Δικαίωση αξιωματικού: πήγε για αποστολή στην Ιταλία και…τον φορολόγησαν
Εάν χρειαστεί ποτέ να μεταβείτε στο εξωτερικό για να εκτελέσετε κάποια στρατιωτική εργασία, θα σας χορηγηθεί «επίδομα αλλοδαπής» ως μια αποζημίωση για τα προσωπικά σας έξοδα.
Ωστόσο προσοχή! Μην κάνετε το λάθος να το δηλώσετε στα εισοδήματά σας, διότι η εφορία θα σπεύσει να το κρίνει ως «φορολογητέο» εισόδημα.
Τι συνέβη στον αξιωματικό!Αυτό έπαθε και ο Ν.Κ., ο οποίος κλήθηκε να υπηρετήσει σε Νατοϊκή βάση της Ιταλίας, το διάστημα 2009-2012.
Πράγματι του χορηγήθηκε το επίδομα αλλοδαπής 102.754 ευρώ ώστε να μπορέσει να καλύψει διαμονή, διατροφή και λοιπά προσωπικά έξοδα που η παραμονή σε μια ξένη χώρα – μακριά από την οικία και τους οικείους του- συνεπάγεται.
Γυρνώντας πίσω στην πατρίδα και την οικογένεια του, ο Ν.Κ συνέχισε κανονικά την καθημερινότητα τόσο εντός όσο και εντός στρατού. Κάποια στιγμή, μέσα σε όλα αυτά έκαμε και την φορολογική του δήλωση.
Όταν άνοιξε τον φάκελο του εκκαθαριστικού της εφορίας, συνειδητοποίησε ότι για το συγκεκριμένο επίδομα όφειλε φόρο 17.465 ευρώ!
Εδώ λοιπόν έχουμε μια περίπτωση «νομικής πλάνης».
Σύμφωνα με όσα ορίζει ο ΚΦΕ, επιδόματα και παροχές σε μισθωτούς που προορίζονται για την εκτέλεση εργασίας στην αλλοδαπή, δεν φορολογούνται.
Πράγμα το οποίο είναι απολύτως λογικό. Διότι δεν μιλάμε για επί της ουσίας «εισόδημα». Οι στρατιωτικοί, όταν τους ανατίθεται μια αποστολή εντός ή εκτός Ελλάδος, οφείλουν να την αναλάβουν και επ’ ουδενί δεν δύνανται να απόσχουν.
Επομένως δεν είναι δυνατόν να αναμένεται ο Ν.Κ. να καλύψει τα έξοδα που συνεπάγεται η τριετής διαμονή στην Ιταλία, όπου δεν πήγε με δική του επιλογή, από την «τσέπη» του.
Εν πάσει περιπτώσει, η αρμόδια φορολογική υπηρεσία, δεν γνώριζε ή δεν εφάρμοσε σωστά την νομοθεσία και υποχρέωσε τον Ν.Κ να πληρώσει 17.465 ευρώ, ως φόρο για το παραπάνω επίδομα.
Πώς αιτιολόγησε την πράξη της η ΔΟΥ;
Υποστήριξε δε, την πράξη της και με επιχειρήματα: δήλωσε ότι από το επίδομα αυτό, είναι τόσο μεγάλο που σίγουρα ωφελήθηκε και προσωπικά ο εν λόγω μισθωτός αξιωματικός άρα θα πρέπει να φορολογηθεί.
Και συνέχισε την επιχειρηματολογία της, λέγοντας ότι στο κάτω κάτω ο Ν.Κ., δεν μπορεί να αποδείξει τους ισχυρισμούς του.
Τι ισχυρίστηκε ο Ν.Κ. στο δικαστήριο.
Ο Ν.Κ. ήρθε στο γραφείο μας, «συννεφιασμένος». Μας είπε τα καθέκαστα και τελικά προβήκαμε στις εξής ενέργειες μαζί:
Ζητήσαμε ανάκληση της φορολογικής του δήλωσης για τα έτη 2009-2012, και τροποποίηση των οικείων εκκαθαριστικών της εφορίας που επιβάλουν τον φόρο.
Στους ισχυρισμούς της ΔΟΥ απαντήσαμε, το προφανές: όταν έχουμε νομική πλάνη, το κείμενο του νόμου είναι και η απόδειξη. Εκεί αναγράφεται το τι φορολογείται και τι όχι: όταν ένα επίδομα φορολογείται χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στα φορολογητέα επιδόματα, η φορολόγηση του είναι παράνομη. Απλό.Επιπλέον το πώς διαχειρίστηκε το επίδομα που του δόθηκε ο κάθε μισθωτός, δεν είναι κάτι που κατά τον νόμο πρέπει να απασχολεί την ΔΟΥ όταν εκδίδει εκκαθαριστικά σημειώματα. Αν στον Ν.Κ περίσσεψαν χρήματα, τι σημαίνει ότι πρέπει να φορολογηθεί για αυτά;
Τελικά ποιος δικαιώθηκε;
Εμείς και ο πελάτης μας! Το δικαστήριο συμφώνησε μαζί μας και διέταξε την εφορία να επιστρέψει το ποσό των 17.465 Ευρώ στον Ν.Κ., ο οποίος αστειεύτηκε στο τέλος: «Κάποια από τα χρήματα θα τα διαθέσω σε ένα οικογενειακό ταξίδι, σίγουρα όμως όχι στην Ιταλία!»