+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Τι δείχνει το νέο εκκαθαριστικό για τα αναδρομικά...

Ποια τα περιθώρια διεκδίκησης για συνταξιούχους πριν το 2016;

Συμπληρώστε τη φόρμα ή καλέστε στο
211-0121395

Τι εκπλήξεις σας επιφυλάσσει το νέο εκκαθαριστικό της σύνταξής σας;

Σίγουρα έχετε ακούσει πολλά για τις μειώσεις, σίγουρα έχετε καταλάβει και τη διαφορά στην “τσέπη” σας. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι συνταξιούχοι επωμίστηκαν και επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος κάθε κρίσης που περνά η χώρα.

Δείτε αναλυτικά το νέο εκκαθαριστικό:

 • 1. Το μεικτό ποσό της αρχικής σύνταξης προ φόρων.
 • 2. Το μεικτό ποσό της νέας σύνταξης προ φόρων.
 • 3. Οι κρατήσεις και μειώσεις αντισυνταγματικών νόμων, δηλαδή το συνολικό ποσό των αναδρομικών που μπορείτε να διεκδικήσετε. Μάθετε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • 4. Το παλαιό ποσό σύνταξης που λαμβάνατε έως 31/12 με τις μειώσεις.
 • 5. Η νέα σας σύνταξη. Το νέο ποσό της σύνταξης που προκύπτει από τον επανυπολογισμό.
 • 6. Η προσωπική διαφορά μέχρι να μηδενίσει.
 • 7. Το μηδενικό πληρωτέο ποσό των αναδρομικών.
 • 8. Το τελικό ποσό της (προσωρινής) σύνταξης σας.

Εύκολα διαπιστώνουμε ότι οι αντισυνταγματικές κρατήσεις που γίνονταν στην παλιά σας σύνταξη γίνονται και στην καινούρια, απλά με διαφορετικό τρόπο. Ουσιαστικά, οι κρατήσεις που έγιναν στην αρχική σας σύνταξη ενσωματώθηκαν στο νέο μεικτό συντάξιμο ποσό παρ’ όλο που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές.

 

Ένα απλό παράδειγμα για επεξήγηση:

Για έναν συνταξιούχο με αρχικό μεικτό ποσό σύνταξης στα 1561,53 ευρώ μετά τις αντισυνταγματικές κρατήσεις η σύνταξη του ανέρχεται στο ποσό των 1217,08. Η νέα του σύνταξη με βάση τον επανυπολογισμό θα είναι στα 1032,66€ προ φόρων.

Οι μηνιαίες κρατήσεις ανέρχονται στα 344,45€. Αυτό είναι το ποσό που λείπει μηνιαίως από την τσέπη σας και που μπορείτε να διεκδικήσετε.

Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να διεκδικήσετε το σύνολο των κρατήσεων από 31/12/18 και 3 χρόνια πίσω.
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα του συνταξιούχου αυτό ισοδυναμεί με 344,45 x 36 μήνες=12.400 ευρώ.

 

Πώς πρέπει να κινηθώ;

Ελέγξτε εαν έχετε ήδη προχωρήσει σε διεκδίκηση των κρατήσεων των νόμων 4093/12, 4024/11 και 4051/12

Οι νόμοι αυτοί είναι υπεύθυνοι για τις περικοπές που είδαν στις αποδοχές τους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν το 2016. Σε περίπτωση που έχετε ήδη κινηθεί βεβαιωθείτε πώς διεκδικείτε τα αναδρομικά για όλα τα έτη της περιόδου 2012 -2018. Το ΣτΕ συνεδρίασε στις 10/01/2020 για τα αναδρομικά και η απόφαση του αναμένεται στα τέλη Απριλίου. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν μόνο εκείνους που θα έχουν προσφύγει πριν την ημερομηνία έκδοσης της τελικής απόφασης. Η ημερομηνία αυτή πλησιάζει καθώς το ΣτΕ προχωρά σε συζητήσεις μέσω τηλεδιασκέψεων.

