+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Γιατί οι αποφάσεις των δικαστηρίων αφορούν μόνο όσους προσφεύγουν;

Στα χρόνια της ελληνικής κρίσης που ακόμα διανύουμε, έχουμε βρεθεί θεατές σε αλλεπάλληλες μισθωτικές και συνταξιοδοτικές μειώσεις που υφιστάμεθα ως Έλληνες πολίτες.  Ας αναρωτηθούμε λοιπόν:

Είναι πρόσφορο να μένετε άπραγης μπροστά σε μία τέτοια καταφανή «αρπαγή» των δεδουλευμένων σας αφήνοντας κάποιους άλλους να τα διεκδικούν με την ελπίδα ότι αν δικαιωθούν θα απολάβετε και εσείς τα αδίκως κρατημένα χρήματά σας ; ‘Η μήπως πρέπει ο καθένας από εμάς να συνειδητοποιήσει και μάλιστα άμεσα πως χωρίς τον δικό του «δικαστικό αγώνα» δεν μπορεί να ελπίζει στην όποια επιστροφή των κρατήσεων που παρανόμως έχουν γίνει σε βάρος του από το κράτος ?

Είναι γνωστό πως οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την οικονομική και δημοσιονομική κρίση που περνά η χώρα μας, στο βωμό του δημοσίου συμφέροντος θυσιάζουν, κρατικές δαπάνες, μισθούς, συντάξεις. Όμως, η δυνατότητα αυτή δεν είναι απεριόριστη, αλλά έχει ως όριο τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τις αρχές της αναλογικότητας και ισότητας στην κατανομή των βαρών στο Δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα και στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Πόσο νόμιμο όμως είναι αυτό και πως μπορεί ο καθένας από εσάς να το αντιμετωπίσει ζητώντας τα προφανή, δηλαδή τα χρήματα που κρατήθηκαν αντίθετά σε κάθε συνταγματική διάταξη και μην υπολογίζοντας καν την αρχή της αναλογικότητας και του πρόσφορου μέτρου όπως επιτάσσει το Σύνταγμά μας;

Επί παραδείγματι ,  είναι αναγκαίο ο καθένας από εμάς να γνωρίζει πως η Ολομέλεια Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε δεχθεί με μεγάλη πλειοψηφία (25-9 ψήφοι) την αντισυνταγματικότητα των νόμων που έφεραν την ΕΑΣ και πρόβλεψαν την αύξησή της αργότερα (ν. 3863/10, 3865/10, 3896/11, 4002/11), ενώ σε νεότερη διάσκεψη δέχθηκε λίγο αργότερα, με οριακή πλειοψηφία (15-12 ψήφοι), ότι η αντισυνταγματικότητα για όσους δεν προσέφυγαν δικαστικά θα ίσχυε από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δεν θα είχε αναδρομική εφαρμογή. Ωστόσο, η έλλειψη ώριμης, πλήρους και επιστημονικά τεκμηριωμένης μελέτης, από την οποία να προκύπτει το αναγκαίο και πρόσφορο τόσο της επιβολής της ΕΑΣ όσο και του ύψους της για τη βιωσιμότητα του συστήματος, παραβιάζει τη συνταγματική υποχρέωση για διασφάλιση της αναλογιστικής και οικονομικής βιωσιμότητας του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, αλλά και τη συνταγματική αρχή της ασφάλειας δικαίου.

Επιπλέον η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου   δημοσίευσε απόφαση «βόμβα» που κρίνει αντισυνταγματικές και τις περικοπές που έγιναν από 1/8/12 (με τον ν. 4093/12) στους μισθούς των εν ενεργεία και στις συντάξεις των συνταξιούχων ιατρών του ΕΣΥ.

 

Πληθώρα αποφάσεων αναμένεται να δημοσιευθούν σύμφωνα με πληροφορίες που θα δικαιώνουν όχι μόνο τους συνταξιούχους άλλων «ειδικών μισθολογίων» (ενστόλους, καθηγητές ΑΕΙ, διευθυντές ΕΣΥ), αλλά και εκείνες που κρίνουν αντισυνταγματική την ειδική εισφορά αλληλεγγύης ανατρέποντας και τον τρόπο υπολογισμού της σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

 

Στο αναμενόμενο δικαστικό «τσουνάμι» συγκαταλέγονται προσφυγές δικαστικών λειτουργών για τα αναδρομικά που δεν τους έχουν επιστραφεί (αναμένονται αποφάσεις του «Μισθοδικείου»), η δικαίωση μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (από το ΕΣ), ενώ οι ένστολοι αναμένουν την απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ, όπου προσέβαλαν ως αντισυνταγματικό και το νεότερο μισθολόγιό τους που δεν συμμορφώθηκε στη γνωστή απόφαση δικαίωσής τους από το ΣτΕ. Και βέβαια στη λίστα των προσφυγών συγκαταλέγονται και συνταξιούχοι βουλευτές.

 

Ωστόσο, το κράτος έρχεται να απαντήσει στους ανωτέρω δικαστικούς αγώνες με σταδιακή διαμόρφωση της νομολογίας των ανωτάτων δικαστηρίων (ΣτΕ, ΕΣ) να μη δέχονται πλέον την επιστροφή αναδρομικών σε όλους, παρά μόνο σε όσους είχαν την πρόνοια να προσφύγουν στα δικαστήρια, αναγνωρίζοντας την αντισυνταγματικότητα των περικοπών (μισθών, συντάξεων) μόνο για το μέλλον, ώστε να μην «τιναχθεί στον αέρα» όλο το δημοσιονομικό σύστημα.

Κατά συνέπεια, όσοι από τους Έλληνες πολίτες αναγνώρισαν την αντισυνταγματικότητα των περικοπών τους και απευθύνθηκαν στη Δικαιοσύνη για την επίλυση του ζητήματος αυτού, αυτοί και μόνον αυτοί θα λάβουν πίσω τα παρανόμως «κομμένα» λεφτά από τις συντάξεις και τους μισθούς τους.

Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να διστάζετε να προσφεύγετε στη Δικαιοσύνη εφόσον το κράτος από το φόβο του να μην αδειάσουν τα δημόσια ταμεία τείνει νομολογικά να καθιερώσει την επιστροφή των χρημάτων μόνο εκείνων που νόμιμα και παραδεκτά προσέφυγαν στη δικαιοσύνη καθιστώντας όσους δεν προσέβαλλαν τις παράνομες περικοπές τους απλούς θεατές, παρά την όποια απόφαση που θα αναγνώριζε μεν το δίκιο τους γενικά σαν σύνολο άλλα που ίδιοι δεν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν προς όφελος τους , αφού η απόφαση θα αφορά περιοριστικά τους αιτούντες .

Μην χάνετε χρόνο , απευθυνθείτε στο Δικηγόρο σας για να σας παρέχει την νομική προστασία που χρειάζεστε.

Scroll to Top