+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Καταρρέει ο Νόμος Κατρούγκαλου Αντισυνταγματικές οι περικοπές συντάξεων

 

Μετά τον ΕΦΚΑ, μεγάλη ανατροπή και στις συντάξεις!

Το ΣτΕ, μετά την ανατρεπτική απόφαση του για τον ΕΦΚΑ τον οποίο έκρινε αντισυνταγματικό, ετοιμάζεται να ρίξει νέα βόμβα στην κυβέρνηση και να κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Ο νόμος Κατρούγκαλου φαίνεται να κλονίζεται σημαντικά με τις αποφάσεις του ανώτατου Δικαστηρίου. Αρχικά, οι σύμβουλοι Επικρατείας αφαίρεσαν και έκριναν αντισυνταγματικό το κομμάτι του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 που αφοράτον ΕΦΚΑ και δικαιώνει χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες. Τώρα στις διασκέψεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες, οι σύμβουλοι ετοιμάζονται να κρίνουν αντισυνταγματικό το κεφάλαιο που αφορά τις συντάξεις και άλλα παρόμοια θέματα. Ήδη αρκετά δικαστήρια έχουν κρίνει αντισυνταγματικές πολλές περιπτώσεις περικοπών και έχουν δικαιώσει χιλιάδες συνταξιούχους.

Έρχεται λοιπόν η σειρά να εξεταστεί προσεχτικά το κομμάτι του νόμου 4387/2016 που αφορά τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Εδώ το κύριο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι οι πρόσφατες αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ(2287-2290/2015) σχετικά με τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων που είναι απίθανο να παρακαμφθούν στις επόμενες διασκέψεις.

Έρχεται μεγάλη δικαίωση για τους συνταξιούχους τις επόμενες μέρες!

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει αποφασίσει βασιζόμενη στο Σύνταγμα, στις διεθνείς συμβάσεις και στη νομοθεσία ότι πριν από οποιαδήποτε περικοπή ή αναπροσαρμογή συντάξεων πρέπει να έχει διεξαχθεί ειδική και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη. Αυτή η μελέτη πρέπει να αποδεικνύει ότι τα νέα μέτρα που πρόκειται να ψηφιστούν από τη Βουλή είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα των φορέων κοινωνικών ασφάλισης όπως και ότι οι συνέπειες στη ζωή των συνταξιούχων δεν οδηγεί σε παραβίαση του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση. Παρ ’όλα αυτά, η Βουλή δεν παρουσίασε καμία τέτοια μελέτη όταν ψήφισε το νόμο Κατρούγκαλου και γι’ αυτό οδηγούμαστε τώρα σε κατάρρευση του νόμου.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ θα εξετάσει διεξοδικά τις αναδρομικές περικοπές των κύριων συντάξεων που έχουν γίνει από 1 Αυγούστου 2012 και ο τρόπος επανυπολογισμού τους επί των ήδη καταβαλλομένων, τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και τη μείωση των συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ.Συνεπώς αν κριθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, μεγάλος αριθμός συνταξιούχων στη χώρα μας δικαιούται να διεκδικήσει πίσω μεγάλα ποσά.

Αναμένουμε λοιπόν τις 2 επόμενες διασκέψεις που αφορούν τις συντάξεις, μία αυτή την εβδομάδα και μία προς το τέλος του μήνα. Η τελική απόφαση αναμένεται να παρθεί το καλοκαίρι. Μέχρι τη δημοσίευση της τελικής απόφασης,ο κάθε συνταξιούχος μπορεί να δει αν δικαιούται να διεκδικήσει πίσω τις περικοπές της σύνταξης του και το ακριβές ποσό ώστε να είναι έτοιμος όταν ανακοινωθεί η απόφαση.

Scroll to Top