Με τον καινούργιο νόμο επ’ αριθμό 4738/2020 διευκολύνεται πλέον σημαντικά η διαδικασία πτώχευσης για μικρές επιχειρήσεις, ιδιώτες, αλλά και μεγαλύτερες οντότητες. Πάρθηκαν δηλαδή μέτρα τα οποία επιτρέπουν με ευκολία σε κάποιον να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία, να διευθετήσει τις οφειλές του, και να εκμεταλλευτεί αυτήν την ενιαία διαδικασία πτώχευσης προς όφελός του.
Οι ρυθμίσεις, προκύπτουν αυτόματα από την σχετική πλατφόρμα, δίνεται η επιλογή στον οφειλέτη να τις διαπραγματευτεί πριν οριστικοποιηθούν. Αρκεί μόνο να γνωρίζει τις δυνατότητες έχει.
Συμπεριληπτικά από μεριάς μας παραθέτουμε τα εξής βοηθήματα.
Ο νόμος προβλέπει όντως την διαγραφή οφειλών αλλά υπό όρους, τους οποίους και θα επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε. Αρχικά, δεν επηρεάζει σε κάτι αν το χρέος είναι προς κάποιον χρηματοδοτικό φορέα, πιστωτές, ή το Δημόσιο, το μόνο που αλλάζει είναι το ποσοστό του χρέους που μπορεί να διαγραφεί.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η μερική διαγραφή οφειλών έως και 75% επί της βασικής οφειλής αλλά και έως 95% επί των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όταν πρόκειται για οφειλές προς Α.Α.Δ.Ε. ή και Ε.Φ.Κ.Α.. Εν συνεχεία, προβλέπεται επίσης μία διαγραφή έως και 80% επί της βασικής οφειλής αλλά και έως 100% των τόκων από δάνεια προς τράπεζες ή εταιρείες που διαχειρίζονται απαιτήσεις από δάνεια και πιστωτές. Τέλος, προβλέπεται και η μακροχρόνια αποπληρωμή των λοιπών οφειλών. Πιο αναλυτικά, δίνεται η δυνατότητα τα χρέη να ρυθμιστούν σε έως 180 δόσεις (όταν είναι προς νομικά πρόσωπα), σε έως 240 δόσεις προς το Δημόσιο, αλλά και σε έως 420 δόσεις όταν μιλάμε για δάνεια και διάφορες πιστώσεις.
Για να επιτευχθεί λοιπόν η διαγραφή του χρέους το μόνο που χρειάζεται κανείς να αποδείξει είναι πως υπάρχει όντως οικονομική αδυναμία εξόφλησης και από μεριάς του οφειλέτη αλλά και από μεριάς των εγγυητών ή συνοφειλετών. Επίσης, χρειάζεται να δειχθεί πως η αξία του οφειλέτη, δεν ξεπερνά το ύψος της οφειλής. Η διαδικασία αυτή είναι εφικτή για την πλειοψηφία των οφειλετών, αρκεί μόνο να γνωρίζουν καλά τι να περιμένουν σε κάθε βήμα.
Ο οφειλέτης πρέπει να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί την ρύθμιση με το δημόσιο, τους πιστωτές αλλά και τις τράπεζες πριν αυτή γίνει οριστική. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα βεβαιωθεί πως η ρύθμιση θα είναι πραγματικά συμφέρουσα προς αυτόν. Ανεξαρτήτως το ποιους αφορά η οφειλή, πρέπει πάντα να κοιτάμε να διαγράψουμε όσο μεγαλύτερο μέρος της μπορούμε, αλλά και να μικρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το ποσό των δόσεων. Έτσι το καινούριο ξεκίνημα θα γίνει χωρίς άγχος, και χωρίς προϋπάρχουσες υποχρεώσεις.
Συμπληρωματικά, υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα μεταβίβασης (προσωρινής ή και μη) μέρους περιουσίας του οφειλέτη, αποσκοπώντας στην διασφάλισή του, στη περίπτωση που κάτι τέτοιο είναι θεμιτό. Τέλος καλό είναι να γνωρίζετε πως πάντα μπορούν να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί, αρκεί μόνο να γνωρίζετε πότε να τους περιμένετε.
Είναι λοιπόν αυτονόητο πως ενώ η διαδικασία έχει σχετικά απλοποιηθεί συγκριτικά με το τι ίσχυε μέχρι πρότινος, δεν παύει να είναι απαιτητική. Στην περίπτωση που κάποιος χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσει αυτόν τον νόμο, μοναδική μας συμβουλή είναι να έχετε έναν εμπειρογνώμον στο πλάι σας. Κυριολεκτικά μπορούν να επιτευχθούν θαύματα, αρκεί να μπορείτε να περιηγηθείτε του συστήματος δίχως απρόσμενες εκπλήξεις και με έναν και μόνο στόχο, την απόκτηση μίας δεύτερης ευκαιρίας.
Μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Τα χρόνια εμπειρίας μας σε διαπραγματεύσεις είναι ένα σημαντικό εργαλείο σε υποθέσεις σαν και αυτές. Μην ξεχνάτε πως ένα επιτυχημένο πλάνο πτώχευσης είναι το Α και το Ω.
Ελάτε να το σχεδιάσουμε μαζί.
Ήρθε η ώρα για μία καινούργια αρχή.