε περιπτώσεις θανάτου, με υψηλότερο το ποσό των 434.086 ευρώ
 • 35,89% η μόνιμη αναπηρία, με μέση αποζημίωση τα 356.839 ευρώ
 • 14,63% η προσωρινή βλάβη για την οποία κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία σε νοσοκομείο, με 82.027 ευρώ
 • 4,53%, τα περιστατικά για τα οποία είναι απαραίτητη η ιατρική παρέμβαση για τη ζωή του ασθενή, με μέση αποζημίωση τα 36.810 ευρώ
 • 2,44% είναι άλλα ιατρικά περιστατικά, που καλύπτουν το 5,57% του πλήθους των περιστατικών που επιδικάζονται για αποζημίωση, με μέσο ποσό τα 193.800 ευρώ

 

Είναι γεγονός πως τα ιατρικά λάθη στην Ελλάδα διαρκώς αυξάνονται, όμως πλέον δεν περνούν απαρατήρητα ή ατιμώρητα.

Η νομική επιστήμη έχει επέμβει εδώ και καιρό και έχει βρει τρόπους, ώστε να κατορθώνεται έστω η ηθική αποκατάσταση είτε του ασθενούς είτε, σε περιπτώσεις θανάτου, των συγγενών του θύματος.

Απαράδεκτα λάθη από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως στο παραπάνω περιστατικό, κοστίζουν ζωές και πλέον πληρώνονται!

Επικοινωνήστε μαζί μας στα social

Scroll to Top