+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Ιατρικά λάθη

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγούνται περισσότεροι γιατροί για ιατρικά λάθη. Ολοένα και περισσότερες υποθέσεις για αστικά, ποινικά ή διοικητικά ζητήματα παίρνουν τον δρόμο για τις δικαστικές αίθουσες.

Παραλείψεις ή εσφαλμένες πράξεις

Οι υποθέσεις αφορούν ιατρικά λάθη από παραλείψεις ή εσφαλμένες πράξεις, όπως π.χ.:

  • Ανεπιτυχής διάγνωση
  • Άστοχη χορήγηση φαρμάκου
  • Άλλες λανθασμένες ενέργειες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις χειρουργείων.

Ο γιατρός μπορεί να βρεθεί στη δικαστική αίθουσα μετά από καταγγελία ασθενούς ή να κληθεί να απολογηθεί αυτεπάγγελτα (δηλ. έπειτα από εισαγγελική παραγγελία), ακόμη και για μία απλή σωματική βλάβη.

Ιατρική Ευθύνη

Σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (ΚΙΔ) Ν. 3418/2005, το λειτούργημα της ιατρικής επιστήμης «αποσκοπεί στη διατήρηση, τη βελτίωση και την αποκατάσταση της σωματικής, της πνευματικής και της ψυχικής υγείας του ανθρώπου καθώς και στην ανακούφισή του από τον πόνο».

O γιατρός είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τον ασθενή για την κατάσταση της υγείας του, να του εξηγεί το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της ιατρικής πράξης καθώς και τους ενδεχόμενους κινδύνους ή τις επιπλοκές (άρθρο 11 παράγραφος 1 ΚΙΔ).

Αξιόποινη πράξη αποδίδεται σε γιατρούς, οι οποίοι δεν ενήργησαν με ορθό τρόπο δηλ. δεν ακολούθησαν τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης.

Aκόμη και για ιατρικές επιπλοκές, ο γιατρός μπορεί να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης και να εξεταστεί για ενδεχόμενη κακή διαχείριση της υγείας του ασθενούς.

Νομική Διαδικασία

Εκδίκαση υποθέσεων

Λόγω της γραφειοκρατίας, η εκδίκαση μίας υπόθεσης είναι μία αρκετά χρονοβόρα και οικονομικά δυσβάσταχτη διαδικασία.

Η εκδίκαση εκτιμάται σε 3 έως 5 χρόνια εάν η υπόθεση εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό. Ενώ, εάν η υπόθεση εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό, σε 2 χρόνια περίπου.

Ακόμη, η πιθανότητα να αναβληθεί η εκδίκαση μίας υπόθεσης πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός

Στη δικηγορική εταιρεία μας αναλαμβάνουμε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των υποθέσεων που αφορούν ιατρικά λάθη ή παραλείψεις.

Χωρίς η υπόθεση να φτάσει στις δικαστικές αίθουσες, ο ασθενής ή οι συγγενείς του μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση για σωματική ή και ηθική βλάβη.

Προϋπόθεση είναι να συναινέσουν οι δύο αντίδικες πλευρές:

  • Ο ασθενής που υπέστη τη βλάβη ή οι συγγενείς του ασθενούς που έχασε τη ζωή του, και
  • Ο γιατρός που κατηγορείται για ιατρικό σφάλμα ή παράλειψη.

Την αποζημίωση καταβάλλει ο γιατρός ή η ασφαλιστική εταιρεία στην οποία είναι ασφαλισμένος για αστική ιατρική ευθύνη.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιώς (2012), το μέσο ποσό αποζημίωσης για ιατρικές παραλείψεις ή λάθη διαμορφώνεται ως εξής:

ΑιτίαΜέσο ποσό αποζημίωσης
Θάνατος ασθενούς434.086€
Μόνιμη αναπηρία356.839€
Προσωρινή βλάβη

(απαιτείται ιατρική παρέμβαση)

193.800€
Προσωρινή βλάβη

(απαιτείται νοσηλεία)

82.027€
Ιατρική παρέμβαση για την διάσωση του ασθενούς36.810€

Ωστόσο, εάν οι δύο αντίδικες πλευρές δεν συναινέσουν για την εξώδικη διευθέτηση της υπόθεσης, τότε η υπόθεση παίρνει τον δρόμο της δικαστικής οδού.

Αστικό δικαστήριο

Στην περίπτωση θανατηφόρου ή μη ιατρικού λάθους, στο μικροσκόπιο των δικαστών τίθενται η διάγνωση, οι κλινικές εξετάσεις, οι εργαστηριακές εξετάσεις και άλλες εξετάσεις.

Ζητείται πολλές φορές να κατατεθούν έγγραφα ή καλούνται ως μάρτυρες ειδικοί, τεχνικοί σύμβουλοι και πραγματογνώμονες.

Ένας μάρτυρας από κάθε πλευρά καλείται στο αστικό δικαστήριο. Προηγείται η διαδικασία εγγράφως με μαρτυρίες, έγγραφα από γνωματεύσεις κ.ά.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο γιατρός πρέπει να αποδείξει ότι έπραξε τα δέοντα.

Η αποζημίωση επιδικάζεται συνήθως κατά την αστική διαδικασία. Όταν αναγνωρίζεται και ηθική βλάβη, η αποζημίωση ανέρχεται σε σημαντικό ποσό.

Δείτε περιπτώσεις αποζημίωσης για υποθέσεις ιατρικού λάθους.

