+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Ρεσιτάλ ψεμάτων από την κυβέρνηση! – Έκρυβε επί ένα χρόνο έγγραφο “φωτιά” για τα αναδρομικά των συνταξιούχων!

Βόμβα έσκασε από ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής που αποκάλυψε έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία περιλαμβάνουν την κατάργηση της κράτησης 3% έως 14% στις συντάξεις μέσω της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που κρίθηκε αντισυνταγματική.

Η κυβέρνηση χωρίς καμία ντροπή κρύβει αυτή την κατάργηση από τον Μάρτιο του 2017 ενώ οι συνταξιούχοι της χώρας μας υποφέρουν με τις περικοπές των Μνημονίων. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση είχε υποχρέωση να καταργήσει την κράτηση 3% έως 14% που επιβάλλεται στα μικτά ποσά των κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ, όπως και στο άθροισμα δύο ή περισσότερων κύριων συντάξεων (π.χ. γήρατος και χηρείας) που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ. Η κράτηση αυτή έχει κριθεί παράνομη και αντισυνταγματική με την απόφαση 244/2017 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο οποίο προσέφυγαν οι συνταξιούχοι και δικαιώθηκαν.

Η ίδια κράτηση ισχύει και για τους συνταξιούχους των άλλων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ, τραπεζών) με βάση το μικτό ποσό σύνταξης που έπαιρναν το 2009. Εν έτει 2017 όμως οι συντάξεις αυτών των ανθρώπων είναι πολύ πιο χαμηλές από 1.400 ευρώ. Παρ ’όλα αυτά, η κράτηση συνεχίζει να ισχύει και γι’ αυτούς! Σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το κράτος έπρεπε να καταργήσει την παράνομη κράτηση από το Φεβρουάριο του 2017. Κάτι που φυσικά δεν εφάρμοσε ποτέ το υπουργείο Οικονομικών!

Η κυβέρνηση γι’ άλλη μια φορά επέλεξε να λειτουργήσει εις βάρος των συνταξιούχων γιατί γνώριζε ότι θα έπρεπε να επιστρέψει χρήματα, κάτι που φυσικά δεν την σύμφερε! Αν η κυβέρνηση λειτουργούσε νόμιμα και όχι παράνομα, η αύξηση στις συντάξεις θα ήταν από 45 έως και 447 ευρώ μηνιαίως. Με μια τέτοια ενέργεια όμως θα κατέρρεε το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) το οποίο καλύπτει τα ελλείμματα των ταμείων και ιδιαίτερα του ΕΦΚΑ, ο οποίος και αυτός πρόσφατα κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ!

Η κυβέρνηση δεν έκρυβε μόνο αυτό από τον λαό αλλά και τη θέσπιση μιας νέας εισφοράς υπέρ του ΑΚΑΓΕπου θα επιβάλλεται κλιμακωτά σε όλες τις συντάξεις, από το πρώτο ευρώ και όχι μόνον από τα 1.400 ευρώ και άνω! Αυτή η εισφορά θα είναι μεγαλύτερη για όσους πήραν σύνταξη πριν την ηλικία των 67 και μικρότερη σε όσους πήραν από τα 67 και μετά.

Γι’ άλλη μια φορά φάνηκε με απτές αποδείξεις ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια εγκληματική πολιτική εις βάρος των αδύναμων ομάδων όπως αυτή των συνταξιούχων! Γεγονός που έχουμε συνειδητοποιήσει εδώ και καιρό στην εταιρία μας και καλούμε όλους τους συνταξιούχους να μην χαριστούν στην κυβέρνηση και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Η Εισφορά Αλληλεγγύης έχει κριθεί αντισυνταγματική και εδώ μπορείτε να κάνετε αίτηση για να την διεκδικήσετε πίσω!

Scroll to Top