Ελέγξτε ότι έχετε κινηθεί νομικά προσβάλλοντας το Νέο Εκκαθαριστικό που επιβάλλει σημαντικές μειώσεις στο ποσό της σύνταξής σας

Με αυτό τον τρόπο διεκδικείτε από το ΣτΕ την επαναφορά της σύνταξής σας στα αρχικά στάδια, χωρίς επιπλέον μειώσεις και κρατήσεις. Η νομική οδός διασφαλίζει τη διεκδίκησή σας χωρίς να την αφήνει στην ευχέρεια του κράτους. Διασφαλίστε λοιπόν ότι οι μειώσεις και οι κρατήσεις δεν θα συνεχιστούν στη σύνταξή σας με βάση τα νέα δεδομένα. Φροντίστε να έχετε ολοκληρώσει τη διαδικασία πριν την έκδοση της τελικής απόφασης του ΣτΕ.

Δεν μπορώ να κινηθώ για τα αναδρομικά μετά την απόφαση του ΣτΕ άμα θέλω;

Αν δεν κινηθείτε άμεσα θα χάσετε δια παντός το δικαίωμα για οποιαδήποτε διεκδίκηση μετά την απόφαση ΣτΕ, καθώς θα λήξει οριστικά το θέμα των αναδρομικών. Όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν όσους έχουν προλάβει να προσφύγουν πριν την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.

 

Καλά τα λέτε αλλά τώρα με το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ δεν πάω πουθενά.

Πώς μπορώ να προχωρήσω τις διαδικασίες;

Μην ανησυχείτε. Έχουμε προνοήσει και για αυτό. Η εταιρεία μας δεν έχει σταματήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της ούτε λεπτό. Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε το προσωπικό μας και όσους επισκέπτονται τα γραφεία μας. Αξιοποιούμε την τεχνολογία για προχωράμε όλες τις υποθέσεις εξ αποστάσεως.

Από την ασφάλεια του σπιτιού σας λοιπόν:

 • Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 211-0121395, να μας στείλετε e-mail support@bcla.gr ή μέσω Messenger.
 • Να λάβετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και καθοδήγηση από την ομάδα μας.
 • Να λάβετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα για συμπλήρωση και αποστολή.
 • Να πληρώσετε να παράβολα ηλεκτρονικά ή μέσω ΕΛΤΑ στον Courier.
 • Να ολοκληρώσετε την υπόθεσή σας χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική σας παρουσία στα γραφεία μας.

 

Έχω τη δυνατότητα να σταματήσω τη μείωση κα να πάρω πίσω όσα μου έχουν κόψει;

Υπάρχει ακόμα αυτή η δυνατότητα. Μόνο όσοι κινηθούν νομικά για την επιστροφή του συνολικού ποσού κρατήσεων, για τα συνολικά έτη περικοπών εξασφαλίζουν τη διεκδίκησή τους. Με αυτό τον τρόπο δεν “κρέμεστε” από μια απόφαση που μπορεί να σας δώσει κάποιο ποσό από αυτό που σας έχει περικοπεί. Πρέπει να λάβετε επιστροφή όλου του ποσού και άμεσα!

 

Η τελική απόφαση του ΣτΕ…

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνεδρίασε στις 10/01/2020 με σκοπό λάβει όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να προχωρήσει σε μία τελική απόφαση σχετικά με την επιστροφή των αναδρομικών.

Κάποιοι θεωρούν πως είναι ουτοπικό να διεκδικεί κάποιος τα χρήματα των περικοπών του. Η αλήθεια πως το Κράτος πάντα έβρισκε δικαιολογίες ή μηχανισμούς έτσι ώστε να συνεχίζει τις μειώσεις και να μην προχωρά σε επιστροφές. Λόγω των μέτρων για τον COVID-19 έχει γίνει αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, αυτό δεν σημαίνει οτι το ΣτΕ σε προχωρά σε τηλε-διασκέψεις. Η απόφαση μπορεί να καθυστερήσει και αυτό “αγοράζει” χρόνο σε όσους δεν έχουν προλάβει να κινηθούν νομικά μέχρι σήμερα.

