+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις!

Ποιοι χάνουν σύνταξη ενός μήνα!

Η νέα διάταξη της κυβέρνησης φέρνει ανατροπές στα μέχρι τώρα δεδομένα των επικουρικών συντάξεων.

Μία επικουρική σύνταξη λιγότερη θα λάβουν οι συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση μετά τις 4 Δεκεμβρίου 2018. Από την ημερομηνία αυτή ισχύει ο νέος νόμος 4578/2018 (άρθρο 8), ο οποίος προβλέπει ότι η καταβολή της επικουρικής σύνταξης θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα από αυτόν που έκαναν την αίτηση οι δικαιούχοι.

Ο νόμος αυτός επηρεάζει και όσους λαμβάνουν επικουρική λόγω θανάτου του συνταξιούχου, καθώς η έναρξη πληρωμής θα γίνεται ένα μήνα μετά από την ημερομηνία θανάτου.

Επιπλέον, η αίτηση της έκδοσης επικουρικής δεν μπορεί να υποβληθεί εάν δεν κοινοποιηθεί πρώτα στον δικαιούχο η κύρια σύνταξη. Σύμφωνα με την διάταξη, η έναρξη καταβολής της επικουρικής σύνταξης είναι η ίδια με της κύριας, εφόσον οι δικαιούχοι υποβάλλουν την αντίστοιχη αίτηση στον ΕΦΚΑ μέσα σε τρεις μήνες από την κοινοποίηση της κύριας σύνταξης τους.

Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου, η καταβολή της επικουρικής σταματάει εντός του μήνα αν δεν δηλωθεί μέσα στον μήνα ο θάνατος του συνταξιούχου. Εάν η σύνταξη συνεχίζει να καταβάλλεται, τότε οι δικαιούχοι θα κληθούν να την επιστρέψουν πίσω.

Τέλος, η επικουρική παύει να καταβάλλεται εάν ο δικαιούχος παντρευτεί, σύναψε συμφωνητικό συμβίωσης ή έπαυσε η ανικανότητα εργασίας του.

Στον “πάγο” βρίσκονται μέχρι στιγμής 50.000 επικουρικές και νομικοί εκτιμούν ότι το νέο καθεστώς θα επηρεάσει περίπου 15.000 δικαιούχους.

Scroll to Top