Στις 10 Ιανουαρίου έλαβε χώρα η πολυαναμενόμενη πιλοτική δίκη του ΣτΕ, η “Δίκη των δικών” όπως τη χαρακτήρισαν πολλά ΜΜΕ, όπου συζητήθηκε το θέμα των αναδρομικών, δώρων και επιδομάτων των συνταξιούχων.
Φυσικά η εταιρεία μας ήταν παρούσα και εκπροσώπησε όλους τους συνταξιούχους, που της έχουν εμπιστευθεί τη διεκδίκηση των αναδρομικών τους.
Ο κ. Δημήτριος Δημητρίου ξεκίνησε την εισήγησή του λέγοντας ότι δεν μπορεί η βιωσιμότητα τού ασφαλιστικού συστήματος να οδηγεί σε αφανισμό των συνταξιούχων.
Υποστήριξε ότι οι περικοπές, που έχουν υποστεί τόσα χρόνια οι συνταξιούχοι, είναι αντίθετες τόσο προς το Σύνταγμα, όσο και προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και επιπλέον στην αρχή της αναλογικότητας, της αξιοπρεπούς διαβίωσης και στο δικαίωμα στην περιουσία.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι δεν είναι θεμιτό, ούτε και νόμιμο, να ομιλούμε για δημόσιο συμφέρον επί δέκα χρόνια και να επιβάλλονται επανειλημμένες περικοπές με το σκεπτικό αυτό.
Τόνισε ότι δεν έχουν προσδιοριστεί από κανένα Δικαστήριο τα διακριτά όρια του δημοσίου συμφέροντος και συγκεκριμένα πότε ξεκινά και πού καταλήγει το συμφέρον του δημοσίου ενώ από την άλλη πλευρά, οι συντάξεις μειώθηκαν οριζοντίως, χωρίς την σύνταξη εμπεριστατωμένης αναλογιστικής μελέτης, η οποία να προσδιορίζει το ενδεδειγμένο ύψος των περικοπών.
Τόσο ο κ . Δημήτριος Δημητρίου, όσο και οι άλλοι παρεμβαίνοντες, συνέπεσαν στα παρακάτω, σε ό,τι αφορά στην επιχειρηματολογία, που αναπτύχθηκε ενώπιον της ολομέλειας του ΣτΕ:
α) την υπενθύμιση ότι το ίδιο το ΣτΕ έχει τοποθετηθεί, ως προς την αντισυνταγματικότητα των νόμων 4051/12 και 4093/12, με τους οποίους επιβλήθηκαν μειώσεις σε συντάξεις και επιδόματα.
β) την εν γένει ισοπέδωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων και
γ) την εκ πλαγίου νομιμοποίηση των περικοπών αυτών, δια του ν. 4387/2016, δηλαδή του διαβόητου νόμου «Κατρούγκαλου».
δ) την αδυναμία του Δημοσίου να εξηγήσει γιατί, ενώ καταγράφονται ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και υπερπλεονάσματα εδώ και 5 χρόνια, οι αντισυνταγματικές αυτές μειώσεις συνεχίστηκαν, καταρρίπτοντας το επιχείρημα του άμεσου κινδύνου και του επείγοντος της νομοθεσίας, που είχε επικαλεστεί το Δημόσιο το 2012.
Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί το Πάσχα, εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών του ΣτΕ.
Θεωρούμε κορυφαίας σημασίας και ελπίζουμε να μην οπισθοχωρήσει από αυτή η κυβέρνηση, τη δήλωση του Υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση ότι: «αναδρομικά στους συνταξιούχους, εάν και εφόσον προκύψουν από αποφάσεις των δικαστηρίων, θα καταβληθούν στο σύνολό τους και μέχρι το τελευταίο ευρώ».
Στο σημείο αυτό, βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Υπουργός «δεσμεύεται» για το αυτονόητο, διότι είναι γνωστό ότι το δημόσιο υποχρεούται, από το νόμο, να συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις.
Πάντως, η απόφαση του ΣτΕ, για τη συγκεκριμένη πιλοτική δίκη, θα αφορά με βεβαιότητα, μόνο όσους έχουν ασκήσει ένδικο βοήθημα έως και την έκδοση της απόφασης.