Πώς κατοχυρώθηκε, μέχρι πότε ισχύει, προβλέπεται η ακύρωσή του;
Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι διαφημίσεις του Turkaegean από την Τουρκία το ζήτημα έχει συζητηθεί ομολογουμένως πολύ.
Τι όμως ισχύει πραγματικά; Πώς προέκυψε η ονομασία; Ποιος την ενέκρινε και μπορεί κάποιος να την απορρίψει;
Ουσιαστικά για να μπορεί να χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή σε διαφημίσεις, σημαίνει πως η EUIPO (Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης) το έχει εγκρίνει. Από ότι φαίνεται, την αίτηση την υπέβαλε ο “Οργανισμός Προώθησης και Ανάπτυξης Τουρισμού Τουρκίας” στις 16 Ιουλίου του ‘21, και σύμφωνα με τα όσα λέγονται, το σήμα καταχωρήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου.
Στα Ελληνικά πλαίσια, την αρμοδιότητα για την τήρηση του Μητρώου Σημάτων την έχει ο νεοσύστατος Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Ο.Β.Ι., ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 16 Μαΐου του ‘22 και έχει μόλις αρχίσει να διαχειρίζεται τις διατάξεις και ρυθμίσεις. Ως εκ τούτου, έχει ήδη αποποιηθεί την οποιαδήποτε ευθύνη.
Θα μπορούσε όλο αυτό να είχε αποφευχθεί;
Ήδη έχει ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κατοχύρωσης από την Ελληνική μεριά. Η οποία, καλό είναι να πούμε, πως θα ισχύει μέχρι και τις 16 Ιουλίου το 2031. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή έχει ήδη διατάξει την Ένορκη Διοικητική Εξέταση ώστε να διερευνηθεί και διαπιστωθεί το αν υπήρξαν παραπτώματα υπαλλήλων σχετικά με την καταχώρηση του συγκεκριμένου σήματος από την EUIPO αλλά και από άλλα διεθνή γραφεία που το έχουν δεχτεί.
Κάπου εδώ καλό είναι να πούμε πως το όνομα Turkaegean μπορεί να κατοχυρώθηκε στην Ευρώπη, αλλά αυτό δε σημαίνει πως έχει κατοχυρωθεί παγκοσμίως.
Με μία απλή αναζήτηση στο σχετικό Global Brand Database εργαλείο της World Intellectual Property Organization φαίνεται πως το Turkaegean είναι κατοχυρωμένο σε EUIPO, WIPO, Αυστραλία, Μπρουνέι και Ιαπωνία, ενώ αντίστοιχα εκκρεμεί η έγκρισή του για 15 δικαιοδοσίες συμπεριλαμβανομένου στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, τις Φιλιππίνες, Ταΐλάνδη, Ισραήλ, Καναδά, Κούβα, Ισλανδία, κ.α.