BCLA - Δικηγορική εταιρεία:

Περικοπές Συντάξεων

Διεκδικήστε πίσω τα αναδρομικά σας

Πώς μπορώ να διεκδικήσω πίσω τα αναδρομικά μου;

Ποια είναι η διαδικασία;

Τι ποσό θα πάρω πίσω;

Ποιοι έχουν δικαιωθεί;

Διαβάστε παρακάτω ή
Συμπληρώστε τη φόρμα και ενημερωθείτε σήμερα

Εναλλακτικά, μπορείτε να μας καλέσετε στο 211-0121395

Μπορώ να διεκδικήσω πίσω τα αναδρομικά μου;

Ποια είναι η διαδικασία;

Τι ποσό θα πάρω πίσω;

Ποιοι έχουν δικαιωθεί;

Εναλλακτικά, μπορείτε να μας καλέσετε στο 211-0121395

Πως μπορώ να διεκδικήσω πίσω τα αναδρομικά μου;

Τα δικαστήρια έχουν ήδη αποφανθεί υπέρ των διεκδικήσεων των συνταξιούχων από το 2015 με μία σωρεία αποφάσεων

null

Η αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, το ΣτΕ θα αποφασίσει για την αναδρομικότητα των περικοπών στις συντάξεις, δηλαδή για ποιο χρονικό διάστημα θα λάβουν πίσω οι δικαιούχοι τα χρήματα τους.

Ωστόσο, λόγω της αδυναμίας του κρατικού προϋπολογισμού να επιστρέψει κάθετα τα αναδρομικά σε όλους τους δικαιούχους, μόνο όσοι καταθέσουν αγωγή θα μπορούν να διεκδικήσουν ολόκληρο το ποσό των περικοπών τους. Όπως έχει συμβεί άλλωστε πολλές φορές, το ιδιο το ΣτΕ ορίζει ότι δικαιούχοι είναι μόνο όσοι έχουν προσφύγει μέχρι και την κοινοποίηση της απόφασης του.

Συγκεκριμένα, οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων διαμορφώνονται ως εξής:

 • Όσοι έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη μέχρι τον Ιούνιο του 2015, δηλαδή μέχρι και την κοινοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, διεκδικούν πίσω αναδρομικά από το 2013.
 • Όσοι κατέθεσαν αγωγή μετά τον Ιούνιο του 2015, διεκδικούν τα αναδρομικά τους για τα έτη 2015 – 2018, καθώς οι αντισυνταγματικές περικοπές συνέχισαν να επιβάλλονται στις παλιές συντάξεις.

Ποια είναι η διαδικασία;

Η διαδικασία είναι εύκολη και γρήγορη και αποτελείται από 3 απλά βήματα:

 • null

  Αφού συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας, θα λάβετε στο email σας τα έγγραφα που πρέπει να μας αποστείλετε, ώστε να προχωρήσουμε στον υπολογισμό των αναδρομικών σας.

 • null

  Στη συνέχεια, σας ενημερώνουμε για το ποσό που μπορείτε να διεκδικήσετε.

 • null

  Ξεκινάει η νομική διαδικασία! Αφού συμπληρωθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, συντάσσουμε το δικόγραφο και το καταθέτουμε στο αρμόδιο δικαστήριο. Επίσης, σας αποστέλλουμε τους κωδικούς της υπόθεσης σας, ώστε να παρακολουθείτε και εσείς την εξέλιξη της.

Το τμήμα υποστήριξης της εταιρείας μας βρίσκεται στο πλευρό σας από την πρώτη στιγμή μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσης σας. Είμαστε πάντα στη διάθεση σας για να λύσουμε οποιαδήποτε απορία σας!

Όσο για την αμοιβή μας; Λαμβάνουμε μόνο ένα 5% μετά την δικαίωση σας, όπως ορίζει και το συμφωνητικό εργολαβικής δίκης που υπογράφουμε.

