+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Αναδρομικά συνταξιούχων – Μας ρωτάτε, σας απαντάμε!

Καθημερινά δεχόμαστε δεκάδες ερωτήματα συνταξιούχων σχετικά με τα αναδρομικά τους και πως μπορούν να τα διεκδικήσουν πίσω. Γιατί να κινηθώ νομικά; Αν δικαιωθώ, θα λάβω πίσω τα χρήματα μου; Ποιοι δικαιώθηκαν και έλαβαν πίσω τα αναδρομικά τους;

Αυτό το άρθρο θα απαντήσει και θα λύσει όλες σας τις απορίες.

Γιατί να κινηθώ νομικά;

Το Κράτος αδυνατεί να επιστρέψει καθολικά τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις όλων των δικαιούχων.

Συνεπώς, δικαιούχοι θα είναι μόνο όσοι έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη και έχουν τελεσίδικη δικαστική απόφαση που τους αφορά προσωπικά. Όπως έχει συμβεί ήδη πολλές φορές με αποφάσεις των δικαστηρίων, και συγκεκριμένα του ΣτΕ, μόνο όσοι έχουν κινηθεί νομικά έχουν λάβει πίσω τα αναδρομικά  τους.

Η δικαστική απόφαση είναι η μοναδική αξιόπιστη λύση για να λάβετε πίσω ότι δικαιωματικά σας ανήκει, καθώς το Κράτος

Αν δικαιωθώ, θα λάβω πίσω τα αναδρομικά μου;

Σε περίπτωση που υπάρχει δικαστική απόφαση, το Κράτος είναι υποχρεωμένο να συμμορφωθεί προς αυτήν. Η μη συμμόρφωση του αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και ο παραβάτης έχει προσωπική ευθύνη για αποζημίωση παράβασης καθήκοντος. Επιπλέον, οι δικαστικές αποφάσεις δεσμεύουν απόλυτα το Κράτος και οποιαδήποτε κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει άμεσα τις αποφάσεις αυτές.

Με λίγα λόγια, το Κράτος οφείλει να επιστρέψει τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους που έχουν κινηθεί νομικά και έχουν δικαιωθεί με δικαστική απόφαση.

Ποιοι δικαιώθηκαν και έλαβαν πίσω τα αναδρομικά τους;

Τα δικαστήρια βρίσκονται στο πλευρό των συνταξιούχων και τους έχουν ήδη δικαιώσει με μια σωρεία αποφάσεων.

Με σημαντικές αποφάσεις της Ολομέλειας τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας, όσο και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διαφαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι οι περικοπές των συντάξεων δεν μπορούν να είναι αλόγιστες και δίχως τέλος.

Μερικές από τις δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν συνταξιούχους είναι οι εξής:

  • Απόφαση 3037/2018 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης έκρινε ότι παρανόμως περικόπηκαν τα δώρα κύριας και επικουρικής σύνταξης βάσει των ν. 4093/12 και ν. 4051/12. Ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ οφείλουν να επιστρέψουν στον ενάγοντα αποζημίωση ύψους 6.689€ και 4.495€ αντίστοιχα.
  • Απόφαση 3780/2016 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών έκρινε ότι οι μηνιαίες αποδοχές συνταξιούχου του ΕΤΑΑ μειώθηκαν παράνομα βάσει του ν. 4093/12. Το ταμείο υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση ίση με τις διαφορές των συντάξεων για το χρονικό διάστημα μετά την 1/1/2013.
  • Απόφαση 5431/2018 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει σε συνταξιούχο που παράνομα της είχαν παρακρατήσει χρήματα από την μηνιαία της σύνταξη βάση του ν. 4093/12, το ποσό των 7.402,76 ευρώ με επιτόκιο 6%.
  • Απόφαση 1863/2018 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει σε μαζική προσφυγή συνταξιούχων το ποσό των 6.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους ενάγοντες συνταξιούχους για τις περικοπές που επέβαλλαν οι αντισυνταγματικοί ν. 4093/12 και ν. 4024/11.
  • Απόφαση 647/2019 δικαιώνει οριστικά και αμετάκλητα και σε δεύτερο βαθμό συνταξιούχο του ταμείου νομικών με αναδρομικά δύο ετών (Ιούλιος 2015-Ιούνιος 2017) και δικαιούται και επιστροφή των μειώσεων του 2018.

Ο δρόμος των διεκδικήσεων είναι πλέον ανοικτός!

Για να διεκδικήσετε πίσω και εσείς τα αναδρομικά σας συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα

Scroll to Top