+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Καθυστερημένη απονομή σύνταξης: Γιατί τόση αναμονή και πως θα λυθεί το πρόβλημα;

Σε μια αρκετά δύσκολη θέση έχουν έρθει ασφαλισμένοι που εργάστηκαν επί 30 και 40 χρόνια πληρώνοντας τις εισφορές και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Κράτος. Η μεγάλη καθυστέρηση απονομής κύριων και επικουρικών συντάξεων οδηγεί αρκετά νοικοκυριά σε χρέη και φουσκωμένους λογαριασμούς.

Υπάρχουν περιπτώσεις ασφαλισμένων, κυρίως στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης/διαφορετικών ταμείων, που περιμένουν περισσότερα από τρία έτη να τους αποδοθεί η σύνταξή τους.

Πρόκειται για ένα μείζον πρόβλημα του ασφαλιστικού μας συστήματος που αφήνει τους ασφαλισμένους εκτεθιμένους με μια ελάχιστη προσωρινή (έναντι) σύνταξη και φυσικά χωρίς περίθαλψη την περίοδο της αναμονής.

Οι λόγοι που συντελούν σε αυτή τη μεγάλη καθυστέρηση είναι 3:

  1. Η μεγάλη μείωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ τα τελευταία χρόνια έφερε τεράστιο φόρτο εργασίας στους υπαλλήλους που έχουν απομείνει και μέχρι στιγμής δεν έχει προσληφθεί έκτακτο προσωπικό για ενίσχυση.
  2. Η πρόχειρη και βιαστική ενοποίηση/συγχώνευση όλων των ταμείων στον ΕΦΚΑ έφερε ένα απίστευτο χάος και μεγάλη γραφειοκρατία για την οποία δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη διαχείρισης.
  3. Οι συχνές αλλαγές σε νομοθετικό πλαίσιο και οι πολλαπλές Υπουργικές Αποφάσεις που αλληλοαναιρούνται πολλές φορές δημιουργούν σύγχυση στη διαδικασία.

 

Οι ασφαλισμένοι δικαιώνονται στα δικαστήρια. 

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε την ασφαλισμένη, εν αναμονή συνταξιούχο, που αποφάσισε να κινηθεί νομικά εναντίων του ΕΦΚΑ με αποζημίωση 4.350 ευρώ για την τεράστια καθυστέρηση στην απονομή σύνταξης της. 

Το δικαστήριο έκρινε με την απόφαση 1806/2021 ότι «αν η αρμόδια υπηρεσία του Δημοσίου υπερέβη τα χρονικά όρια εντός των οποίων οφείλει να αποφανθεί επί αιτήματος που υποβάλλεται εκ μέρους ενός πολίτη, τότε στοιχειοθετείται ευθύνη του Δημοσίου για αποζημίωση, αν συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις».

 

Πώς θα διορθωθεί αμεσότερα το πρόβλημα;

Με βάση τη νέα τροπολογία του υπουργείου Εργασίας έμπειροι δικηγόροι και λογιστές – φοροτεχνικοί (Α΄ τάξης) θα μπορούν να συμβάλλουν στη διαδικασία απονομής συντάξεων (κύριων, επικουρικών και εφάπαξ) με σκοπό να αποσυμφορηθεί το σύστημα του ΕΦΚΑ.

Η BCLA εντάσσεται στο ηλεκτρονικό μητρώο πιστοποιημένων συνεργατών (αναμονή ολοκλήρωσης πιστοποίησης) και μπορεί να αναλάβει με την έμπειρη ομάδα της κάθε υπόθεση σχετική με τη συνταξιοδότησή σας.

Είτε λοιπόν θέλετε να εκκινήσετε τη διαδικασία για κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, είτε έχετε ήδη κάνει τα χαρτιά σας αλλά η αναμονή είναι μεγάλη (καθυστερημένη απονομή σύνταξης) μπορείτε να απευθυνθείτε στη νομική μας ομάδα με σκοπό να διευθετηθεί άμεσα το θέμα που αντιμετωπίζετε.

Τηλέφωνο επικοινωνίας με την ομάδα μας:

Scroll to Top