+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Capital Controls τέλος! Ποια η αξία της απόφασης για τις τις κομμένες συντάξεις των συνταξιούχων;

Ποιο το όφελος της άρσης των περιορισμών ανάληψης, όταν η σύνταξη σχεδόν δεν υπάρχει;

Προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στάλθηκε την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία καταργούνται πλέον πλήρως οι δύο πυλώνες των capital controls και απελευθερώνονται έτσι οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στην κίνηση των κεφαλαίων εντός της χώρας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι μπορούν να κάνουν αναλήψεις από τα τραπεζικά ιδρύματα μισθών και συντάξεων χωρίς τους περιορισμούς που ίσχυαν το προηγούμενο διάστημα.

Βέβαια το μεγάλο ερώτημα εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων είναι «τι σημασία έχει η συγκεκριμένη απόφαση, αφού τα ποσά των συντάξεών εδώ και χρόνια μειώνονται και θα συνεχίσουν να μειώνονται;»

Οι περικοπές που επέβαλαν οι αντισυνταγματικοί ν.4024 και ν.4093 κάνουν επι της ουσίας αχρείαστο το μέτρο της άρσης των capital controls, αφού τα χρήματα που πλέον λαμβάνουν οι συνταξιούχοι όχι απλώς είναι σχεδόν εκμηδενισμένα, αλλά συνεχώς θα μειώνονται αν οι δικαιούχοι δεν κινηθούν δικαστικά για να διεκδικήσουν τα χρήματα που τους ανήκουν.

Μεγάλος αριθμός συνταξιούχων έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες προσφυγής κατά των περικοπών, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι δεν αξίζει να ασχοληθούν, καθώς δεν γνωρίζουν τα ποσά που τους οφείλονται.

Συμπερασματικά, η διαδικασία διεκδίκησης των οφειλόμενων περικοπών στις συντάξεις είναι μια διαδικασία εφικτή που αποδίδει αποτελέσματα, με την προϋπόθεση όμως ότι οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν ακριβώς το ποσό που τους οφείλεται!

Scroll to Top