+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Μνημονιακή υποχρέωση η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν συνταξιούχους

Μνημονιακή υποχρέωση η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν συνταξιούχους

O σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων και η εφαρμογή τους από το κράτος συνιστά συνταγματική επιταγή, την οποία σέβονται ακόμη και οι δανειστές της χώρας.  Στις συμβάσεις των μνημονίων μάλιστα, προβλέπονται συγκεκριμένες ρήτρες, σύμφωνα με τις οποίες, το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να επιστρέψει τα ποσά που επιδικάζονται στους πολίτες, οι οποίοι είχαν την πρόνοια να προσφύγουν ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης και να διεκδικήσουν τις απώλειες στις συντάξεις τους.

Στο άρθρο 2.1 της Παραγράφου Γ «Συμφωνία Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και στη σελ. 1016 του Μνημονίου 3 (ν. 4336/2015) αναγράφεται ότι:

«Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, και θα λάβει αντισταθμιστικά μέτρα, στο βαθμό που αυτό απαιτείται, για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων».

Συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης με τις δικαστικές αποφάσεις

Αυτό σημαίνει πως οι δανειστές παραδέχονται ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς και άλλους προσφεύγοντες στην Ελληνική Δικαιοσύνη για φορολογικά μνημονιακά μετρά.  Μάλιστα επισημαίνεται πως η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει άλλου είδους μέτρα προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, το οποίο θα δημιουργηθεί από την καταβολή των χρηματικών ποσών που παρακρατήθηκαν, σε όσους δικαιώνονται μέσω της νομικής οδού. Συνεπώς όσοι δικαιώνονται πρέπει να λαμβάνουν τα χρήματα που τους επιδικάζονται.
Στην Γ παράγραφο του ίδιου νόμου 4336/2015 (Μνημόνιο 3), η οποία αφορά τη συμφωνία δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας με τους δανειστές  στην υποπαράγραφο 2.5 με τίτλο «Βιώσιμο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας» και στο «ιβ» σημείο της υποπαραγράφου 2.5.1. για τις συντάξεις αναφέρονται τα εξής: « Η ελληνική κυβέρνηση θα προσδιορίσει και θα θεσπίσει νομοθετικά έως τον Οκτώβριο του 2015 ισοδύναμα μέτρα για την πλήρη αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης σχετικά με τα συνταξιοδοτικά μέτρα του 2012».

Δικαιώνονται όσοι προσφεύγουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη!

Εδώ εξειδικεύονται οι δικαστικές αποφάσεις που έκριναν παράνομες και αντισυνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις, οι οποίες επιβλήθηκαν με τους νόμους 4051 και 4093/12. Οι δανειστές για ακόμη μια φορά παραδέχονται πως οι αποφάσεις της δικαιοσύνης πρέπει να εφαρμοστούν και πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει ισοδύναμα μέτρα, σαφώς προσδιορισμένα, για να καλυφθούν οι επιπτώσεις στα δημοσιονομικά, οι οποίες απορρέουν από την καταβολή των χρηματικών ποσών σε όσους δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια.  

Αυτές οι μνημονιακές προβλέψεις περί υποχρέωσης της κυβέρνησης για αποκατάσταση όσων δικαιώνονται από τα δικαστήρια επιβεβαιώνουν το γιατί τελικώς δικαιώνονται και εισπράττουν τα ποσά, τα οποία αδίκως τους παρακρατήθηκαν, μόνο οι προνοήσαντες, οι οποίοι τελικώς ακολούθησαν τη νομική οδό.

Scroll to Top