+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Επιστροφή ΕΑΣ: Πότε θα λάβουν τα χρήματά τους οι δικαιούχοι;

Η Δικηγορική Εταιρεία BCLA τόνισε εξ αρχής την αντισυνταγματικότητα της Εισφοράς Αλληλεγγύης(ΕΑΣ), αλλά και τον Νόμων 4093/12 και 4024/11 και όπως αποδεικνύεται μέσα από τις νέες δικαστικές αποφάσεις όσοι ακολουθούν τη νομική οδό δικαιώνονται.

Οι δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν ολοένα και περισσότερους συνταξιούχους ορίζοντας επιστροφή αναδρομικών και ΕΑΣ. Οι δικαιούχοι (Συνταξιούχο Δημοσίου) αναρωτιούνται ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται μετά την απόφαση και πότε επιτέλους θα επιστρέψει το Δημόσιο το ποσό που τους χρωστάει.   

Σύμφωνα με το Νόμο 3068/2002 «Συμμόρφωση της Διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις ΚΛΠ» και το άρθρο 1 ορίζεται ότι: Η Διοίκηση έχει την υποχρέωση να εκτελεί άμεσα τις δικαστικές αποφάσεις που λαμβάνονται. Στο άρθρο 3 του νόμου μάλιστα αναφέρει ότι: Υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί προθεσμία στο Δημόσιο έως και 3 μήνες από δικαστική επιτροπή. Η επιτροπή έχει επίσης τη δυνατότητα πειθαρχικού ελέγχου στους υπεύθυνους υπαλλήλους και το δικαίωμα να τιμωρεί με προσωρινή ή οριστική παύση όσους κωλυσιεργούν. Τα μέλη της επιτροπής επιδικάζουν αποζημίωση μάλιστα υπέρ του πολίτη που θίγεται.

Η απόφαση εκτελείται πλέον ακόμα και με κατάσχεση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου (δλδ. όλα τα περιουσιακά στοιχεία εκτός περιπολικά, ασθενοφόρα, στρατιωτικά οχήματα).

Σε κάθε περίπτωση αν έχετε στα χέρια σας δικαστική απόφαση με το όνομα σας η διαδικασία επιστροφής αναδρομικών θα διαρκέσει το πολύ 3 μήνες. Μόλις παρέλθει το περιθώριο 60 ημερών, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2 Ν.3068/2002, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί άμεσα. Αν υπάρχουν ένδικα μέσα κατά της απόφαση θα πρέπει να παρέλθουν 90 ημέρες σύμφωνα με το άρθρο 92 του ν. 4139/2013 ΦΕΚ Α 74.

Σε περίπτωση παρέμβασης σε πιλοτική δίκη η εκτέλεση γίνεται αμέσως μόλις το Πρωτοδικείο εκδόσει την απόφαση. Η επιστροφή μπορεί να γίνει και πριν τις 90 ημέρες ακόμα και άμεσα μετά την κοινοποίηση της απόφασης.

Όσοι συνταξιούχοι είχαν ήδη προχωρήσει σε αγωγή μπορούν να λάβουν αναδρομικά 5 ετών που φτάνουν ή και ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις το ποσό των 24.196 ευρώ. Όσοι κινηθούν άμεσα μέσα στο επόμενο διάστημα θα λάβουν αναδρομικά τουλάχιστον για 2 έτη, ενώ μπορούν να διεκδικήσουν το συνολικό ποσό για τα συνολικά έτη περικοπών.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2110121395 ή στείλτε μας σε μήνυμα στο messenger την υπόθεση σας και η ομάδα μας θα σας λύσει όλες τις απορίες.

 

Scroll to Top