Το ιατρικό σύστημα και οι αναχρονισμένες τεχνικές οδηγούν στην υιοθέτηση λανθασμένων ή μη αποδοτικών θεραπειών.
Στην ημερίδα «1stEvidenceBasedHealthcare 2018» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα παρατέθηκαν έρευνες και στοιχεία που αποκαλύπτουν το μεγάλο ποσοστό των ασθενών που καθημερινά βάλλεται από το ιατρικό σύστημα και τις “τρύπες” του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.
Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας Υγείας Γ. Γιαννόπουλος χαρακτήρισε πολύ σοβαρό έλλειμμα το ότι τα Μητρώα Ασθενών δεν έχουν περάσει στην καθημερινή μας ζωή και παραδέχθηκε πως ταυτόχρονα, εξακολουθεί να υπάρχει και σοβαρή έλλειψη διαλειτουργικότητας των Μητρώων με τους ηλεκτρονικούς φακέλους των ασθενών.
O Γενικός Γραμματέας τόνισε: «πως στόχο αποτελεί η διακοπή πρακτικών μη τεκμηριωμένης ιατρικής, εξαιτίας της ανάγκης περιορισμού της δαπάνης».
Δηλαδή ο ΓΓ παραδέχτηκε, με απλά λόγια, πως οι ασφαλισμένοι που εξακολουθούν να πληρώνουν υψηλότατες εισφορές (ή που τις έχουν ήδη πληρώσει αν είναι συνταξιούχοι) δεν λαμβάνουν της θεραπείας που πρέπει αφού λόγω μνημονίων οι δαπάνες για το σύστημα υγείας έχουν περικοπεί!
Οι αδικίες εις βάρος των ασθενών πολλαπλασιάζονται ανά τα έτη και ήρθε η στιγμή όλοι όσοι έχουν ζημιωθεί να δικαιωθούν. Με την υποστήριξη της BCLA μπορείτε να αποζημιωθείτε για ιατρικά λάθη, όπως λάθος διάγνωση, χειρουργική ιατρική αμέλεια, παροχή παραϊατρικής, πρόκληση σωματικών βλαβών, καθυστερημένα ραντεβού μέχρι και απρεπή συμπεριφορά του γιατρού.
Σύμφωνα με το NationalInstitute of Medicine των Η.Π.Α. 44.000-98.000 άνθρωποι πέφτουν θύματα ιατρικού λάθους κάθε χρόνο και εν τέλει καταλήγουν. Οι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα ότι 1 στους 500 ασθενείς που εισάγεται σε νοσοκομείο απεβίωσε από ιατρικό λάθος.
Βασικότερο πρόβλημα δεν αποτελεί έλλειψη γνώσης, αλλά το κενό μεταξύ νέων δεδομένων και κλινικής πράξης.
Οι “ειδικοί” έχοντας την πλήρη εμπιστοσύνη των ασθενών τους, οι οποίοι εναποθέτουν όλες τους τις ελπίδες και τις “οικονομίες”στην ιατρική επιστήμη, δεν δίνουν τη σωστή βαρύτητα και προσοχή με αποτέλεσμα να προβαίνουν πολλάκις σε ιατρικά ατοπήματα που ζημιώνουν ανεπανόρθωτα τους ασθενείς τους.
Επίσης ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας – Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Υφαντόπουλος, παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ίδιας ημερίδας αποτελέσματα της έρευνας Webrating Health στους επαγγελματίες υγείας, η οποία αναφέρεται στην εφαρμογή των μητρώων ασθενών και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην χώρα μας.
Ο καθηγητής τόνισε: «Όταν μιλάμε για μητρώα ασθενών στην Ελλάδα, μιλάμε ακόμα για χαρτούρα. Οι φάκελοι μιας κλινικής δεν είναι πάντα εύκολο να συνδυαστούν με τους φακέλους μιας άλλης κλινικής. Δεν αρκεί ότι βγάλαμε μια απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Το θέμα δεν είναι απλώς να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων αλλά και να μπορεί να εφαρμοστεί».
Η έρευνα αναφέρει χαρακτηριστικά:
- Το 74% των γιατρών και το 82 % των φαρμακοποιών θεωρούν σημαντικά τα μητρώα ασθενών για την άσκηση πολιτικής υγείας στην χώρα μας.
- Οι φαρμακοποιοί θεωρούν σημαντικότερο το ΗΤΑ σε σύγκριση με τους γιατρούς.
- Το 91% των γιατρών και το 91% των φαρμακοποιών είπαν «Δώστε μας, στοιχεία.» Συμφωνούν με την άσκηση της ιατρικής βάσει επιστημονικής και κλινικής τεκμηρίωσης.
- Οι νέοι γιατροί πιστεύουν περισσότερο στην εξοικονόμηση πόρων λόγω εφαρμογής των κλινικών δεδομένων.
- Γιατροί και φαρμακοποιοί, που είναι νέοι στο επάγγελμα, πιστεύουν περισσότερο στην εξοικονόμηση πόρων από την εφαρμογή των μητρώων των ασθενών.
- Οι νέοι γιατροί και φαρμακοποιοί δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στη σημαντικότητα των μητρώων ασθενών.
- Το 89% φαρμακοποιών και το 71% γιατρών θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Αν νιώθετε ότι έχετε αδικηθεί επικοινωνήστε με τους συμβούλους της BCLA, στο τηλέφωνο 211-0121395 και ενημερωθείτε για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε για να δικαιωθείτε.