+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Οφειλή σε Εφορία και Ταμεία; Αυτοί είναι οι 5 τρόποι για να γλιτώσεις την κατάσχεση

Οφειλή σε Εφορία και Ταμεία; Αυτοί είναι οι 5 τρόποι για να γλιτώσεις την κατάσχεση

Καταρριπτικός ο νέος ρόλος κατά των οφειλετών, που απειλούνται με κατασχέσεις. Σύμφωνα με τις νέες ισχύουσες διατάξεις για την αποπληρωμή των δημοσίων εσόδων, οι οφειλέτες οφείλουν να αποζημιώσουν τον δημόσιο φορέα, αλλιώς απειλούνται με κατάσχεση.
Δεν αναφέρονται όμως οι τρόποι που μπορείς γλιτώσεις από μια κατάσχεση.

Υπάρχουν 5 εναλλακτική τρόποι και είναι οι ακόλουθοι:

1. Ρύθμιση τμηματικής καταβολής

Η υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, μπορεί να πραγματοποιηθεί με ρύθμιση τμηματικής καταβολής.
Σύμφωνα με το νόμο 4152/2013 περί «πάγιας ρύθμισης», οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις φορολογικές αρχές, μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις ή, εάν προέρχονται από έκτακτη αιτία, σε έως και 48 μηνιαίες δόσεις. Ανεξάρτητα ποιας χρονολογίας είναι.
Αναμένεται να κατατεθούν διατάξεις που θα προβλέπουν νέες δυνατότητες ρύθμισης οφειλών σε έως και 36, 72 μηνιαίες δόσεις, καθώς επίσης και την αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων 100 και 120 μηνιαίων δόσεων.

2. Η ασφάλεια του «ακατάσχετου»

Οι οφειλέτες έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το ασφαλές μαξιλαράκι του “Ακατάσχετου”. Αυτό σημαίνει πως μπορεί ο οφειλέτης να κλειδώσει το ποσό των 1.250€ σε προσωπικο λογαριασμό, έτσι ώστε να μην κινδυνεύει να χάσει το ποσό αυτό, για την αποπληρωμή.
Συγκεκριμένα, για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου, ισχύει το ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ. Λειτουργεί σύμφωνα με τα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Για να μπορεί να κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας, ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό του, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά σχετική δήλωση στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ www.myaade.gov.gr. Έχει δικαίωμα ενός και μόνο λογαριασμού.
Κάθε μήνα θα μπορεί να αποθηκεύει το συνολικό ποσό, ποσά μισθών ή συντάξεων ή άλλων ασφαλιστικών βοηθημάτων και οφείλει να γνωστοποιήσει αυτόν τον λογαριασμό στην ΑΑΔΕ, ώστε να μην κατάσχονται απ’ αυτόν υπόλοιπα χαμηλότερα των 1.250 ευρώ.

3. Τμηματική αποπληρωμή

Η τμηματική αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου χρέους ανά μη τακτά διαστήματα με την καταβολή ποσών «έναντι», ιδίως αν το ποσό του χρέους υπερβαίνει κατά πολύ τα 500 ευρώ.
Κυρίως επιλέγεται όταν είναι αδύνατη η υπαγωγή του χρέους σε οποιαδήποτε ρύθμιση. Στόχος είναι να περιοριστεί κάτω από τα 500 ευρώ, που είναι το όριο πάνω από το οποίο επιτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων.
Ένας οφειλέτης μπορεί να έχει μη ρυθμισμένο ληξιπρόθεσμο χρέος και να αναζητά μια σχετική ρευστότητα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να πληρώνει «έναντι» του συνολικού αυτού χρέους σε οποιοδήποτε υποκατάστημα τράπεζας ή των ΕΛΤΑ ή σε οποιοδήποτε ΑΤΜ τράπεζας ή μέσω e-banking, χρησιμοποιώντας την Ταυτότητα Οφειλής, δηλαδή τον κωδικό πληρωμής που συνοδεύει το χρέος του.
Λίγο πολύ είναι μια μέθοδος καταβολής ποσών ως «έναντι». Επιλέγοντας τη κίνηση αυτή, επιτυγχάνεται η σταδιακή μείωση του υπολοίπου της οφειλής. Μειώνοντας κατά πολύ το ποσό, θα δει πως έτσι δεν θα είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο κατάσχεσης ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων που κατέχει.

4. Ένσταση ή αλλιώς αίτηση στον προϊστάμενο της ΔΟΥ

Σε περίπτωση που στον οφειλέτη έχει επιβληθεί το μέτρο κατάσχεσης άνω των 1.000€ , ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα υποβολής αίτησης. Αυτό μπορεί να γίνει προς τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ για μείωση του ποσού που υπόκειται σε κατάσχεση.

5. Πώληση ακινήτου ή περιουσιακού στοιχείου

Τελευταία επιλογή είναι η πώληση ακινήτου ή περιουσιακού στοιχείου, Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να πληρώσετε μέρος ή ολόκληρο τμήμα της οφειλής.
Σε περίπτωση ύπαρξης μεγάλου ληξιπρόθεσμου χρέους, υπάρχει το δικαίωμα πώλησης ακίνητης περιουσίας. Στην περίπτωση αυτή, ο ίδιος ο οφειλέτης επιλέγει ποιο ακίνητο θα πουληθεί και όχι ο οργανισμός.

Το νομικό αλλά & το οικονομικό τμήμα της ομάδας της Δικηγορικής Εταιρείας BCLA, εστιάζει στις περιπτώσεις που χρήζουν μέγιστης βοήθειας και αναλαμβάνει να δώσει τις καλύτερες για όλους λύσεις.
Αναλαμβάνουμε την μελέτη του φακέλου σας και έπειτα την καθοδήγησή και συμβουλή, για την σωστή ρύθμιση των χρεών σας, με ασφάλεια.

Επικοινωνήστε μαζί μας και αφήστε να σχεδιάσουμε το μέλλον σας, σύμφωνα με την δική σας τσέπη.

Οφειλή σε Εφορία και Ταμεία; Αυτοί είναι οι 5 τρόποι για να γλιτώσεις την κατάσχεση

Οφειλή σε Εφορία και Ταμεία; Αυτοί είναι οι 5 τρόποι για να γλιτώσεις την κατάσχεση

Οφειλή σε Εφορία και Ταμεία; Αυτοί είναι οι 5 τρόποι για να γλιτώσεις την κατάσχεση

Scroll to Top