Μια, κατά γενική ομολογία, τραγική απόπειρα μείωσης των κρατικών δαπανών αποτελεί ο νόμος 3487/2016 (ο περίφημος ‘Νόμος Κατρούγκαλου’) σχετικά με το ζήτημα των συντάξεων χηρείας. Σύμφωνα λοιπόν με το νέο νόμο οι γυναίκες σύζυγοι των θανόντων θα παίρνουν (αν θα την παίρνουν!) τη λεγόμενη σύνταξη χηρείας, υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τις οποίες και ακολούθως θα εξετάσουμε. Αυτό που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε εξαρχής ως προς το συγκεκριμένο νόμο είναι ότι οι προϋποθέσεις που θέτει ως προς τη σύνταξη χηρείας είναι σε τέτοιο βαθμό αυστηρές που δε θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε πως οι άνδρες σύζυγοι θα φοβούνται, πλέον, ακόμη και να πεθάνουν! Δεν αρκεί λοιπόν στη χήρα ο πόνος της απώλειας του συζύγου, καλείται πλέον να αντιμετωπίσει και την ανάλγητη πραγματικότητα που της επιβάλει η Κυβέρνηση. Θα εξετάσουμε διεξοδικά, στη συνέχεια, τί προβλέπει ο συγκεκριμένος νόμος, αφήνοντας ουσιαστικά ‘ξεκρέμαστες’ αρκετές Ελληνίδες.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο νόμο, το ποσοστό σύνταξης που δικαιούται ο επιζών σύζυγος σε περίπτωση θανάτου του συζύγου του κρίνεται από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
–ΟΤΑΝ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΕΠΕΛΘΕΙ ΠΡΟ ΤΗΣ 13ΗΣ ΜΑΙΟΥ 2016:
- Εάν ο/η σύζυγος είναι 65 ετών και άνω λαμβάνει σύνταξη Δημοσίου ή ΟΓΑ, η σύνταξη χηρείας αντιστοιχεί σε ποσοστό 100% της σύνταξης του θανόντος.
- Εάν ο/η σύζυγος είναι 65 ετών και άνω και λαμβάνει σύνταξη άλλων φορέων πλην Δημοσίου ή ΟΓΑ η σύνταξη χηρείας αντιστοιχεί σε ποσοστό 70% της σύνταξης του θανόντος.
- Εάν ο/η σύζυγος είναι κάτω των 65 ετών, η σύνταξη χηρείας αντιστοιχεί σε ποσοστό 70% της σύνταξης του θανόντος.
-ΟΤΑΝ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΕΠΕΛΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗ 13Η ΜΑΙΟΥ 2016 (άρ. 12 και 16 του ν. 4387/2016, αρ. πρωτ. Φ80000/οικ. 60272/2196/23-12-2016 εγκύκλιος):
- Eάν ο/η σύζυγος είναι 55 ετών όταν αποβιώσει ο/η σύζυγος, λαμβάνει δια βίου τη σύνταξη, ενώ αν είναι μικρότερη/ος, τη λαμβάνει καταρχήν για 3 χρόνια. Μετά την 3ετία εξετάζεται αν ο/η χήρος/α συμπλήρωσε τα 55 έτη. Αν τα έχει συμπληρώσει, παίρνει ξανά τη σύνταξη δια βίου στα 67 έτη.
- Εάν ο επιζών σύζυγος έχει ανήλικα τέκνα ή αν τα τέκνα του είναι έως 24 ετών και σπουδάζουν, θα λάβει εκ νέου τη σύνταξη στα 67 ακόμη κι αν δε συμπληρώνει μετά την 3ετία τα 55, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα συμπληρώσει όταν τα παιδιά γίνουν 18 ή 24, εφόσον σπουδάζουν.
- Η σύνταξη χηρείας θα αντιστοιχεί στο 50% της σύνταξης του θανόντος με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και το σύνολο των αποδοχών για τις οποίες έχουν καταβληθεί εισφορές και όχι στο 70% που προβλέπεται για παλαιές συντάξεις χηρείας.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το συγκεκριμένο νόμο, τα κριτήρια βάσει των οποίων γίνεται η επιλογή μεταξύ δύο ή περισσότερων συντάξεων είναι τα ακόλουθα:
- Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δεν έχουν δικαίωμα επιλογής.
- Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι μπορούν να επιλέξουν με κριτήριο το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης (π.χ. συμφέρει περισσότερο να λαμβάνουν σύνταξη από το ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ σε σχέση με τον ΟΓΑ).
Τέλος, στην περίπτωση διεκδίκησης αναδρομικών από την/τον σύζυγο, τίθεται ως προϋπόθεση να υπάρχει ασφαλιστικός δεσμός τουλάχιστον τα τελευταία 5 έτη από εκείνο που επήλθε ο θάνατος του ασφαλισμένου/ης (δηλ. ο γάμος να έχει τελεστεί κατά την τελευταία 5ετία).
Θα πρέπει να τονίσουμε πως ο νόμος αυτός έχει εγείρει την κοινωνική κατακραυγή. Αρκεί να αναλογιστούμε πως η σύζυγος του θανόντος, προκειμένου να πάρει τη σύνταξη χηρείας θα πρέπει να είναι 55 ετών! Αν π.χ. είναι 52 ετών θα την πάρει για 3 χρόνια και μετά θα της χορηγηθεί εκ νέου στα 67 της χρόνια!!! Αν δε, είναι κάτω των 52 ετών θα την πάρει μόνο για 3 χρόνια και δε θα την ξαναπάρει ποτέ. Οι φωνές που ζητούν επαναφορά του παλαιού νόμου ως προς τη σύνταξη χηρείας, χαρακτηρίζοντας το τωρινό, ως το πλέον εγκληματικό νομοθέτημα που έχει κατατεθεί στην Ιστορία της χώρας, ολοένα και πληθαίνουν.