BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Τραπεζικές χρεώσεις «Παρανομία» διαρκείας σε βάρος των δανειοληπτών

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, αν όχι το μεγαλύτερο, που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες είναι οι χρεώσεις των τραπεζών. Είτε πρόκειται για τα λεγόμενα «έξοδα φακέλου», είτε φέρουν τον χαρακτηρισμό «εργασίες», δικαστικές αποφάσεις έχουν αποφανθεί και καταλήξει με τον πλέον επίσημο τρόπο στο ότι πρόκειται για παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις δανειοληπτών, που ενώ αρχικά αιτήθηκαν και έλαβαν από την τράπεζα ένα συγκεκριμένο χ ποσό, βρίσκονται στην πορεία να χρωστούν – σε πολλές περιπτώσεις – ακόμα και το διπλάσιο από αυτά που έλαβαν.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, αλλά ακόμα και με τους ίδιους τους δανειολήπτες, το βασικότερο πρόβλημα όλων και κύριος παράγοντας για την… προς τα πάνω πορεία που ακολουθεί η οφειλή ενός δανείου, δεν είναι άλλο από το ζήτημα των επιτοκίων, ειδικά σε περιπτώσεις δανεισμού όπου αυτό είναι κυμαινόμενο.

Και αυτό, γιατί οι τράπεζες με τις… ευλογίες των αρμόδιων αρχών ή ακόμα και ενάντια σε σχετικές υποδείξεις, παραινέσεις, αλλά και ρυθμιστικούς κανονισμούς, παραβαίνουν τα συμφωνηθέντα αυξάνοντας τα επιτόκια κατά το δοκούν ή σε απλά λόγια όπως και όποτε εκείνες το κρίνουν απαραίτητο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κ. Μ.Π (για ευνόητους λόγους δεν αναφέρουμε το όνομά του), ο οποίος καταγγέλλει ότι για ένα δάνειο των 120.000 ευρώ, βρίσκεται αυτή τη στιγμή να χρωστά περίπου 220 χιλιάδες ευρώ.

«Χρειαζόμουν το δάνειο για να μπορέσω να τακτοποιήσω μια σοβαρή μου υπόθεση. Αυτός είναι και ο λόγος που ουσιαστικά δέχτηκα τη συμφωνία που μου βάλανε στο τραπέζι. Έτσι, σήμερα έχω βρεθεί σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που ήμουν και πλέον βρίσκομαι σε απόγνωση», μας λέει.

Εκτός, όμως, από το θέμα των επιτοκίων (τα οποία, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες και ειδικούς που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, θα έπρεπε να έχουν υποχωρήσει χάρη στην επιτυχή ανακεφαλαίωση των τραπεζών), προκύπτει και ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που ουσιαστικά εντάσσεται κι αυτό στην κατηγορία των αθέμιτων πρακτικών που ακολουθούν και εφαρμόζουν οι τράπεζες, σε βάρος των δανειοληπτών.

Αυτό δεν είναι άλλο από τη συνηθισμένη τακτική του λεγόμενου «παγώματος» του δανείου. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Λόγω και των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν, ο δανειολήπτης με μαθηματική ακρίβεια από ένα σημείο και μετά δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην εξόφληση της υψηλότατης – στις περισσότερες των περιπτώσεων – δόσης του δανείου του, οπότε καταλήγει σε μια νέα συμφωνία με την τράπεζα για χαμήλωμα της δόσης και πληρωμή για κάποιο χρονικό διάστημα ουσιαστικά μόνο των τόκων και όχι του κεφαλαίου.

Με τον τρόπο αυτό, ο… άτυχος δανειολήπτης ρίχνει διαρκώς λεφτά σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, αφού όχι μόνο δεν βλέπει το κεφάλαιό του να μειώνεται έστω κατά το ελάχιστο, αλλά παράλληλα θα σέρνει το βάρος του δανείου για πολλά περισσότερα χρόνια από ό, τι αρχικά υπολόγιζε.

 

«Θωρακίσου» απέναντι στις τράπεζες

Μπορεί  να ακούγεται παράταιρο και για πολλούς ανέφικτο, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν ισχύει. Βεβαίως και μπορείς να λάβεις τα μέτρα σου, βεβαίως και μπορείς να υψώσεις το ανάστημα σου απέναντι στον… μπαμπούλα που λέγεται «τράπεζα», στην περίπτωση που έχεις λάβει κάποιο δάνειο και το οποίο βλέπεις ότι σταδιακά τείνεις να μην είσαι σε θέση να εξυπηρετήσεις, λόγω των υψηλών χρεώσεων, στις οποίες αναφερθήκαμε παραπάνω.

Νομικές εταιρείες είναι στο πλευρό σου για να σε στηρίξουν, να ακούσουνε με προσοχή την περίπτωσή σου, να την καταγράψουν με κάθε λεπτομέρεια και φυσικά να δράσουν, λαμβάνοντας τα απαραίτητα εκείνα μέτρα ώστε να βρεις μια λύση στο πρόβλημα που σε ταλαιπωρεί.

Νομικές διατάξεις, άρθρα και αποφάσεις που μπορεί να μην γνωρίζεις (και τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είσαι υποχρεωμένος να ξέρεις), είναι τα «όπλα» στην φαρέτρα των νομικών αρωγών σου, που έρχονται με τις πολύτιμες συμβουλές τους και την πλούσια εμπειρία τους σε σχετικές υποθέσεις να σου δείξουν τον σωστό δρόμο για να βγεις, επιτέλους, από το αδιέξοδο στο οποίο θεωρείς ότι έχεις περιέλθει.

Γι αυτό μην το καθυστερείς περισσότερο. Απευθύνσου σήμερα κιόλας σε ένα νομικό γραφείο και είναι βέβαιο ότι θα βρεις τη λύση που ψάχνεις με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Scroll to Top