+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ιστορική Απόφαση που φέρνει πίσω δώρα και επιδόματα στους συνταξιούχους!

Άλλος ένας συνταξιούχος που δικαιώνεται, αυτή τη φορά στην συμπρωτεύουσα! Με απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ο δρόμος της δικαίωσης άνοιξε για όλους τους συνταξιούχους,  που διεκδικούν νομικά τις περικοπές της σύνταξης τους!

Ο κ. Οδυσσέας Τσολογιάννης, συνταξιούχος του ΙΚΑ από την Θεσσαλονίκη,  είναι ο άνθρωπος,  που έδωσε κουράγιο και δύναμη σε όλους τους συνταξιούχους της Ελλάδας!

Ο κ. Οδυσσέας συνταξιοδοτήθηκε  το 2011 και αμέσως την ίδια χρονιά η κυβέρνηση του έκοψε 4.000€ από τα δώρα του! Τώρα,  7 χρόνια μετά,  θα πάρει πίσω 11.184,57€, ποσό που αντιστοιχεί,  μαζί με τους τόκους, στην επιστροφή Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας για το διάστημα από  1/1/2012 έως 23/7/2015.

Το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την απόφαση 3037/2018 έκρινε ότι παρανόμως περικόπηκαν τα δώρα κύριας και επικουρικής σύνταξης,  τού νόμου 4093/12, καθώς έκρινε παράνομη την περικοπή στη σύνταξη του νόμου 4093/12 και του 4051/12. Ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ οφείλουν να επιστρέψουν στον ενάγοντα αποζημίωση ύψους 6.689€ και 4.495€ αντίστοιχα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ήδη έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων! Όταν το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο μιας χώρας εκδώσει μία απόφαση, τα κατώτερα δικαστήρια υποχρεούνται να την ακολουθήσουν. Η απόφαση υπ. αριθμ. 3037/2018 βασίζεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας,  με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η κατάργηση των Δώρων!

Σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις, όλα τα δικαστήρια θα επαναλαμβάνουν το ίδιο διατακτικό, θα διατάσσουν δηλαδή την καταβολή των περικοπεισών δώρων. Μόνο όσοι συνταξιούχοι έχουν ασκήσει αγωγές ή προσφυγές δικαιούνται της  επιστροφής των συντάξεων, που έχουν περικοπεί.

Αυτό είναι και το πρώτο βήμα,  που πρέπει να κάνει κάποιος για να διεκδικήσει τα εισοδήματα, που έχουν συρρικνωθεί, ως αποτέλεσμα των περικοπών,
να προσφύγει στη Δικαιοσύνη! Η συγκεκριμένη απόφαση δεν μας προκαλεί έκπληξη,  καθώς γι’ αυτό ακριβώς μιλάμε τόσα χρόνια και καλούμε τους συνταξιούχους να διεκδικήσουν τις περικοπές νομικά! Τώρα, πλέον,  δεν υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης! Άλλη μία απόφαση προστέθηκε στη σειρά των αποφάσεων που δικαιώνουν τους συνταξιούχους!

Πώς μπορώ να κινηθώ κι εγώ μαζί σας;

Όπως πρώτοι σας έχουμε ενημερώσει, περίπου 2.5 εκατομμύρια συνταξιούχοι από κάθε ταμείο δικαιούνται πίσω τις περικοπές και από την κύρια και από την επικουρική σύνταξη και πρέπει να κάνουν ό,τι έκανε και ο κ. Οδυσσέας! Η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των Δικαστηρίων τα Ανώτατα Δικαστήρια!

H συγκεκριμένη πρόσφατη  απόφαση είναι η πρώτη μιας σειράς τέτοιων δικαστικών αποφάσεων,  που αναμένονται με αυξανόμενο ρυθμό,  το προσεχές διάστημα! Τις πρώτες ώρες μετά την έκδοση της απόφασης, οι προσφυγές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα!

Ήδη χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν κινηθεί νομικά μαζί μας και αναμένεται να δικαιωθούν! Να υπενθυμίσουμε ότι η δικηγορική εταιρεία μας, για  όποιον θέλει να διεκδικήσει τις περικοπές  για το νόμο 4093/2012,  για τον οποίο δικαιώθηκε και ο κ. Οδυσσέας,  αλλά και για το νόμο 4024/2011, έχει προκρίνει ως νομική λύση, την άσκηση αγωγής. Μόνο μία δικαστική απόφαση εγγυάται την ικανοποίηση της αξιώσεως του προσφεύγοντος, αφού αποτελεί νόμιμο τίτλο, με τον οποίο υποχρεούται να συμμορφωθεί κάθε κυβέρνηση. Να μην λησμονούμε ότι οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται και τυχόν υποσχέσεις, ενόψει των επικειμένων εκλογών, μπορεί να παραμείνουν υποσχέσεις! Η κατάθεση αγωγής μέχρι τις 31-12-2018  διακόπτει την παραγραφή για τον αντίστοιχο μήνα της έναρξης της πενταετίας, ανατρέχοντας στο παρελθόν. Με την άσκηση και επίδοση  της αγωγής αρχίζουν να τρέχουν και οι τόκοι της απαίτησης. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο προτιμάται η άσκηση αγωγής. Τα χρήματα που διεκδικεί κάθε συνταξιούχος υπολογίζονται, κατά μέσο όρο από 6.000 έως 20.000€!

Scroll to Top