+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Αναδρομικά επικουρικών: Το ΣτΕ θα αποφασίσει τα ίδια και για τις κύριες συντάξεις στις 3/7;

Το παιχνίδι των αναδρομικών συνεχίζεται με τους συνταξιούχους να διχάζονται ως προς το ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις τους. Οι ανεπαίσθητες μικροαυξήσεις της τάξεως του 1 ευρώ, που έγιναν το τελευταίο διάστημα στη σύνταξή τους, δημιούργησαν ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις, καθώς αρκετοί συνταξιούχοι θεώρησαν ότι τους περιπαίζουν.

Διευκρινίσεις για τις παγίδες: 

  1. Οι επιστροφές αναδρομικών που ανακοινώθηκαν αφορούν μόνο τις επικουρικές συντάξεις και όχι τις κύριες.
  2. Ακόμα και οι επιστροφές που αναμένεται να γίνουν αφορούν μόνο ένα 8μηνο περικοπών και όχι τα συνολικά έτη κρατήσεων.
  3. Η κίνηση αυτή μπορεί να στοχεύει στην καθησύχαση των συνταξιούχων προκειμένου να μην προχωρήσουν σε περαιτέρω διεκδικήσεις, έτσι ώστε το Κράτος να μην ζημιωθεί επιπλέον.

Είναι λογικό οι συνταξιούχοι να απαιτούν την άμεση και καθολική επιστροφή αναδρομικών σε όλους. Επιθυμία τους είναι τα χρήματα να τους επιστραφούν όπως τους κόπηκαν. Δυστυχώς όμως στην ελληνική πραγματικότητα όλα λειτουργούν διαφορετικά, οπότε αναγκάζονται να φροντίσουν για την “ασφάλεια” της επιστροφής. Η νομική οδός είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος που οδηγεί στη διασφάλιση της διεκδίκησης.

Είναι σημαντικό οι συνταξιούχοι να διασφαλίσουν ότι θα τους επιστραφεί το συνολικό ποσό, για τα συνολικά έτη περικοπών και όχι το ποσό που θα ορίσει το Κράτος. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις επικαλούνται το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας προκειμένου να αποφύγουν τις επιστροφές.

Η κακή διαχείριση των ταμείων και η οικονομική κρίση συνετέλεσαν στη σημαντική μείωση των συντάξεων. Οι συντάξεις αυτές έχουν προπληρωθεί από τους ίδιους, τους σημερινούς συνταξιούχους κατά τα εν ενεργεία χρόνια τους ως εισφορές στο κράτος. Αυτά τα χρήματα διεκδικούν σήμερα. Χρήματα που τους ανήκουν.

Η απόφαση του ΣτΕ έρχεται στις 3 Ιουλίου. Οι αποφάσεις του ΣτΕ κατά κανόνα αφορούν μόνο όσους θα κινηθούν πριν τη δημοσίευση τους, όπως πάγια ρητά αναφέρει στις αποφάσεις του το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Όσοι επιθυμούν να συμπεριληφθούν στη λίστα με όσους διεκδικούν όλο το ποσό των κρατήσεων θα πρέπει να κινηθούν άμεσα.

Οι συνταξιούχοι έδειξαν πως αντιτίθενται στις μειώσεις και περικοπές που τους έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Σήκωσαν στις πλάτες το βάρος της κρίσης, αλλά πλέον δεν μπορούν να είναι οι μοναδικοί που θα επωμίζονται τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας.

 

 

Scroll to Top