BCLA - Δικηγορική εταιρεία:

Συνταρακτικά στοιχεία για τις συντάξεις, ελπίδα από τις θετικές αποφάσεις Δικαστηρίων

Αλλεπάλληλα είναι πλέον τα χτυπήματα στους συνταξιούχους! Μία κατηγορία Ελλήνων πολιτών οι οποίοι ενώ για δεκαετίες πλήρωναν με επιμέλεια τις υποχρεώσεις τους,  ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν το ιερό δικαίωμα στην σύνταξη, εν τούτοις σήμερα είναι οι πρώτοι οι οποίοι βάλλονται από την καταστροφική οικονομική πολιτική των «κρατούντων».

Το ανελέητο κυνηγητό τους, δεν λέει να σταματήσει με τους απόμαχους της εργασίας να βρίσκονται σε απόγνωση. Το ενιαίο δίκτυο συνταξιούχων «ΕΝΔΙΣΥ» δημοσίευσε στοιχεία που υποδηλώνουν την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική τους κατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα :

 • 6 στους 10 συνταξιούχους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700€!
 • 1,2 εκατ. συνταξιούχοι είναι  κάτω από το όριο της φτώχειας των 665€.
 • Το 52% των νοικοκυριών στη χώρα λόγω της υψηλής ανεργίας και φτώχειας επιβιώνει από την πενιχρή σύνταξη των ηλικιωμένων μελών τους.

Και μπορεί η πολιτεία να αγνοεί ή να αναβάλλει την τήρηση των αλλεπάλληλων αποφάσεων της Ολομέλειάς του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ των συνταξιούχων, όμως η δικηγορική εταιρεία BCLA είναι αποφασισμένη και έχει τη δυνατότητα να βάλει τέλος στην «κρατική» προσπάθεια εξόντωσής τους!

Και αυτό διότι τόσο το ΣτΕ, όσο και το Ελεγκτικό Συνέδριο με τις αποφάσεις τους  ανοίγουν το δρόμο της νόμιμης αντίδρασης των συνταξιούχων όλων των κατηγοριών μέσα από δικαστικές διαδικασίες.

Μεταξύ άλλων, το «ΕΝΔΙΣΥ» αναφέρει ενδεικτικά αποφάσεις που θα αποτελέσουν ισχυρή νομική βάση για σωρεία αγωγών  από την πλευρά των αδικημένων συνταξιούχων :

Μισθολόγια Στρατιωτικών και υπηρετούντων στα σώματα ασφαλείας

Η απόφαση ΣτΕ 2192/2196/214 έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια στρατιωτικών και υπηρετούντων στα σώματα ασφαλείας που είχαν επιβληθεί με το ν. 4093/2012

Η απόφαση έκρινε ότι οι μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων αντίκεινται στις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 1, 4 παρ. 5 και 25 παρ. 1 και 4 του συντάγματος και είναι ανίσχυρες και μη εφαρμοστέες διότι δεν διενεργήθηκαν μετά από τη μελέτη των συνολικών επιπτώσεών τους στο βιοτικό επίπεδο των θιγόμενων συνταξιούχων.

Επισημαίνεται δε, ο ρόλος του κράτους ως εγγυητή της κοινωνικής ασφάλισης με υποχρέωση συμμετοχής στη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών οργανισμών για λόγους εξασφάλισης της βιωσιμότητας τους. Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο ότι παραβιάζονται τα περιουσιακά δικαιώματα των συνταξιούχων και υποβαθμίζεται η ανθρώπινη αξία από τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων.

Περικοπές μισθών και συντάξεων των ιατρών του ΕΣΥ

Απόφαση «βόμβα» του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις των ιατρών του ΕΣΥ.

Το σκεπτικό της απόφασης βασίστηκε στο ότι οι περικοπές έγιναν με καθαρά αριθμητικά κριτήρια, χωρίς να εξεταστούν οι επιπτώσεις. Και αυτό γιατί σε κάθε περίπτωση εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση για τήρηση των συνταγματικών αρχών, οι οποίες είναι: ισότητα στα βάρη, αναλογικότητα, σεβασμός της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Κατάφωρα αδικημένοι και οι πρώην καθηγητές των ΑΕΙ

Η απόφαση 1506/2016 της ολομέλειας του  ελεγκτικού συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τις περικοπές των συντάξεων που έγιναν στους πρώην καθηγητές των ΑΕΙ αναδρομικά από τον 8/2012 συμφώνα με το νόμο 4093/2012 αλλά και προγενέστερους νόμους.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι η δυνατότητα περιστολής των δημοσίων δαπανών δεν είναι απεριόριστη αλλά έχει ως όριο τις αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών και του σεβασμού της ανθρώπινης αξίας.

Στο στόχαστρο και τα δικαιώματα δικαστών και εισαγγελέων

Η απόφαση της ολομέλειας του ειδικού δικαστηρίου του άρθρου 88,2 του συντάγματος οπού κρίθηκαν αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου οι περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών, εισαγγελέων και των μελών του νομικού συμβουλίου του κράτους. Ειδικότερα, η απόφαση αναφέρεται στον έλεγχο των μειώσεων από την  άποψη της αναγκαιότητας και του ελέγχου της δυνατότητας αναπλήρωσης με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος με μικρότερο κόστος.

Παρόλο που η ελληνική δικαιοσύνη πήρε θέση ξεκάθαρα κατά των περικοπών των συντάξεων, έρχεται ο νόμος 4387/2016 να ισοπεδώσει ακόμη περισσότερο το χαμηλό βιοτικό  επίπεδο των συνταξιούχων.

Το νέο ασφαλιστικό παρά τα «μεγάλα λόγια» των αρμόδιων υπουργών, αλλά και του πρωθυπουργού, κάθε άλλο παρά ανακουφιστικό και δίκαιο είναι. Και αυτό διότι μια σειρά από διατάξεις όπως :

 • Η επιβολή πλαφόν στις συντάξεις στα 2.000€ μεικτά
 • Η επιβολή μειώσεων στα μερίσματα των συνταξιούχων /ασφαλισμένων στο μετοχικό ταμείο πολιτικών υπάλληλων ΜΤΠΥ κατά 31%.
 • Η επιβολή μειώσεων στο εφάπαξ
 • Η επιβολή μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις
 • Η κατάργηση του ΕΚΑΣ
 • Η επιβολή αυστηρότερων προϋποθέσεων για την έκδοση των νέων συντάξεων χηρείας
 • Η επιβολή μειώσεων στους πρόωρα συνταξιοδοτηθέντες
 • Η παρακράτηση εισφορών
 • Ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων

αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά και λειτουργώντας «βασιλικότερα του βασιλέως», βρήκε εύκολη λεία και εξιλαστήριο θύμα τους συνταξιούχους, μια και όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη δεν είναι διατεθειμένη να «ακουμπήσει» το σπάταλο κράτος.

Αφελώς το οικονομικό επιτελείο της χώρας, λειτουργεί χωρίς να υπολογίζει τόσο το ΣτΕ όσο και το Ελεγκτικό Συνέδριο, που με τις αποφάσεις τους, έδωσαν τα νομικά «όπλα» στην BCLA, ώστε να αγωνιστεί στο πλευρό των κατάφωρα και κατ’ εξακολούθηση αδικημένων συνταξιούχων!

[activecampaign form=5]

Επικοινωνήστε μαζί μας στα social

Scroll to Top