+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Νέες μειώσεις σε συντάξεις για το 2018

Το μονοπάτι προς το 2019 μόνο στρωμένο με ροδοπέταλα δεν το λες.

Μάλλον με δρόμο μετ’ εμποδίων μοιάζει. Με το βάρος σχεδόν μιας δεκαετίας περικοπών ακόμα στην πλάτη σας, θα βρείτε μπροστά σας απανωτές μειώσεις και τη νέα χρονιά.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι τα χρήματα που επεστράφησαν «ανταποδοτικά» σε εκατομμύρια συνταξιούχους και άλλους πολίτες,  δεν φτάνουν ούτε στο μικρό τους δαχτυλάκι τα ποσά που πράγματι έχουν παρθεί από τις τσέπες τους όλα τα χρόνια των μνημονίων.

Δείτε πώς διαμορφώνεται το τοπίο για την νέα χρονιά σε:

παλιούς και νέους συνταξιούχους αναφορικά με τις κύριες συντάξεις και τις επικουρικές συντάξεις, το ΕΚΑΣ καθώς και σε σχέση με τις υποσχέσεις περί «ονομαστικών αυξήσεων».

 

  1. Ήδη συνταξιούχοι: Περικοπή της προσωπικής διαφοράς σας κατά 18%

 

Λίγο έμεινε για να ολοκληρωθεί η διαδικασία  επανυπολογισμού των παλιών συντάξεων. Αυτήν την στιγμή υπολογίζεται το μέρος της προσωπικής διαφοράς κάθε παλαιοσυνταξιούχου, που θα αφαιρεθεί από την σύνταξή του το επόμενο έτος.

Ο επανυπολογισμός αφορά όσους έγιναν συνταξιούχοι πριν τον Μάιο του 2016 και αποσκοπεί στην «εξίσωση» παλιών και νέων συνταξιούχων.

Τι είναι η προσωπική διαφορά:

Προσωπική διαφορά είναι η διαφορά της σύνταξης που παίρνει σήμερα ο κάθε «παλαιοσυνταξιούχος», με την σύνταξη που θα έπαιρνε αν τον «έπιανε» ο νομός Κατρούγκαλου και ήταν «νέος» συνταξιούχος. Η διαφορά αυτή, μειώνεται, μειώνεται και δεν αποκλείεται να καταργηθεί εντελώς στο άμεσο μέλλον.

 

Προς το παρόν η διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων έχει ολοκληρωθεί κατά 87%.

 

Δηλαδή κοντοζυγώνει η περικοπή της προσωπικής διαφοράς η οποία μπορεί να φτάσει τα -300€ για κάθε «παλαιοσυνταξιούχο». Σιγά-σιγά τα εκκαθαριστικά της εφορίας αυτών θα αρχίσουν να «ενημερώνουν» για το ποσό, που του χρόνου θα κρατηθεί από την σύνταξη που μόλις λάβανε. Δηλαδή αυτά τα χρήματα θα συνεχίσουν να δίνονται ως σύνταξη φέτος, μόνο και μόνο για να κοπούν του χρόνου.

 

  1. Νέοι Συνταξιούχοι: Κατά 40% μικρότερες οι κύριες συντάξεις σας.

 

Οι ασφαλισμένοι που θα κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά το 2018, θα υποστούν και τις μεγαλύτερες μειώσεις.

Ο λόγος;

Ότι οι συντάξεις τους θα υπολογίζονται με βάση τις αποδοχές τους από το 2002 και μετά.

Αν λάβουμε υπόψιν ότι το διάστημα 2009-2017 ήταν μακράν το χειρότερο μισθολογικά για κάθε εργαζόμενο εξαιτίας των συνεχών μειώσεων, καταλαβαίνουμε ότι η σύνταξη με βάση τους μισθούς της περιόδου εκείνης θα βγει πολύ χαμηλότερη.

Ακόμα χειρότερα θα είναι τα πράγματα για όσους συνταξιοδοτηθούν το 2019 και τρισχειρότερα για τους αιτηθέντες συνταξιοδότησης το 2020.

Με λίγα λόγια όσο νωρίτερα βγει κανείς στην σύνταξη τόσο το καλύτερο γενικά.

Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

 

  1. Όσοι πήγαν για επικουρική θα βγούνε κουρεμένοι!

 

Γουλί θα μείνουν στο τέλος οι επικουρικές συντάξεις από το πολύ ψαλίδι. Ως τα τέλη του 2019 θα έχει γίνει η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων (από την 01/01/2015) για επικουρική σύνταξη.

 

Με τον νέο συντελεστή των επικουρικών να βρίσκεται στο πάτωμα, μιλάμε για ψαλίδι της τάξης του 20% στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και 10% για τις συντάξεις του Δημοσίου.

 

Μαζί με την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ, η οποία θα αγγίξει το 6% και θα κρατηθεί και από τις επικουρικές, μιλάμε όχι για απλό κούρεμα αλλά για κούρεμα…με την ψιλή.

 

  1. Όχι και το ΕΚΑΣ…

 

Αργά και σταθερά οδεύει προς την κατάργηση και το ΕΚΑΣ, που αποτελούσε σημαντική βοήθεια για εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους. Από το 2016 έχει αρχίσει να «εξατμίζεται». Μέχρι το 2020 θα έχει καταργηθεί πλήρως.

Αυτό σημαίνει καταλήστευση εισοδήματος ποσού 900.000.000 ευρώ από 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή τους πιο εξαθλιωμένους οικονομικά.

 

  1. Πάγωμα των συντάξεων ως και το 2021.

 

Κατά τα άλλα, καμία ονομαστική αύξηση δεν θα λάβουν οι συντάξεις την τριετία 2018-2021, όσο καλά και αν πάει η οικονομία. Όσο και αν βελτιωθεί η οικονομία, όσο και να υπάρξει πλεόνασμα.

 

Τι μας θυμίζουν όλα αυτά…

Από το τρίτο και τέταρτο μνημόνιο, στα πλαίσια του οποίου φτιάχτηκε και ο νόμος Κατρούγκαλου,  το κράτος θα πάρει από εσάς 17.5 δισεκατομμύρια ευρώ!

Όπως καταλαβαίνετε τα 70 εκατομμύρια του κοινωνικού μερίσματος που «επέστρεψε» είναι πενταροδεκάρες…

Η ιστορία με το κοινωνικό μέρισμα μας θυμίζει ένα παιδικό κόλπο που όσοι είχαν μικρότερα αδέρφια το γνωρίζουν καλά:

Εσείς είχατε πει ποτέ στο μικρό σας αδερφάκι δώσε μου ένα δεκάρικο να σου δώσω ένα τάληρο…;

Scroll to Top