Ο δρόμος των διεκδικήσεων για τους συνταξιούχους είναι ανοιχτός!
Εσείς γνωρίζετε τι ποσό δικαιούστε πίσω;

Ποιοι έχουν δικαιωθεί;

 • Απόφαση 3037/2018 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης έκρινε ότι παρανόμως περικόπηκαν τα δώρα κύριας και επικουρικής σύνταξης βάσει των ν. 4093/12 και ν. 4051/12. Ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ οφείλουν να επιστρέψουν στον ενάγοντα αποζημίωση ύψους 6.689€ και 4.495€ αντίστοιχα.
 • Απόφαση 3780/2016 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών έκρινε ότι οι μηνιαίες αποδοχές συνταξιούχου του ΕΤΑΑ μειώθηκαν παράνομα βάσει του ν. 4093/12. Το ταμείο υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση ίση με τις διαφορές των συντάξεων για το χρονικό διάστημα μετά την 1/1/2013.
 • Απόφαση 5431/2018 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει σε συνταξιούχο που παράνομα της είχαν παρακρατήσει χρήματα από την μηνιαία της σύνταξη βάση του ν. 4093/12, το ποσό των 7.402,76 ευρώ με επιτόκιο 6%.
 • Απόφαση 1863/2018 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει σε μαζική προσφυγή συνταξιούχων το ποσό των 6.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους ενάγοντες συνταξιούχους για τις περικοπές που επέβαλλαν οι αντισυνταγματικοί ν. 4093/12 και ν. 4024/11.
 • Απόφαση 647/2019 δικαιώνει οριστικά και αμετάκλητα και σε δεύτερο βαθμό συνταξιούχο του ταμείου νομικών με αναδρομικά δύο ετών (Ιούλιος 2015-Ιούνιος 2017) και δικαιούται και επιστροφή των μειώσεων του 2018.

Παραδείγματα ποσών που διεκδικούν συνταξιούχοι

Μ. Νικόλαος, Συνταξιούχος ΙΚΑ

Ο κ. Νίκος βγήκε στη σύνταξη στο τέλος του 2011 με σύνταξη 1.592,34 ευρώ. Οι μειώσεις που υπέστη από τον νόμο 4093/12 και τις κρατήσεις για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων φτάνουν τα 19.065,75 ευρώ. Χρήματα που δικαιωματικα του ανήκουν και αποφάσισε να διεκδικήσει πίσω.

Κ. Αλέξανδρος, Συνταξιούχος δημοσίου

Ο κ. Αλέξανδρος είχε υποστεί μειώσεις στην σύνταξη του έως και 60%. Το ποσό που διεκδικεί πίσω ανέρχεται στα 27.000 ευρώ!

Μ. Μιχαήλ, Συνταξιούχος ΝΑΤ

Ο κ. Μιχάλης είδε την σύνταξη του να γίνεται βορά των νόμων 4093/12, 4024/11 και της ΚΥΑ ΝΑΤ 7%, στερώντας του τα δεδουλευμένα τόσων χρόνων. Η απόφαση του να διεκδικήσει πίσω ότι δικαιωματικά του ανήκει ήταν η σωστή καθώς πλέον διεκδικεί πίσω 34.012,80 ευρώ.

Λ. Μαρία, Σύνταξη χηρείας

Η κ. Μαρία έχει υποστεί περικοπές στην σύνταξη χηρείας που λαμβάνει 70%. Το ποσό που μπορεί να διεκδικήσει πίσω φτάνει τις 13.000 ευρώ και ήδη έχει ξεκινήσει την νομική διαδικασία για να τα λάβει πίσω!

Διεκδικήστε και εσείς πίσω τα αναδρομικά σας! Η εταιρεία μας δεν αμείβεται εάν δεν δικαιωθείτε!

Το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσετε είναι τα απαραίτητα διαχειριστικά έξοδα για την εκκίνηση της δικαστικής διαδικασίας (ενδεικτικά  για τον ν. 4093/12 97,58 + ΦΠΑ).

Τα δικαστήρια που δικαιώνουν

 • null
  Συμβούλιο της Επικρατείας
 • null
  Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών
 • null
  Ελεγκτικό Συνέδριο
 • null
  Μισθοδικείο

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να ενημερωθείτε για το ποσό που δικαιούστε

Τα στοιχεία που μας δίνετε χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την ενημέρωσή σας για θέματα συντάξεων σύμφωνα με τους όρους χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου

Επικοινωνήστε μαζί μας στα social

Scroll to Top

Εσείς γνωρίζετε τι ποσό δικαιούστε πίσω;

Επικοινωνήστε μαζί μας στα social