Το πλαίσιο που εξηγεί αλλά και προσδιορίζει τις ικανότητες και της υποχρεώσεις του «διαχειριστή αφερεγγυότητας» σύμφωνα τον Πτωχευτικό Κώδικα, τροποποιήθηκε με τον πρόσφατο Νόμο 4423/2016 και συγκεκριμένα το άρθρο 51, ενώ η εναρκτήρια ημερομηνία ισχύος ορίστηκε για την 1η Ιανουαρίου 2017.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Νόμου 4423/2016 ορίζεται ότι:
- Από 1.1.2017 οι αρμοδιότητες του συνδίκου, του μεσολαβητή, του ειδικού εντολοδόχου και του ειδικού εκκαθαριστή ασκούνται από τον «διαχειριστή αφερεγγυότητας» όπως προβλέπονται στον Πτωχευτικό Κώδικα (N. 3588/2007).
- Ως διαχειριστής αφερεγγυότητας διορίζεται φυσικό πρόσωπο εγγεγραμμένο σε μητρώο που τηρείται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στο μητρώο διαχειριστών αφερεγγυότητας μπορούν να εγγραφούν όσοι επιτύχουν σε γραπτές πανελλήνιες εξετάσεις που προκηρύσσονται με απόφαση της Επιτροπής Διαχείρισης Αφερεγγυότητας.
- Στην απόφαση αυτή -και σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος- καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή των γραπτών πανελληνίων εξετάσεων.
- Οι εξετάσεις διενεργούνται από Επιτροπή Εξετάσεων, η οποία επιλέγει τα θέματα και βαθμολογεί τους υποψηφίους.
- Η Επιτροπή Εξετάσεων συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εγκρίνεται ο Κώδικας Δεοντολογίας των Διαχειριστών Αφερεγγυότητας.
Στην Επιτροπή Διαχείρισης Αφερεγγυότητας προβλέπεται και διαδικασία καταγγελίας πράξεων ή παραλείψεων των διαχειριστών που ενδέχεται να αποτελούν πειθαρχικά παραπτώματα. Η ίδια επιτροπή καθορίζει τη διαδικασία εξέτασης των καταγγελλομένων.
Ο «διαχειριστής αφερεγγυότητας» υποχρεούται να συμμετέχει σε προγράμματα διαρκούς επιμόρφωσης, τα οποία διοργανώνονται από πιστοποιημένους φορείς επιμόρφωσης.
Με Προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις πιστοποίησης των φορέων επιμόρφωσης, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις επιμόρφωσης των διαχειριστών αφερεγγυότητας.
Ο «διαχειριστής αφερεγγυότητας» οφείλει να ενεργεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του με ανεξαρτησία, αμεροληψία, εντιμότητα και επαγγελματισμό, ώστε να εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των πιστωτών και του οφειλέτη.