BCLA - Δικηγορική εταιρεία:

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε την εισφορά Αλληλεγγύης αντισυνταγματική.
Οι συνταξιούχοι προχωρούν σε νέες αγωγές.

Ήρθε η στιγμή να πάρετε τα χρήματα που σας ανήκουν πίσω!
Καλέστε μας στο 211-0121395 ή συμπληρώστε τη φόρμα

  Τα στοιχεία που μας δίνετε χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την ενημέρωσή σας για θέματα συντάξεων σύμφωνα με τους όρους χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου

  Κερδισμένοι όσοι μας εμπιστεύτηκαν από την αρχή!

  Για περισσότερα από πέντε χρόνια, η Δικηγορική Εταιρεία BCLA, στέκεται δίπλα στον αγώνα των συνταξιούχων να λάβουν τα αναδρομικά τους από τις παράνομες περικοπές που έγιναν στη σύνταξη τους από το 2015 και έπειτα. 

  Από την πρώτη στιγμή, τονίσαμε, ότι ο μόνος τρόπος να διεκδικήσουν το σύνολο των περικοπων τους είναι να καταθέσουν αγωγή. 

  Η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου  (αρ. απ. 504/2021) έκρινε τις περικοπές στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) αντισυνταγματική! Σύμφωνα με τα δεδομένα της απόφασης, όσοι κατέθεσαν αγωγή από την πρώτη στιγμή θα ευνοηθούν λαμβάνοντας πίσω εξ ολοκλήρου την Εισφοράς Αλληλεγγύης. Αντίθετα, όσοι αποφάσισαν να κινηθούν νομικά από το Φεβρουάριο του 2017 και έπειτα για την αξίωση των δεδουλευμένων τους, κινδυνεύουν να λάβουν πίσω μόνο τα δύο τελευταία έτη ενω σίγουρα δεν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν πάνω από 5 χρόνια!

  Η νέα απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου 2021, επιβεβαιώνει την επιδίωξη μας να παροτρύνουμε τους συνταξιούχους να διεκδικήσουν από την αρχή όλα όσα δικαιούνται. Όσοι έχουν κάνει ήδη αγωγή διεκδικούν πάνω από 5 έτη αναδρομικών. Ειδικότερα, η απόφαση αναφέρει ότι υπάρχει περίπτωση να μπει κόφτης παραγραφής στη 2ετία και οι συνταξιούχοι να λάβουν επιστροφή μόνο για τα έτη 2017 και 2018 και μηδενική επιστροφή από το 2019 και μετά. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν πάνω από 5 χρόνια.  Η εφαρμογή της νέας απόφασης αφορά τις περικοπές που έγιναν τόσο πριν, όσο και μετά το Νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016).

  Οι 4 κατηγορίες συνταξιούχων Δημοσίου που θα λάβουν επιστροφή.

  • 1η κατηγορία

   Συνταξιούχοι που άσκησαν προσφυγές πριν από τον Φεβρουάριο του 2017. Οι εν λόγω συνταξιούχοι δικαιούνται το συνολικό ποσό αναδρομικών από την έναρξη της κράτησης μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης αγωγής.
   Παράδειγμα: Συνταξιούχος που έκανε προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο το 2016 δικαιούται αναδρομικά ΕΑΣ από το 2010, δηλαδή θα λάβει το συνολικό ποσό πέραν της 5ετίας.

  • 2η κατηγορία

   Συνταξιούχοι που κινήθηκαν νομικά μετά τη δημοσίευση της απόφασης 244/2017. Οι συνταξιούχοι που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία δικαιούνται αναδρομικά από τον Φεβρουάριο του 2017 και μετά και όχι για το διάστημα πριν από την λήψη της απόφασης.
   Παράδειγμα: Συνταξιούχος που προχώρησε σε αγωγή το 2019 δικαιούται αναδρομικά για τα έτη 2017, 2018 και 2019.

