+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Οι αποζημιώσεις λόγω απολύσεων

Δυστυχώς, μία από τις σημαντικότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι οι απολύσεις, ατομικές ή ομαδικές. Πολλές επιχειρήσεις κλείνουν ή αναγκάζονται να μειώσουν το προσωπικό τους για να επιβιώσουν. Με αποτέλεσμα, δεκάδες εργαζόμενοι να μένουν χωρίς δουλειά.

Κάθε επιχείρηση που απολύει κάποιον εργαζόμενο της, θα πρέπει και να τον αποζημιώνει. Οι αποζημιώσεις χωρίζονται σε άτακτες και προειδοποιητικές.

Στην περίπτωση των άτακτων απολύσεων, ο τέως εργαζόμενος της επιχείρησης απολύεται, σταματάει να δουλεύει και εισπράττει το ποσό της αποζημίωσης του εφάπαξ ή σε δόσεις.

Στην περίπτωση των προειδοποιητικών απολύσεων, ανακοινώνεται στον εργαζόμενο ότι θα χάσει τη δουλειά του. Ο χρόνος προειδοποίησης και το ποσό της αποζημίωσης καθορίζονται από το χρονικό διάστημα που εργάζεται κάποιος σε μία επιχείρηση.

Σε ό,τι αφορά το χρόνο προειδοποίησης τι ισχύει ακριβώς;

Ο χρόνος προειδοποίησης για εργαζόμενους από 1- 2  χρόνια είναι 1 μήνας. Για όσους εργάζονται 2- 5 χρόνια ο χρόνος προειδοποίησης είναι 2 μήνες. Για όσους εργάζονται 5-10 χρόνια είναι 3 μήνες και, για όσους εργάζονται, πάνω από 10 χρόνια ο χρόνος προειδοποίησης φτάνει τους 4 μήνες. Αξίζει να τονιστεί ότι στην περίπτωση της προειδοποιητικής απόλυσης καταβάλλεται το 50% του ποσού αποζημίωσης. Υπάρχει, όμως, μια απαραίτητη προϋπόθεση για την προειδοποιητική απόλυση. Θα πρέπει η επιχείρηση να διατηρεί την έδρα της και να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά Αν κλείσει η επιχείρηση ή αν δεν βρίσκεται στην έδρα της, τότε η προειδοποιητική απόλυση είναι άκυρη. Θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό οι εργαζόμενοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον « εφιάλτη» της απόλυσης, συγκεκριμένα της προειδοποιητικής.

Φυσικά, απόλυση σημαίνει και αποζημίωση. Και σε αυτή την περίπτωση τα ποσά καθορίζονται από τα χρόνια που κάποιος υπάλληλος προσέφερε τις υπηρεσίες του στην  επιχείρηση. Όσοι δούλευαν από 1- 4 χρόνια, εισπράττουν ως αποζημίωση μισθούς 2 μηνών. Όσοι δουλεύουν 4- 6 χρόνια δικαιούνται μισθούς 3 μηνών. Για εργαζόμενους με υπηρεσία  6-8 χρόνια μισθούς 4 μηνών, για 8-10 χρόνια μισθούς 5 μηνών, για όσους δούλευαν 10 χρόνια η αποζημίωση είναι μισθοί 6 μηνών. Για όσους δούλευαν 11 χρόνια μισθοί 7 μηνών, για τα 12 χρόνια μισθοί 8 μηνών, για 13 χρόνια μισθοί 9 μηνών, για 14 χρόνια μισθοί 10 μηνών , για 15 χρόνια μισθοί 11 μηνών. Και για όσους εργάζονταν πάνω από 16 χρόνια η αποζημίωση είναι μισθοί 12 μηνών.

Αξίζει  να τονιστεί, ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν συμπληρωμένα τα χρόνια υπηρεσίας και το ποσό της αποζημίωσης προκύπτει με βάση το μισθό που έπαιρνε κάθε εργαζόμενος κατά τον τελευταίο μήνα εργασίας του.

Αυτές είναι οι 2 περιπτώσεις ατομικών απολύσεων με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι εκατοντάδες εργαζόμενοι εν καιρώ οικονομικής κρίσης. Οι περισσότεροι δε αναζητούν τρόπους για να προστατεύσουν νομικά τους εαυτούς σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν.

Αξίζει  να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση που ο εργαζόμενος θέλει α) να προσβάλει την απόλυση ως παράνομη ή καταχρηστική έχει προθεσμία μόνο 3 μήνες από την ημέρα της απόλυσής του ή β) διεκδικήσει μεγαλύτερο ποσό αποζημίωσης, έχει προθεσμία μόνο 6 μήνες από την ημέρα της απόλυσης.

Scroll to Top