+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

symvoulio

Ποιους αφορά και ποιους δεν αφορά η, σύμφωνα με δημοσιεύματα, απόφαση του ΣτΕ για τα δώρα των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων.

Ενημέρωση 01/07/2022: Με την καινούρια απόφαση Αρείου Πάγου 3/2022 (που βγήκε το 2022) οι ο δρόμος για την επαναφορά του 13ου & 14ου μισθού έχει πλέον διευρυνθεί σημαντικότατα. Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

Οι πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ έχει φέρει σε σύγχυση τους συνταξιούχους, οι οποίοι βλέπουν τις δικές του διεκδικήσεις να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ΣτΕ έκρινε συνταγματικές τις διατάξεις της υποπαραγράφου Γ1 του άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012, σχετικά με την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού συγκεκριμένων εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων.

Σε απάντηση χιλιάδων ερωτημάτων που έχουμε δεχθεί είναι χρήσιμο να τεθούν υπόψη των ενδιαφερομένων τα παρακάτω.

Αρχικά, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε το γεγονός ότι η συγκεκριμένη υποπαράγραφος αφορά αποκλειστικά και μόνο μερίδα εκ των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων που ανήκουν στο λεγόμενο στενό δημόσιο τομέα (Κεντρική Κυβέρνηση). Ειδικότερα δεν αφορά κανένα συνταξιούχο καθ’ οποιονδήποτε τρόπο.

Επιπλέον είναι χρήσιμο να ξεκαθαριστεί ότι δεν αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους στο σύνολό τους.

Πιο συγκεκριμένα, εκτός από όλους τους συνταξιούχους, η απόφαση αυτή δεν αφορά:

  •         Τους Δημοσίους Υπαλλήλους που ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια (Στρατιωτικοί, Αστυνομικοί, Λιμενικοί, Πυροσβέστες, Κληρικοί, Γιατροί του ΕΣΥ, Νοσηλευτές, Καθηγητές Πανεπιστημίου). Για όσους περιλαμβάνονται στα λεγόμενα Ειδικά Μισθολόγια υπάρχουν σειρά αποφάσεις που έχουν τελεσιδικήσει και δικαιώνουν ξεκάθαρα για τις περικοπές του Ν. 4093/12 και πολλοί έχουν ήδη λάβει και χρήματα πίσω.
  •         Τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) για τους οποίους αντίστοιχα υπάρχουν σειρά θετικές δικαστικές αποφάσεις.

Γίνεται σαφές λοιπόν ότι η απόφαση αφορά πολύ συγκεκριμένο πληθυσμό των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων του στενού δημόσιου τομέα.

Scroll to Top