  • 3η κατηγορία

   Συνταξιούχοι που θα ασκήσουν άμεσα αγωγή για να ευνοηθούν από την απόφαση.
   Η νέα απόφαση δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου 2021. Όσοι κινηθούν νομικά θα δικαιούνται -με τα έως τώρα δεδομένα- αναδρομικά από τον Φεβρουάριο του 2017 και μετά με όριο την 5ετία.
   Σε περίπτωση που μπει κόφτης παραγραφής στη 2ετία, θα λάβουν επιστροφή μόνο για τα έτη 2017 και 2018 και μηδενική επιστροφή από το 2019 και μετά.

  • 4η κατηγορία

   Συνταξιούχοι που δεν πρόλαβαν ή δεν σκοπεύουν να καταθέσουν αγωγή.
   Εάν είχαν προχωρήσει σε αίτηση διακοπής της ΕΑΣ προς το Γενικό Λογιστήριο μετά το 2017, το πιθανότερο είναι πως θα πάρουν ένα μικρό ποσό αναδρομικών μόνο για 24 μήνες. Αν δεν είχαν κάνει καμία κίνηση χάνουν οριστικά τα αναδρομικά τους.

   

  Θριαμβευτικές Αποφάσεις για τους Συνταξιούχους

  Οι δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν τους συνταξιούχους και τους επιστρέφουν το συνολικό ποσό αναδρομικών για τα συνολικά έτη περικοπών. Διεκδικούν και λαμβάνουν αναδρομικά 4093/12, 4024/11, ΕΑΣ, δώρα εορτών, επιδόματα αδείας, επικουρική και τόκους.

  Αρ. Απ. 363/2020: Συνταξιούχος θα λάβει αναδρομικά 35.838 ευρώ.

  Tο Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να επιστρέψει σε συνταξιούχο το ποσό των 35.838 ευρώ, νομιμοτόκως (Αρ. Απ. 363/2020). Η επιστροφή αυτή αφορά το συνολικό ποσό των αναδρομικών που αφαιρέθηκαν μέσω αντισυνταγματικών νόμων από τις συντάξεις την περίοδο 2013 έως το 2018 (5 έτη).

  Αρ. Απ 504/2021: Το Ελεγκτικό καταρρίπτει την Εισφορά Αλληλεγγύης.

  Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε και σφράγισε την επιστροφή αναδρομικών και Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Η εφαρμογή της νέας απόφασης αφορά τις περικοπές που έγιναν τόσο πριν, όσο και μετά το Νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016).

  Η υπ’ αριθμόν 504/2021 απόφαση δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου 2021 και έφερε το τέλος της ΕΑΣ, καθώς το Ελ.Συνέδριο την όρισε ως αντισυνταγματική. Η συγκεκριμένη εισφορά θα πρέπει άμεσα να σταματήσει να εφαρμόζεται και στις νέες συντάξεις. 400.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου επωφελούνται από τη νέα απόφαση.

  Πόσος χρόνος θα χρειαστεί μετά την δικαστική απόφαση για να λάβω την επιστροφή;

  Σύμφωνα με το Νόμο 3068/2002 «Συμμόρφωση της Διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις ΚΛΠ» και το άρθρο 1 ορίζεται ότι: Η Διοίκηση έχει την υποχρέωση να εκτελεί άμεσα τις δικαστικές αποφάσεις που λαμβάνονται. Στο άρθρο 3 του νόμου μάλιστα αναφέρει ότι: Υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί προθεσμία στο Δημόσιο έως και 3 μήνες από δικαστική επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση αν έχετε στα χέρια σας δικαστική απόφαση με το όνομα σας η διαδικασία επιστροφής αναδρομικών θα διαρκέσει το πολύ 3 μήνες.

  Μπορώ να διεκδικήσω το ΕΑΣ σήμερα;

  Ποιοι είμαστε

  Η BCLA είναι μια σύγχρονη Δικηγορική Εταιρεία με έδρα την Καλλιθέα. Η εξειδικευμένη γνώση μας και η εμπειρία μας, μας βοηθάει να βρισκόμαστε στο επίκεντρο των εξελίξεων. Εδώ και 25 χρόνια στεκόμαστε δίπλα στους συνταξιούχους και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα τους. Το τμήμα εξυπηρέτησης μας βρίσκεται στη διάθεση σας 24/7 για να σας βοηθήσει σε οτιδήποτε χρειάζεστε.

  Επικοινωνήστε μαζί μας στα social

  Scroll to Top