Ποινικό δικαστήριο

Ο ασθενής ή οι συγγενείς είναι υποχρεωμένοι αποδείξουν το ιατρικό λάθος και να μεταφέρουν τις συναισθηματικές συνέπειες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο ασθενής ή οι συγγενείς μπορούν να καταγγείλουν τον υπαίτιο γιατρό:

  • Στο Υπουργείο Υγείας εάν εργάζεται σε δημόσιο νοσοκομείο.
  • Στον Ιατρικό Σύλλογο εάν εργάζεται σε ιδιωτικό ή δημόσιο νοσοκομείο.

Σε περίπτωση θανάτου ασθενούς, οι συγγενείς του έχουν το δικαίωμα να κάνουν αγωγή για ηθική βλάβη ή ψυχική οδύνη.

Έγγραφο συναίνεσης

Εάν ο ασθενής έχει υπογράψει έγγραφο συναίνεσης πριν την επέμβαση και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ιατρική αμέλεια, αυτή θα καταλογιστεί στον γιατρό από το δικαστήριο.

Περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης

Στις περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, ο γιατρός μπορεί να κληθεί στο δικαστήριο για κακόπιστη συμπεριφορά.

Καταδίκες

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, οι καταδίκες των γιατρών για ιατρικά λάθη ή ιατρική αμέλεια αυξάνονται σημαντικά. Συχνότερη είναι η καταδίκη σε 12 μήνες έως 36 μήνες.

Το Τριμελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας επιδίκασε αποζημίωση ύψους 3,5 εκατ. € για ιατρικό λάθος Μαιευτήρα-Γυναικολόγου που προκάλεσε τον θάνατο εγκύου.

Η Μαρία Σινάπη έχασε τη ζωή της από σηψαιμικό σοκ το 2000. Το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας κλήθηκε να καταβάλει το ποσό της αποζημίωσης στην οικογένειά της.

Το Διοικητικό Εφετείο μείωσε την αποζημίωση σε 1.3003.000€ και εξαίρεσε τους συγγενείς εξ αγχιστείας από την αποζημίωση.

Το ΣτΕ όμως συμφώνησε με την απόφαση του Αρείου Πάγου και ενέκρινε την αποζημίωση στους συγγενείς, όπως αναφέρει τοπική εφημερίδα. Το Α΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επέβαλε αποζημίωση 584.400€ σε Μαιευτήρα-Γυναικολόγο για ιατρική αμέλεια που οδήγησε στον θάνατο 32χρονη μητέρα.

Η 32χρονη, μητέρα δύο παιδιών, απεβίωσε πριν γεννήσει το τρίτο παιδί της.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ποσό της αποζημίωσης πρέπει να καταβληθεί στους συγγενείς της 32χρονης για τη στέρηση διατροφής στα ανήλικα παιδιά της. Φυλάκιση από 10 έως 18 μήνες επιβλήθηκε σε τέσσερις γιατρούς για ιατρικές παραλείψεις που οδήγησαν στον θάνατο 18χρονη από σκωληκοειδίτιδα.

Εκτός από την ποινή της φυλάκιση, επιδικάστηκε αποζημίωση 560.000€, όπως αυτή επικυρώθηκε από το ΣτΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση, αναγνωρίστηκε η διενέργεια ακατάλληλων εξετάσεων. Αποτέλεσμα ήταν να μη γίνει έγκαιρη διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση της νόσου. Γιατρός και ιδιωτικό νοσοκομείο καλούνται να καταβάλλουν αποζημίωση ύψους 900.000€ και εφ’ όρου κάλυψη των ιατρικών αναγκών σε ασθενή που απέκτησε μόνιμη αναπηρία.

Ο ασθενής απέκτησε μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό 80% μετά από επέμβαση κατά της παχυσαρκίας. Ακόμη, αναγκάστηκε να υποβληθεί σε επιπλέον έξι εγχειρήσεις και να νοσηλευθεί σε εντατική μονάδα θεραπείας.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο ασθενής πρέπει να αποζημιωθεί για:

  • Τα νοσήλια και τις δαπάνες για τα ιατροφαρμακευτικά υλικά.
  • Άλλα ιατρικά έξοδα όπως π.χ. αναπηρικό καροτσάκι, έξοδα αποκλειστικής νοσοκόμας.
  • Διαφυγόντα κέρδη όπως π.χ. απώλεια εισοδήματος από εργασία.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλε σε γιατρούς αποζημίωση ύψους 572.000€ και κάλυψη μέρους των δικαστικών εξόδων.

Σύμφωνα με την απόφαση, τους κατηγορούμενους γιατρούς βάρυναν η λανθασμένη διάγνωση και η ανεπανόρθωτη βλάβη που προκάλεσαν σε ηλικιωμένη.

Οι γιατροί έκαναν λανθασμένη διάγνωση καρκίνου στην 71χρονη γυναίκα. Ύστερα από επέμβαση για καρκίνο στην οποία υποβλήθηκε, η ηλικιωμένη έμεινε ανάπηρη.

Τα ελληνικά δικαστήρια εκδίδουν όλο και πιο πολλές αποφάσεις καταδίκης ιατρικών αμελειών.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχει σημαντική αύξηση στα κρούσματα ιατρικών σφαλμάτων, παραλείψεων των νοσοκομείων και λαθών των ασφαλιστικών ταμείων.

Scroll to Top