+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Αναδρομικά Συντάξεων: Ποιοι θα τα λάβουν και πως;
Συνταξιούχοι και κληρονόμοι ασκούν αγωγές.
Ενημερωθείτε και Μάθετε άμεσα…

Αναλυτικά και συγκεντρωτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αναδρομικά…

Συνταξιούχοι και κληρονόμοι αναρωτιούνται τι θα γίνει επιτέλους με το θέμα των αναδρομικών. Οι μειωμένες συντάξεις οδήγησαν σε χιλιάδες αγωγές συνταξιούχων (ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ και άλλων ταμείων) για διεκδίκηση και επιστροφή αναδρομικών. Η BCLA από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των συνταξιούχων τονίζοντας εξ αρχής τη σημαντικότητα της νομικής διεκδίκησης. Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ και όλα δείχνουν πως μόνο οι δικαστικές αποφάσεις μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. 

Λύστε όλες σας τις απορίες διαβάζοντας παρακάτω…

Τελικά εσείς αναδρομικά θα πάρετε;

Πάμε βήμα-βήμα να δούμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να λάβει κάποιος συνταξιούχος τα αναδρομικά του πίσω.

Η πλειοψηφία των ταμείων (ΔΗΜΟΣΙΟΥ/ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ, ΙΚΑ, ΕΤΑΜ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΤΑΑ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΝΑΤ, ΗΣΑΠ και άλλα) πλέον υπάγονται στον ΕΦΚΑ. Ανεξάρτητα από το ταμείο που ανήκετε εάν συνταξιοδοτηθήκατε πριν το Μάιο του 2016 έχετε δυνατότητα διεκδίκησης.

Τι είναι τα αναδρομικά και γιατί τα δικαιούστε;

Τα αναδρομικά που αναμένετε είναι ουσιαστικά οι περικοπές που επί χρόνια δεχτήκατε και σας επιβλήθηκαν με αντισυνταγματικές νομοθεσίες (Ν.4051 και Ν.4093/2012). Οι συνταξιούχοι ως εργαζόμενοι αποπλήρωσαν στο Κράτος όλες τις απαραίτητες εισφορές προκειμένου να λάβουν μια όντως ανταποδοτική σύνταξη. Αυτό όμως άλλαξε καθώς στα χρόνια της Κρίσης οι συνταξιούχοι δέχτηκαν αναίτιες περικοπές και μειώσεις στις συντάξεις τους προκειμένου να καλυφθούν τα κενά του δημοσιονομικού χρέους. 

Μιλήστε με τον αρμόδιο και υπολογίστε άμεσα το ποσό αναδρομικών που μπορείτε να λάβετε. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και γίνεται εξ ολοκλήρου από την ομάδα μας.

  Τα στοιχεία που μας δίνετε χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την ενημέρωσή σας για θέματα συντάξεων σύμφωνα με τους όρους χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου

  Τα χρήματα αυτά σας ανήκουν…

  Οι συντάξεις μειώθηκαν σημαντικά και οι συνταξιούχοι αποφάσισαν ότι ήρθε η στιγμή να σταματήσουν να ανέχονται μειώσεις στη σύνταξη που δικαιούνται. Τα τελευταία χρόνια κατατέθηκαν χιλιάδες αγωγές για διεκδίκηση αναδρομικών από συνταξιούχους. Οι αγωγές αυτές “πίεσαν” ΕΦΚΑ και Κράτος και οδήγησαν την υπόθεσή στο ΣτΕ. Οι νομοθεσίες κρίθηκαν επισήμως αντισυνταγματικές και το Κράτος αναγκάστηκε να επιστρέψει ένα μικρό ποσό πίσω.

  Λάβατε αναδρομικά 11 μηνών ενώ δικαιούστε 5 χρόνια…

  Το Κράτος προχώρησε σε επιστροφή ΜΟΝΟ για 11 μήνες περικοπών, ΧΩΡΙΣ επιστροφή δώρων εορτών, επιδομάτων αδείας, επικουρικών και τόκων στους δικαιούχους. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων όμως δείχνουν πως οι συνταξιούχοι πρέπει να λάβουν το συνολικό ποσό αναδρομικών για τα συνολικά έτη περικοπών.

  Απόδειξη; Νέα απόφαση δικαιώνει συνταξιούχο με 35.838 ευρώ!

  Tο Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να επιστρέψει σε συνταξιούχο το ποσό των 35.838 ευρώ (Αρ. Απ 363/2020), νομιμοτόκως. Η επιστροφή αυτή αφορά το συνολικό ποσό των αναδρομικών που αφαιρέθηκαν μέσω αντισυνταγματικών νόμων (περίοδος: 2013 έως το 2018).

   

  ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΛΑΒΩ ΚΙ ΕΓΩ;

  Τι αναφέρουν όσοι άσκησαν ήδη αγωγή…

  Κωνσταντίνος Κ. Συνταξιούχος ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ)

  Τα θέλω πίσω. Θα περιμένω όσο χρειαστεί αλλά δεν θα τους τα χαρίσω! Τόσα χρόνια πλήρωνα, τώρα ας με πληρώσουν εκείνοι. Έτσι πάει.

  Πέτρος Λ. Συνταξιούχος ΕΦΚΑ (πρώην ΗΣΑΠ)

  Δύσκολη δουλειά. 40 χρόνια δούλευα γιατί να στερηθώ όσα έχω ήδη πληρώσει; Έδωσα ένα μικρό ποσό για παράβολα στον δικηγόρο και θα πάρουν μετά ένα μικρό ποσοστό μόλις τα λάβω. Θέλω να αφήσω κάτι στα παιδιά μου.

  Λίνα Π. Χήρα συνταξιούχου Δημοσίου

  Τόσα χρόνια η οικογένεια μου στερήθηκε αυτά τα λεφτά. Τα θέλω πίσω. Θα περιμένω όσο χρειαστεί αλλά δεν θα τους τα χαρίσω! Τα διεκδικώ ως κληρονόμος του άντρα μου.

  Πηνελόπη Ρ. Συνταξιούχος ΕΦΚΑ (πρώην ΔΕΗ)

  Εγώ κινήθηκα γιατί δεν θέλω να με κοροϊδεύουν. Φτάνει πια. Μας πάνε από χρόνο σε χρόνο. Έκανα αγωγή και το θέμα θα τακτοποιηθεί. Μας δίνουν ψίχουλα και νομίζουν ότι θα το δεχτούμε.

  Κώστας Α. Συνταξιούχος ΝΑΤ

  Τόσα χρόνια στα καράβια κι αν είδα φουρτούνες. Έμαθα όμως να έχω υπομονή. Κι όμως κατάφεραν να μου την εξαντλήσουν. Μίλησα με τη Σοφία από την BCLA και το θέμα πήρε τη σειρά του. Τα αναδρομικά μου στη τράπεζα τώρα!

   Scroll to Top