+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Συνήθη λάθη στην αναζήτηση διεθνούς σήματος

Η διαδικασία αναζήτησης του κατάλληλου εμπορικού σήματος ιδιαίτερα σε διεθνές επίπεδο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς τα συνήθη λάθη δεν προκαλούν μόνο ταλαιπωρία αλλά ανεβάζουν το αρχικό κόστος κατά πολύ. Ακόμα και 10.000 ευρώ επιπλέον θα μπορούσε να κοστίσει μια εσφαλμένη εκτίμηση. Είναι πολύ σημαντικό να εμπιστεύεστε ανθρώπους που διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία προκειμένου η κατοχύρωση να γίνει σύντομα και χωρίς περιττά έξοδα, καθώς οι «παγίδες» είναι πολλές.

  • Μη αναζήτηση επωνυμίας εταιρειών

Κάθε χώρα διαθέτει μητρώο επιχειρήσεων, όπου μπορούν να καταχωρηθούν εμπορικές επωνυμίες. Φυσικά, η καταχώριση ενός ονόματος εταιρείας δεν είναι συνώνυμη με τα δικαιώματα εμπορικών σημάτων.

Δεδομένου ότι τα ονόματα εταιρειών μπορούν να αποτελέσουν τη βάση τόσο για την εξασφάλιση όσο και για την αντίθεσή τους στα δικαιώματα εμπορικών σημάτων αργότερα, είναι σημαντικό να ελέγχετε τα εγγεγραμμένα ονόματα εταιρειών.

 

  • Εννοιολογική προσαρμογή

Πλέον απευθύνεστε στους καταναλωτές σε όλο τον πλανήτη συνεπώς θα πρέπει το εμπορικό σας σήμα να είναι εύληπτο και κατανοητό από όλους. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα καθώς το νόημα των λέξεων μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προώθηση του μοντέλου  Chevy Nova της Chevrolet στην Λατινική Αμερική. «Νο Va» στα ισπανικά σημαίνει «δεν πάει». Αντιλαμβάνεστε πως δύσκολα θα αγοράζετε ένα αυτοκίνητο που «δεν πάει…». Η προώθηση του μοντέλου στη Λατινική Αμερική ήταν ιδιαίτερα προβληματική. Συνεπώς απαιτείται έλεγχος. Μην υποθέσετε ποτέ πως το εμπορικό σας σήμα θα γίνει αντιληπτό σε άλλες χώρες με τον τρόπο που εσείς θέλετε, εάν πρώτα δεν προβείτε στον απαραίτητο έλεγχο.

Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να αποδειχθεί αρκετά περίπλοκη. Η BCLA με τους εξειδικευμένους συνεργάτες σας προστατεύουν από τέτοιες γκάφες που είναι πολύ πιθανόν να γίνουν ακόμα και από γνωστές πολυεθνικές εταιρείες, όπως αποδεικνύει περίτρανα το παράδειγμα της Chevrolet.

  • Mη αναζήτηση τύπου προϊόντος

Ο περιορισμός της αναζήτησης με γνώμονα τις 45 κλάσεις της ταξινόμησης της Νίκαιας είναι ενδεδειγμένος. Ωστόσο, ο περιορισμός της έρευνας μόνο στις κλάσεις εγκυμονεί προβλήματα. Όπως είναι γνωστό , οι προδιαγραφές των προϊόντων από χώρα σε χώρα διαφέρουν αρκετά. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι αόριστες ή γενικές περιγραφές του προϊόντος κάτω από την κλάση θεωρούνται φυσιολογικές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται για απαράδεκτη τακτική, καθώς οι αρχές απαιτούν συγκεκριμένη περιγραφή για τη χρήση του σήματος. Συνεπώς ο περιορισμός της αναζήτησης στην κλάση και όχι στον τύπο προϊόντος και τη χρήση του σήματος καθώς κάποιες κλάσεις είναι αόριστες και κάποιες πιο συγκεκριμένες.

  • Οι «παγίδες» στην ενημέρωση

Κάποιες χώρες ενημερώνουν καθημερινά τις βάσεις δεδομένων τους σε άλλες όμως, οι ενημερώσεις πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά το μήνα. Συνεπώς, μπορεί κάποιος να υποβάλει αίτησης κατοχύρωσης ενός εμπορικού σήματος  βασιζόμενος σε λάθος δεδομένα, λόγω της μη συχνής ανανέωσης της βάσης δεδομένων σε ορισμένες χώρες. Είναι σημαντικό το γραφείο που θα εμπιστευτείτε για τον νομικό προέλεγχο να γνωρίζει όλα τα δεδομένα και να παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις, προκειμένου να προστατευτείτε από ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε αλλαγή επωνυμίας.

  • Υποτίμηση του ανταγωνισμού

Η διαδικασία επιλογής και κατοχύρωσης του σήματος δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Κάποια σήματα είναι υψηλού, μέσου άλλα και χαμηλού ρίσκου. Εδώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η σωστή νομική συνδρομή, προκειμένου να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνεπώς, απαιτείται μια σαφής εικόνα του ανταγωνισμού, αλλά και των εμπορικών σημάτων που ήδη έχουν κατοχυρωθεί προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

Εμπιστευτείτε τη BCLA

Η κατοχύρωση εμπορικού σήματος ιδιαίτερα σε διεθνές επίπεδο είναι μια περίπλοκη υπόθεση. Εμπιστευτείτε τους εξειδικευμένους συνεργάτες της BCLA που με την κατάλληλη τεχνογνωσία θα σταθούν στο πλευρό σας από το πρώτο μέχρι το τελευταίο βήμα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1486730856251{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;background-color: #808080 !important;}”][vc_column][vc_row_inner css=”.vc_custom_1486730740925{background-color: #eef0f3 !important;}”][vc_column_inner css=”.vc_custom_1486730919287{padding-top: 0px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Κατοχυρώστε σήμερα το trademark σας

Scroll to Top