+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Ο χρόνος κυλά αντίστροφα: Το ΣτΕ αποφασίζει για τα αναδρομικά.

Θετικές είναι οι ενδείξεις για τους συνταξιούχους που έχουν κινηθεί νομικά με σκοπό τη διεκδίκηση των περικοπών και μειώσεων που έχουν δεχτεί. Όπως όλα δείχνουν η απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται άμεσα θα ευνοήσει τους συνταξιούχους που έχουν απαιτήσει δικαστικά τις επιστροφές τους. Αυτό που ουσιαστικά εκκρεμεί είναι να οριστεί το χρονικό διάστημα για το οποίο αποζημιωθούν οι ενάγοντες.

Για αρκετό διάστημα οι Συνταξιούχοι έκαναν υπομονή νομίζοντας πως οι περικοπές στις συντάξεις τους θα βοηθήσουν στην “αναστήλωση” της ελληνικής οικονομίας. Στοχεύοντας σε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια τους έμαθαν να ζουν και με τα “λίγα”, ακόμα κι αν εργάστηκαν σκληρά επί χρόνια.

Το Κράτος όμως συνέχισε να μειώνει τις συντάξεις ζητώντας “αχόρταγα” από Συνταξιούχους να καλύψουν τις δημοσιονομικές τρύπες της κακής διαχείρισης των Κυβερνήσεων.

Το αποτέλεσμα;
Εφόσον το Κράτος δεν αναγνωρίζει το λάθος του, η “μάχη” μεταφέρεται στις δικαστικές αίθουσες. Οι Συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά περικοπές συντάξεων και Δώρα Δημοσίου (δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας) που στερήθηκαν τα χρόνια της κρίσης.

Οι Γιατροί του ΕΣΥ τα κατάφεραν!

Οι αποδοχές των γιατρών δεν προσαρμόστηκαν στα επίπεδα προ του 2012, όπως όριζαν προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις. Η δικαίωση έρχεται από τα Πρωτοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά που επιδικάζουν αναδρομικά σε γιατρούς του ΕΣΥ.

19.000 έως 24.000 ευρώ για κάθε γιατρό που κινείται νομικά! 

Οι διατάξεις του νόμου 4472/2017 κρίνονται αντισυνταγματικές από τα ελληνικά δικαστήρια. Οι αποφάσεις ρυθμίζουν τις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ, επιδικάζοντας διαφορές αποδοχών για την διετία 2017–2018. Τα ποσά που επιδικάζονται κυμαίνονται από 19.000 έως 24.000 ευρώ για τον κάθε προσφεύγοντα Γιατρό που επιλέγει τη νομική οδό.

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας, κατεβάστε το ΦΕΚ
και ενημερωθείτε για όλες τις νέες εξελίξεις.

Μέσα στο 2019 επιστρέφονται αναδρομικά συντάξεων μέχρι και 16.500 ευρώ. Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται μέχρι τέλος Μαΐου και αφορά πάνω από 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Στο πλάι των γιατρών που δικαιώνονται… 

Ο αγώνας συνεχίζεται με τη συμμετοχή και άλλων επαγγελματικών κλάδων που διεκδικούν νομικά δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματα αδείας που “κόπηκαν” με τον νόμο Κατρούγκαλου. Η Ολομέλεια Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να εκδικάσει τις υποθέσεις και να αποδώσει τα “δίκαια” στους Υπαλλήλους και Συνταξιούχους Δημοσίου.

Στον αγώνα αυτό μαζί με τους γιατρούς συμμετέχουν:

  • Εκπαιδευτικοί
  • Δημόσιοι Υπάλληλοι όλων των επαγγελματικών κλάδων
  • Ένστολοι
  • Στρατιωτικοί

Οι Συνταξιούχοι έχουν υψώσει το ανάστημά τους διεκδικώντας όσα το Κράτος τους έχει στερήσει. Εφόσον όλες οι προσπάθειες τους μέσω συζητήσεων και αιτημάτων δεν ευδοκίμησαν, αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη νομική οδό ως μόνη διέξοδο σίγουρης επίλυσης των προβλημάτων τους.

Τα ελληνικά δικαστήρια αποδίδουν ανεξάρτητα και αμερόληπτα τη Δικαιοσύνη σε όσους έχουν το σθένος να εναντιωθούν στις παράνομες περικοπές και κρατήσεις. Σε περίπτωση που ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός * τα αναδρομικά θα υπολογιστούν από τον Ιούλιο του 2015 έως και το 2018. Αν η νομοθεσία κριθεί συνταγματική, οι διεκδικήσεις μπορούν να συνεχιστούν κανονικά. Η συγκεκριμένη απόφαση δεν δίνει στους δικαιούχους ως μοναδικό διάστημα διεκδίκησης το 2015-2016. Ο λόγος;
Ο επανυπολογισμός της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης (χαμηλότερο ποσό της παλαιότερης αρχικής), καθώς και το συμπληρωματικό ποσό της προσωπικής διαφοράς που δημιουργήθηκε, διατήρησαν κανονικά τις αντισυνταγματικές μειώσεις το διάστημα 2016-2018. Αυτό σημαίνει πως με κάθε τρόπο και απόφαση η διαδικασία διεκδίκησης συνεχίζεται.

Είστε συνταξιούχος δημοσίου; Έχετε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διεκδικήσετε τα Δώρα Δημοσίου και τις περικοπές της σύνταξής σας;

Scroll to Top