Εν όψει της πρωτοφανούς γενικότερης ακρίβειας που αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα, αποφασίστηκε από τους χρηματοδοτικούς φορείς και τη Κυβέρνηση μία σχετική και υπό όρους “ανακωχή” με τους δανειολήπτες. Πλέον, και όπως προβλέπεται για το κοντινό μέλλον, θα προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και οι δανειολήπτες γενικότερα, σε ό,τι έχει να κάνει με την πρώτη τους κατοικία.
Ταυτόχρονα όμως, λόγω και πάλι της πρωτοφανούς αυτής ακρίβειας, υπάρχει εξαιρετική πίεση από την μεριά των χρηματοδοτικών φορέων να εισπράξουν τα έσοδά τους. Τι λύση βρήκαν;
Το ενδιαφέρον τους πλέον θα στρέφεται πρωταρχικά σε εμπορικά ακίνητα. Οι δράσεις προς αυτά, σύμφωνα με τους φορείς, δεν έχουν το ίδιο αντίκτυπο στην κοινωνία, και συνεπώς κάπως δικαιολογούνται.
Μέχρι λοιπόν να ξεκαθαριστεί το τοπίο, και να παρθούν και οι κατάλληλες νομικές και τεχνικές ρυθμίσεις, θα ισχύουν τα εξής:
- Παγώνουν προσωρινά όσοι πλειστηριασμοί αφορούν ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτό θα ισχύει μάλιστα ανεξαρτήτως αν οι δανειολήπτες έχουν εκκινήσει κάποια διαδικασία ρύθμισης χρέους με τον καινούριο νόμο ή όχι. Τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2022, δεν προβλέπεται να γίνει κανένας τέτοιος πλειστηριασμός.
- Παγώνουν επίσης και οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών. Εδώ βέβαια υπάρχουν εξαιρέσεις, τις οποίες και θα εξηγήσουμε. Το “πάγωμα” αυτό δεν θα έχει να κάνει με το αν οι δανειολήπτες ανήκουν ή όχι σε κάποιο ευάλωτο νοικοκυριό. Αντιθέτως, θα έχει να κάνει με το που βρίσκεται το ακίνητο, και το πόσο μεγάλο είναι. Θεωρείται από τους χρηματοδοτικούς φορείς, πως δεν έχει το ίδιο αντίκτυπο να βγει σε πλειστηριασμό ένα σπίτι 80 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας, με μία βίλα ενός εκατομμυρίου στα Βόρεια Προάστια.
Σαφώς, το να σταματούσαν ξαφνικά οι πλειστηριασμοί για αυτές τις δύο κατηγορίες ακινήτων θα επηρέαζε αρνητικά και άμεσα τις τσέπες των χρηματοδοτικών φορέων. Προκειμένου να υλοποιηθεί λοιπόν αυτό το πλάνο, αποφασίστηκε πως το εισοδηματικό αυτό “κενό” θα καλυφθεί με εμπορικά ακίνητα. Έχει πλέον δοθεί το πράσινο φως σε μαζικούς πλειστηριασμούς τέτοιου είδους, που κυρίως απ’ ότι φαίνεται αφορούν καταστήματα, γραφεία, ξενοδοχεία, και άλλα ακίνητα τέτοιας φύσης.
Δεν θα γινόταν άλλωστε να παγώσουν οι πλειστηριασμοί τελείως. Ο φόβος τους από μόνος του άλλωστε οδηγεί καθημερινά πολλούς δανειολήπτες σε ρυθμίσεις οφειλών ή μέχρι και ιδιωτική πώληση ακινήτων με μεγαλύτερο κέρδος. Μέσα λοιπόν στο 2022, αναμένονται να βγουν σε πλειστηριασμό ακριβά σπίτια, γραφεία, ξενοδοχεία και καταστήματα. Αντιθέτως, οι πρώτες κατοικίες, ειδικά ευάλωτων νοικοκυριών αποκτούν προσωρινή “ασυλία”.
Σαφώς, πάντα είναι πιθανό να αποφύγετε έναν πλειστηριασμό εξ ολοκλήρου, αρκεί μόνο να έχετε την ορθή νομική καθοδήγηση. Ένα μελετημένο πλάνο πτώχευσης, ή μια σωστή ρύθμιση οφειλών είναι το πιο σημαντικό σας όπλο προς την απόκτηση μίας δεύτερης ευκαιρίας. Στην BCLA Δικηγορική Εταιρεία, οι δεκαετίες εμπειρίας μας πάνω σε σχετικές ρυθμίσεις και νομοθεσίες είναι ένας ανεκτίμητος σύμμαχος για τέτοιες διαδικασίες.
Επικοινωνήστε μαζί μας, θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.