+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Φορολογική Δήλωση για Συνταξιούχους: 2+1 σημεία που πρέπει να προσέξετε για να μην την πατήσετε!

Πάλι περνάτε το άγχος της συμπλήρωσης της φορολογικής σας δήλωση; όχι φέτος, αφού εδώ μπορείτε να δείτε τις παγίδες που αν δεν τις αποφύγετε θα σας κοστίσουν πολύ ακριβά!

Η εφορία κρύβει πολλές εκπλήξεις και κινδύνους για την κοινωνική ομάδα των συνταξιούχων. Άλλωστε είναι η κοινωνική ομάδα που έχει υποφέρει περισσότερο από κάθε άλλη λόγω των αλλεπάλληλων άδικων περικοπών των συντάξεων τους. Γι’ αυτό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στη δήλωση γιατί ακόμα και με ένα μικρό λάθος μπορεί να πληρώσουν επιπλέον φόρο, κάτι που δεν θα ήταν καθόλου επιθυμητό λόγω της μειωμένης σύνταξης που παίρνουν πλέον!

Οι παγίδες είναι λογιστικές – φορολογικές, εμείς ως δικηγορική εταιρία που ασχολούμαστε καθημερινά με τη δικαστική διεκδίκηση των περικοπών των συντάξεών σας έχουμε όλη την εμπειρία και τεχνογνωσία να σας προφυλάξουμε και από αυτές τις κακοτοπιές, γιατί πάντα έχουμε ως πρώτο μέλημα την προστασία όλων των συνταξιούχων. Γνωρίζουμε κάθε παγίδα που μπορεί να κρύβει η φορολογική δήλωση για έναν συνταξιούχο. Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα κύρια σημεία που πρέπει να προσέξετε στη φορολογική σας δήλωση ώστε να μην επιβαρυνθείτε με κανένα επιπλέον έξοδο λόγω κάποιου μικρού λάθους.

Ας δούμε τα 3 σημεία που πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή:

  1. Αναδρομικά συντάξεων: Οι συνταξιούχοι που έλαβαν το περασμένο έτος αναδρομικά συντάξεων για έτη μέχρι και το 2014 πρέπει να συμπληρώνουν και να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις χειρόγραφα, σε έντυπα Ε1 των αντίστοιχων ετών, και να τις καταθέσουν στην Δ.Ο.Υ στην οποία ανήκουν. Οι υπόλοιπες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν τα έτη 2015 και 2016 μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά στο ΤΑΧΙSnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα και τόκους εκπρόθεσμης υποβολής, μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, δηλαδή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018. Ο φόρος που θα προκύψει από αυτές τις δηλώσεις πρέπει να πληρωθεί μέχρι 31 Ιανουαρίου 2019. Αν η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί το επόμενο έτος, η πληρωμή πρέπει να γίνει μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου.
  2. Εισφορές Υγείας: Οι συνταξιούχοι στους οποίους έγινε παρακράτηση στα εισοδήματα τους ποσά για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης το διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2012 έως 30 Ιουνίου 2016 και τα οποία τους επιστράφηκαν άτοκα με τη σύνταξη Δεκεμβρίου 2017, θα φορολογηθούν για το σύνολο των ποσών αυτών σις φετινές φορολογικές δηλώσεις του 2018. Στις βεβαιώσεις αποδοχών τα ποσά αυτά θα πρέπει να έχουν συμπεριληφθεί εξ’ ολοκλήρου στα εισοδήματα του έτους 2017 από κύριες συντάξεις. Αν οι συνταξιούχοι δεν επιθυμούν να φορολογηθούν για το σύνολο των ποσών αυτών, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τη φορολόγηση αυτών των ποσών στα έτη που ανάγονται. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υποβάλουν αρχική δήλωση φορολογικού έτους 2017 με επιφύλαξη. Οι τροποποιητικές αυτές δηλώσεις δεν θα επιβαρύνονται με πρόστιμα και τόκους εφόσον υποβληθούν εντός του 2018.
  3. Συνταξιούχοι άνω των 65 ετών: Όσοι είναι γεννημένοι εώς τις 31-12-1952 δικαιούνται μείωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα τους. Για να ισχύσει αυτή η μείωση πρέπει να να συμπληρώσουν τους κωδικούς 013-014 στον πίνακα 2 του Ε1. Αν ο υπόχρεος είναι συνταξιούχος που έχει ηλικία πάνω από 65 ετών, όταν βρει τον κωδικό 013 πρέπει να συμπληρώσει το κουτάκι δίπλα από τη λέξη «ΝΑΙ». Αν και η σύζυγός του είναι και αυτή συνταξιούχος άνω των 65 ετών, θα πρέπει να κάνει το ίδιο δίπλα από τον κωδικό 014.
Scroll to Top