+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Απαράδεκτες και νομικά ανυπόστατες οι αυξήσεις για ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ

Η αύξηση (εν κρυπτώ) των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων σε ποσοστό 6% επί του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών τους και όχι μόνο επί του ποσού της κύριας σύνταξης, έχει αναστατώσει τους ασφαλισμένους μια και η είσπραξη της σύνταξης έχει καταντήσει «έκπληξη» όσον αφορά στο ύψος της.

Και φυσικά εγείρεται νομικό ζήτημα, το οποίο αφορά στην αντισυνταγματικότητα των διατάξεων των άρθρων 94 παρ. 4, 24 παρ. 4 του ν. 4387/2016, 234 παρ. 10 ν. 4389/2016 και ιδίως για την περίπτωση των συνταξιούχων του ΤΣΜΕΔΕ για αντισυνταγματικότητα της ΚΥΑ 26083/887.

Και ο λόγος είναι διότι με τις παραπάνω «παραγράφους»  παραβιάζονται συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν δικαιώματα των ασφαλισμένων και ειδικά των συνταξιούχων:

  • Παραβιάζεται η αρχή ασφάλειας του δικαίου
  • Παραβιάζεται η αρχή της προστατευμένης εμπιστοσύνης προς την διοίκηση
  • Η αρχή της χρηστής διοίκησης
  • Το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση και την αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου

Επίσης, παραβιάζεται η αρχή της προστασίας και του σεβασμού της αξίας του ανθρώπου, η αρχή της αναλογικότητας και η αρχή της ισότητας των πολιτών απέναντι στο νόμο και στη συνεισφορά στα δημόσια βάρη.

Τέλος, παραβιάζεται σε υπερνομοθετικό επίπεδο το πρώτο άρθρο του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ σε συνδυασμό με το αρθ.17 του Συντάγματος.

Για τους παραπάνω λόγους, είναι αναγκαίο και θεμιτό όσοι θίγονται από τις παραπάνω αντισυνταγματικές διατάξεις να ασκήσουν αγωγή αποζημίωσης ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου για τη διεκδίκηση των χρημάτων που τους παρακρατήθηκαν αντισυνταγματικά, παράνομα και καταχρηστικά.

Οι εξειδικευμένοι νομικοί της BCLA είναι στη διάθεση του κάθε θιγόμενου, αρχικά για να ενημερωθεί και στη συνέχεια για να κινηθούν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες, ώστε να ικανοποιηθεί η οικονομική απαίτηση που απορρέει από τις αντισυνταγματικές κρατήσεις.

Scroll to Top