 

Η προσωπική διαφορά προστέθηκε με σκοπό να αντισταθμίσει τη “χασούρα” των αντισυνταγματικών κρατήσεων. Παρ’ όλα αυτά με την προσθήκη της προσωπικής διαφοράς το ποσό και πάλι δεν φτάνει το παλαιό ποσό σύνταξης προ φόρου. Το ποσό αυτό σταδιακά θα μειώνεται μέχρι να μηδενίσει. Με αυτό τον τρόπο οι συνταξιούχοι θα καταλήξουν να λαμβάνουν το νέο ποσό προ σύνταξης που αναγράφεται στον πίνακα και είναι φυσικά σημαντικά μειωμένο.

 

Όσοι δεν θέλουν να μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα και απαιτούν την επιστροφή των περικοπών τους θα πρέπει να κινηθούν άμεσα για να προσβάλλουν το εκκαθαριστικό. Δυστυχώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διασφαλιστεί η επιστροφή των χρημάτων εάν δεν υπάρξει απόφαση που να σας δικαιώνει. Με την απόφαση του δικαστηρίου στα χέρια σας κατοχυρώνεται η επιστροφή των περικοπών και μειώσεων στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

 

Μύθοι

Πραγματικότητα

Η απόφαση του ΣτΕ θα ισχύει για όλους τους συνταξιούχους.

Το ΣτΕ θα αποφασίσει για όσους έχουν προσφύγει ενώπιον του και θα αφορά εκείνους που πρόλαβαν να καταθέσουν πριν την ημερομηνία δημοσίευσης της τελικής απόφασης.
Το ΣτΕ θα ορίσει επιστροφές αναδρομικών.

Από την στιγμή που δεν δεσμεύεται νομικά με κάποιον τρόπο είναι στην απόλυτη ευχέρεια του Συμβουλίου και του Κράτους το ποσό που θα επιστραφεί, αν επιστραφεί, καθώς και σε τι βάθος χρόνου θα γίνει αυτό.

Το ΣτΕ έχει ήδη κρίνει τις νομοθεσίες συνταγματικές.

 

Το ΣτΕ έχει ήδη κρίνει αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες 4093/12 και 4024/11. Έχοντας αυτή την βάση γνωρίζουμε πως το έδαφος είναι εύφορο για την πλήρη διεκδίκηση των αναδρομικών.

Οι συνταξιούχοι πρέπει να περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ.

Αυτή ίσως είναι μία παγίδα που φρενάρει τις διεκδικήσεις. Όσοι αναμένουν και δεν διεκδικουν το συνολικό ποσό περικοπών, για τα συνολικά έτη που τις δέχτηκαν, αφήνουν τα πράγματα στη μοίρα τους και στην ευχέρεια του Κράτους, που δεν έχει σταθεί ποτέ ιδιαίτερα γενναιόδωρο απέναντί τους.

Ποιοι είμαστε

Η BCLA είναι μια σύγχρονη Δικηγορική Εταιρεία με έδρα την Καλλιθέα. Η εξειδικευμένη γνώση μας και η εμπειρία μας, μας βοηθάει να βρισκόμαστε στο επίκεντρο των εξελίξεων. Εδώ και 25 χρόνια στεκόμαστε δίπλα στους συνταξιούχους και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα τους. Το τμήμα εξυπηρέτησης μας βρίσκεται στη διάθεση σας 24/7 για να σας βοηθήσει σε οτιδήποτε χρειάζεστε.

ειπαν για εμασ στο facebook

Η ομάδα μας

Scroll to Top