BCLA - Δικηγορική εταιρεία:

Τι έμαθα από την αναγκαστική αλλαγή του ονόματος της επιχείρησής μου

Αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομα της επιχείρησής της. Μια εταιρεία που βρισκόταν σε άλλη πόλη, με όμοια ονομασία αποφάσισε πως η δική της θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στους πελάτες. Και οι δύο εταιρείες προσέφεραν θεραπείες κατά της γήρανσης και οι δύο είχαν τοπική πελατεία. Οι ονομασίες ήταν όμοιες, αλλά όχι ίδιες. Και κανείς από τους πελάτες της Σούζαν Ο’Μάλεϊ δεν είχε μπερδευτεί. Όμως, δεν είχε κατοχυρώσει το εμπορικό της σήμα. Η άλλη εταιρεία το είχε κάνει και απειλούσε με προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Αρχικά δεν πήρε τις απειλές στα σοβαρά. «Δεν μπορούμε να τα βρούμε;» αναρωτήθηκε. Η δική της επιχείρηση ήταν ατομική, η άλλη ήταν αλυσίδα. Πως θα μπορούσε η δική της επιχείρηση να προκαλεί σύγχυση στους πελάτες της άλλης εταιρείας που βρίσκεται σε μια μακρινή πόλη; Πίστεψε πως το ζήτημα θα λυνόταν. Μάταια όμως.

Άνοιξε την επιχείρηση της πριν από 15 χρόνια. Προτού αποφασίσει να κάνει το δικό της βήμα στην αγορά ήταν νοσοκομειακός γιατρός. Μετά από πολλές περιπέτειες και μια δύσκολη αρχή κατέληξε στο όνομα Sonas Med Spa. Καταχώρισε την αλλαγή της ονομασίας στον αρμόδιο φορέα, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκε να κάνει μια έρευνα για το εμπορικό της σήμα. Ήταν το όνομα που είχε εμπνευστεί η ίδια για την επιχείρησή της και όλα πήγαιναν μια χαρά, μέχρι που έφτασε το εξώδικο από την άλλη εταιρεία.

Προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά στο τέλος έπρεπε να αλλάξει την ονομασία της επιχείρησής της. Η Σούζαν Ο’Μάλεϊ περιγράφει στο entrepreneur. com την εμπειρία της και τι έμαθε από αυτή τη δυσάρεστη διαδικασία.

 1. Απαραίτητος ο προέλεγχος για το εμπορικό σήμα

Εάν δεν έχετε επιλέξει ακόμα όνομα, πριν το κάνετε μην ξεχάσετε να προβείτε σε προέλεγχο και να κατοχυρώσετε το εμπορικό σας σήμα. Μην μείνετε στην εγγραφή με την επωνυμία της επιχείρησης σας στο οικείο επιμελητήριο. Δεν προστατεύεστε. Όταν κλήθηκα  να αλλάξω την όνομα της επιχείρησής μου προσπάθησα να κάνω τον προέλεγχο μόνη μου. Μέσα στα πρώτα 40 λεπτά μπερδεύτηκα και δεν κατάφερα να βγάλω άκρη.

 1. Ζητήστε νομική βοήθεια

Όταν παρέλαβα το εξώδικο της άλλης εταιρείας πίστεψα πως θα μπορούσα να χειριστώ την υπόθεση μόνη μου. Πίστευα πως θα επικρατούσε η κοινή λογική. Όταν όμως, οι εταιρείες υπερασπίζονται το κατοχυρωμένο εμπορικό τους σήμα και έχουν το πάνω χέρι κανείς δεν έχει συνήθως διάθεση για συμβιβασμούς και συζήτηση. Συμβουλεύτηκα νομικούς και όλοι μου είπαν πως δεν είχα εγώ το πάνω χέρι σε αυτή την υπόθεση. Αποφάσισα να το παλέψω, όμως γνώριζα από την αρχή πως οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος μου.

 

 1. Η κατάλληλη ώρα για να εγκαταλείψεις μια μάχη

Μπορεί να μην βρισκόμουν σε θέση ισχύος αλλά ήθελα να ξοδέψω κάποια χρήματα για να διαπραγματευτώ. Είχα στο μυαλό μου να διαθέσω ένα ποσό, όταν έφτασα κοντά σε αυτό, απλά σταμάτησα να το παλεύω. Μη δίνετε άσκοπα χρήματα σε δικηγόρους, τα οποία θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για να οικοδομήσετε τη νέα σας επιχείρηση, εκτός εάν έχετε πολλές πιθανότητες να κερδίσετε την υπόθεση.

Όταν άλλαξα το όνομα της επιχείρησης μου οι φίλοι και οι συνεργάτες μου έδιναν συγχαρητήρια. Είναι περίεργο το συναίσθημα, γιατί ήμουν πολύ λυπημένη. Τότε όμως, κατάλαβα πως πρέπει να αφήσω πίσω μου το παρελθόν οριστικά και να διοχετεύσω όλη μου τη θετική ενέργεια στο νέο ξεκίνημα. Το «Sonas Med Spa» θα είναι πάντα το πρώτο παιδί μου, αυτό όμως δεν σημαίνει πως αγαπώ το δεύτερο παιδί μου το «Madison Med Spa», λιγότερο.

Δείτε μια πρόχειρη λίστα με τις αλλαγές τις οποίες έκανα:

 1. Κατοχύρωση νέου εμπορικού σήματος
 2. Ενημέρωση τραπεζών και λοιπών αρμόδιων κρατικών φορέων.
 3. Δημιουργία νέα ιστοσελίδας
 4. Δημιουργία νέων διευθύνσεων e-mail και αποστολή ενημερωτικών e-mail προκειμένου να ενημερωθούν άπαντες για την αλλαγή.
 5. Δημιουργία νέου λογότυπου
 6. Αλλαγή όλων των διακριτικών γνωρισμάτων της εταιρείας
 7. Αλλαγή όλων των ενημερωτικών και διαφημιστικών φυλλαδίων της επιχείρησης και εκτύπωση νέων επαγγελματικών καρτών.
 8. Νέα καμπάνια προώθησης της επιχείρησης
 9. Ενημέρωση των λογαριασμών της επιχείρησης στα social media.
 10. Ενημέρωση προμηθευτών.

Πηγή: entrepreneur. com/ Συντάκτης: Σούζαν Ο’Μάλεϊ

Κατοχυρώστε σήμερα το trademark σας

[activecampaign form=40]

Επικοινωνήστε μαζί μας στα social

Scroll to Top