+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Στόχος του νέου ασφαλιστικού και οι ελεύθεροι επαγγελματίες!

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αναστάτωσαν όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που για άλλη μια φορά θα βρεθούν ηττημένοι από το νέο ασφαλιστικό!

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ουσιαστικά θα υποστούν άλλη μια μεγάλη μείωση και στη συνέχεια μία αύξηση! Ένα σκωτσέζικο ντους από την κυβέρνηση που το μόνο που θα κάνει είναι να ρίξει στάχτη στα μάτια και να δώσει μια μικρή ανάσα!

Ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2018 επιβλήθηκε μία σημαντική μείωση και πρόκειται να εφαρμοστούν και άλλες στις αρχές του 2019. Εφόσον γίνουν πράξη αυτά που δήλωσε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, τότε οι εισφορές θα επιστρέψουν στην κατάσταση με την πρώτη εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου.

Όμως ένα τεράστιο πρόβλημα παραμένει και η κυβερνηση μασάει τα λόγια της και ούτε η αντιπολίτευση έχει ικανοποιητική απάντηση! Το κράτος βλέπει το ασφαλιστικό ως πηγή αναδιανομής του εισοδήματος και όχι για επιστροφή των εισφορών στα χέρια του κάθε εργαζόμενου.

Ο πρωθυπουργός όπως ήταν αναμενόμενο ανακοίνωσε μόνο τα θετικά της υπόθεσης και απέκρυψε τα αρνητικά στοιχεία! Το θετικό είναι λοιπόν ότι ο συντελεστής υπολογισμού των εισφορών για την κύρια σύνταξη θα μειωθεί από το 20%, που είναι σήμερα, στο 13,33%. Ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει το δικαίωμα αν επιθυμεί να πληρώνει και με βάση υψηλότερο συντελεστή καθώς ο μειωμένος συντελεστής θα συνεπάγεται και χαμηλότερη σύνταξη. Και αυτό γιατί οι συντάξιμες αποδοχές κάθε έτους θα υπολογίζονται με βάση το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα έχουν καταβληθεί στο σύστημα.

Το δεύτερο θετικό είναι ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για την επικούρηση και το εφάπαξ παραμένει μεν στο επίπεδο του 11% (7% και 4% αντίστοιχα), αλλά με βάση υπολογισμού τα 586 ευρώ. Έτσι, προκύπτει και το ποσό των 64,5 ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι αυτό το ποσοστό θα εφαρμοστεί και αναδρομικά καθώς περισσότεροι από 150.000 αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν πληρώσει εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ από 1/1/2017 λόγω του ΕΦΚΑ. Φυσικά η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα έρθει μετά την αύξηση θα επηρεάσει το ποσό της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ.

Τι απέκρυψε ο πρωθυπουργός και το Υπουργείο Εργασίας;

Αυτό που απέφυγε να πει ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του είναι ότι από την 1/1/2019 θα ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι θα υπολογίζονται τα καθαρά κέρδη μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους χωρίς να ισχύει η έκπτωση 15% που ίσχυε το 2018. Μετά την τελικη αύξηση ο ελεύθερος επαγγελματίας ουσιαστικά θα πληρώνει σχεδόν τα ίδια με το 2017 ή ελαφρώς λιγότερα αλλά με λιγότερα δικαιώματα!

Scroll to Top